Antalya Haberleri: YILKILARA YEM BIRAKTI

YILKILARA YEM BIRAKTI

 

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, İbradı’nın ormanlarında yaşanan yangında yerleşim yerlerinde bir zarar oluşmadığını belirterek, “Ancak Akseki’de düğmeli evlerin olduğu yaklaşık 50 haneli Kepezbeleni köyü yandı. Yangından ormanlarımız, insanlarımız, köylerimiz etkilendi. Ama aynı zamanda yaban hayatımız da etkilendi. Kaplumbağalar, sincaplar, kuşlar yangının içinde kaldı” dedi.

YILKI ATLARI ZARAR GÖRDÜ

Eynif Ovası’nın 27 bin hektara yayılan çok geniş bir alan olduğunu dile getiren Atay Uslu, “Vahşi atların yaşadığı bir bölge. Özgürlüğün timsali olan bu atlar, yangın Eynif Ovası’na kadar geldiği için yoğun dumandan zarar gördüler. Yayılım alanları terk etmek de istemedikleri için sağlıklarında problemler ortaya çıktı. İnsana yaklaşmadıkları için bire bir temasla ilgilenemiyoruz” diye konuştu.

YABAN HAYVANLARI YAŞASIN

Uslu şunları söyledi: “Onların burada yaban hayatlarını sürdürebilmeleri için bu hayvanlara saman, yem ve su bırakacağız. Bu coğrafya eski doğal haline yeniden gelene kadar Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ve hayvanseverler sürekli onların durumunu uzaktan kontrol edecek. Kendimi sadece insanların değil, atların, kelebeklerin, kuşların da vekili olarak görüyorum. Çünkü dünya hepimizin. Onların yaşam alanlarının rehabilitasyonunu takip edeceğiz.”

ZOR COĞRAFYADA MÜCADELE

Manavgat’ta çıkan yangının İbradı’ya kadar geldiğini hatırlatan Uslu, “Geniş ve ormanı gür bir alan burası. Yönü belli olmayan kuvvetli rüzgârlar ve sıfıra yakın nem de yayılmayı tetikledi. Yangının söndürülmesi çok zor bir coğrafya. Yerleşim yerlerini yaktı, can kayıplarımız oldu. Kahraman ormancılarımızdan şehitlerimiz var. Vatandaşlarımızdan hayatını kaybedenler var. Can kayıplarımız olmasaydı diğer her şey telafi edilebilirdi. Bu bizi fazlasıyla üzdü” dedi.

UZADIKÇA YORGUNLUK ARTTI

Milletvekili Uslu şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın koordinasyonu sağladığı ve 4-5 bakanın sürekli sahada olduğu bir çalışma yapıldı. Biz de yangının ilk saatlerinden itibaren bölgedeydik. Zaman zaman vatandaşlarımızı teselli ettik, zaman zaman yangın söndüren ekiplere yardım etmeye çalıştık. Yangının ilk günlerinde söner düşüncesi vardı, ama uzadıkça yorgunluk arttı. Ormancılarımız, gönüllülerle birlikte ateşin içinde 24 saat mesai yaptı. Ama sonunda Antalya’daki yangınların tamamı kontrol altına alındı.”

HASAR TESPİTLERİ YAPILIYOR

“Şimdi yangının yaralarını nasıl sararız, gözyaşlarını nasıl dindiririz diye düşünerek bir çalışma içindeyiz. İnsanlar her şeylerini bırakıp evlerinden terlikleriyle çıktılar. Oluşan maddi zararı en kısa sürede gidereceğiz. Hemen çalışmalara başladık. Bu aşamada önce hasar tespiti yapılıyor. Hayvanları, arazileri, ürünleri yananların kayıpları tespit ediliyor. İkinci aşamada eşya ve araç, üçüncü aşamada da bina ve ahırların tespitleri yapılıyor.”

50 BİN LİRAYA TAMAMLANACAK

“AFAD’ın koordinasyonunda yapılan tespit çalışmaları bitmek üzere. Eşyaların tespitini Hazine ve Maliye Bakanlığı, binaların ve ahırların tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sürülerin ve tarımsal varlıkların tespitini de Tarım ve Orman Bakanlığı yapıyor. Şimdi zarar ziyanın telafi edilme süreci başladı. Yangından etkilenen kişilerin hesaplarına ilk etapta 10’ar bin lira yatırıldı. Eşya zararına göre bu rakamı 50 bin liraya tamamlayacağız.”

KONTEYNERLER KURULUYOR

“Antalya’daki yangın sahalarında bin civarında bina, bin 500 ev yangını görünüyor. Evi yananlar için konteynerler kurulmaya başlandı. Mağdur ailelere bu hafta içinde tüm konteynerler teslim edilecek. Eğer isterlerse onlara kira yardımı da verilecek.”

TARİHİ YAPIYA UYGUN EVLER

“Sürü bağışları da yapılıyor. Son olarak konutların yapım süreci var. Şimdi enkazlar kaldırılıyor. İyileştirme süreci içerisinde inşaatlara başlanacak. Bölgenin kültürel ve mimari yapısına uygun bir proje dahilinde Akseki, İbradı ve Gündoğmuş’taki evlerin modernize edilmiş hali bölgeye uygulanacak. Altları depo olarak kullanılabilecek şekilde evler yapılacak. İlk binanın temeli atıldı. Bir yıl içinde bütün evlerin teslimi gerçekleşecek. Bu projeyle birlikte bir köysel dönüşüm de gerçekleşmiş olacak.”

ESNAFA UZUN VADELİ KREDİ

Yanan iş yerlerinin yerine yenilerinin yapılacağını da açıklayan Atay Uslu, “Bu işletmelerin kredi ve borçları ertelendi. İş yeri sahiplerine tekrar işlerini kurmaları için borç durumlarına bakılmaksızın uzun vadeli krediler verilecek. Elektriksiz ve susuz köy kalmadı. Sadece çok hasar görmüş belli alanlara elektrik ve su verilemiyor. Bazı köylerimizin elektriği jeneratörlerle sağlandı. Fiber altyapıdaki yanmalardan dolayı internetin olmadığı köyler var. Onların tamiratı da hızla yapılıyor” diye bilgi verdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Korkutelinin rengi kırmızı

Korkuteli Haberleri: Korkuteli’nin rengi kırmızı

Kepezin Gezici Sağlık Merkezi afet bölgesinde şifa dağıtıyor

Antalya Haberleri: Kepez’in ‘Gezici Sağlık Merkezi’ afet bölgesinde şifa dağıtıyor