HDP’nin ilk savunması 7 Eylül’de

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 21 Haziran’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etmesiyle başlayan süreç işliyor. İddianame kabul edildikten sonra 9 Temmuz’da HDP’ye 70 ek klasör ve flaş bellekler içinde resmi olarak iletildi. Ve 60 günlük savunma süreci de başlamış oldu. İnceleme yapılırken savunmanın yazımı da başladı.

HER SATIRINA YANIT VERİLECEK

Habertürk’te yer alan habere göre, iddianamenin her satırına yanıt vereceklerini belirten HDP kaynakları, 11 Ağustos’ta ek süre istedi. Yüksek mahkeme HDP’nin talebine henüz yanıt vermedi. Talebin olumlu karşılanması halinde savunma süresi 60 günden 90 güne çıkabilecek. 843 sayfalık ikinci iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak istendi. 69 partilinin söz ve eylemleri, temelli kapatılması istemindeki “suçların odağı” olmasına gerekçe olarak gösterildi.

60 GÜNLÜK SÜRE 7 EYLÜL’DE SON

HDP’ye savunma için verilen 60 günlük süre 7 Eylül’de dolacak. Süre uzatımı için yapılan başvuruya henüz yanıt verilmedi. HDP’den edinilen bilgiye göre başvuruya yanıt için belli bir süre yok. AYM’nin 7 Eylül’den önce başvuruyu değerlendirip bir yanıt vermesi gerekiyor. Talep reddedilirse ilk savunma 7 Eylül’de verilecek

BAŞSAVCI GÖRÜŞÜNÜ SUNACAK

HDP ön savunmasını verdikten sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak. Belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından raportörün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelip kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

AYM’NİN ÖNÜNDEKİ SEÇENEKLER

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Karar için 3’te 2 oy çoğunluğu aranacak. AYM; eylemlerin ağırlığına göre, partinin temelli kapatılmasına karar verebileceği gibi hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da hükmedebilecek. Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kardeşiyle aynı kaderi paylaşacaktı

Selin nedeni hatalı köprüler olabilir