Afganistan’da en çok kadınlar tehlikede

 Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nden Zakira Hekmat Afganistan’da kadınların “Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir” diyerek intihar ettiğini öne sürdü. Kadınların tedirginliği başka hiçbir şeye benzemiyor diyen Hekmat Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından ülkesinde yaşanan durumu anlattı.

 BİRÇOK KADIN İNTİHAR EDİYOR

 DW Türkçe’de yer alan habere göre, şu anda Kayseri’de yaşamını sürdüren Hekmat, özellikle kız çocukları ve kadınlar hakkında endişeli olduğunu belirterek “Birçok kadın ‘Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir’ diyerek intihar ediyor” dedi. Taliban yönetimi altında yaşamanın kız çocukları ve kadınlar için ölüm anlamına geldiğini söyleyen Hekmat, “Durum o kadar kötü ki… Biz onu çok eski zamanlarda gördük. Kadınlar evden çıkamıyordu. Kız çocuklarının okulları yoktu. Şu an onlar için sadece ölüm diye düşünebiliyorum” diye konuştu.

 ÖZELLİKLE KADINLAR TEDİRGİN

 ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı haberini aldıklarında sinir krizi geçirdiklerini dile getiren Hekmat, “Programlı bir şekilde mi gerçekleşti, hiçbir şey anlayamıyoruz şu an. Halka hiçbir şey açıklanmıyor. Kimin eli var, onu da bilemiyoruz. Aslında Eylül’de çıkacaklarını söylemişlerdi, Eylül’e daha iki hafta var. Afganistan’daki ABD Büyükelçiliği, ‘Taliban 72 saatte ya da bir hafta içerisinde Kabil’e gelebilir’ diye bir yazı yayınladı. Ancak 72 saat bile sürmedi. Sekiz saat içerisinde Kabil’e geldiler. Şu an tüm Afganistan halkı tedirginlik içerisinde. Özellikle de kadınlar” ifadelerini kullandı.

 KADIN FOTOĞRAFLARI BOYANIYOR

 Hekmat şunları söyledi: “Sosyal medyayı takip ediyorum. Tanıdığım aktivistler, kadın hakları alanında çalışan kişiler, gazeteciler, hepsi tedirgin. Çoğu ağlayarak ‘Bugün iş yerimizde son günümüz’ diye son durumlarını paylaşıyordu. Yaşananların çoğu şu an basında çıkmıyor. Birçok kadın intihar etti maalesef Afganistan’da. ‘Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir bizim için’ diyerek çatılardan atladılar. Dükkanlardaki kadın fotoğraflarını boyayarak silmeye çalışan kişiler var. Bu 20 sene öncesindeki kara günlere gitmek demek. Kadın istemiyoruz demek. Bu çok korkunç bir şey”. ( 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

2019’u geçti

Haiti’de depremde