AKP’nin Antalya anketi

İdris Özyol- Siyasetin iyice alevlendiği, erken seçim tartışmalarının ayyuka çıktığı son günlerde bütün partiler seçmen nabzını araştırıyor. Kamuoyu sondajı yapan partilerin başında da AKP yer alıyor. Başta Erdoğan olmak üzere, AKP kurmaylarının önüne gelen çok sayıda anket olduğu biliniyor. Bunlardan biri de AKP’ye yakın bir kamuoyu araştırma şirketi tarafından geçtiğimiz aylarda Antalya’da yapıldı. Sonuçlar ilginç. Fakat ortaya çıkan tablonun daha net anlaşılabilmesi için AKP’nin Antalya sandıklarındaki son sörfünü hatırlatmak gerekiyor. AKP’nin son dönem performansını anlamak için 1 Kasım 2015 seçimleriyle başlamak doğru olacaktır. 2015 seçimlerinde Antalya’da AKP yüzde 41.3, CHP yüzde 33.3, MHP yüzde 17.6, HDP yüzde 5.6 oy aldı. O dönem İYİ Parti henüz ufukta bile görünmüyor, CHP ile MHP kol kola yürüyordu. Yani AKP’nin yüzde 41.3’üne karşılık, dönemin muhalefetinin yüzde 56.5 oyu vardı.

Muhalefet yüzde 59’a ulaştı

Bu seçimlerin ardından Bahçeli Erdoğan’ın koluna girdi, MHP’de isyan çıktı ve İYİ Parti kuruldu. Başkanlık sistemine geçiş referandumuna bu atmosferde gidildi. 16 Nisan 2017’de Antalyalıların yüzde 40.9’u anayasa değişikliğine ‘evet’ derken, ‘hayır’ oyları ise yüzde 59 çıktı. Yani 2 yıl içinde, AKP’nin tek başına yüzde 41.3 olan oyları, MHP’nin takviyesine rağmen düştü. MHP mi eridi, AKP mi kan kaybetti? Bunu anlamak için 24 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarına bakalım. Millet İttifakı Antalya’da yüzde 47, AKP ve MHP ağırlıklı Cumhur İttifakı ise yüzde 45.1 oy aldı. Bu seçimlerde MHP’ye oy veren seçmenin bir bölümünün referandumda sistem değişikliğine onay vermediğini söylemek mümkün. Partilerin aldığı oylara bakıldığında böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Şöyle ki: 2018 seçimlerinde Antalya’da AKP yüzde 34.9, CHP yüzde 29.1, İYİ Parti yüzde 16.9, MHP yüzde 10.1, HDP yüzde 7.3 oy aldı. 

Antalya’nın 4 yıllık röntgeni

Son sandık deneyimimizi ise 31 Mart 2019 yerel seçimleri. CHP adayı Muhittin Böcek yüzde 50.62 ile Büyükşehir koltuğuna otururken, AKP’nin adayı Menderes Türel yüzde 46.27 aldı. Tam burada, 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın oyunun yüzde 45.1 olduğunu hatırlatalım. Türel bu oyları 1 puan artırmış. Millet İttifakı’nın oylarının yüzde 47 olduğu gerçeğinden hareketle, Böcek’in ise yüzde 3.5 fazla destek topladığı anlaşılıyor. Dengeyi değiştiren bu oylar ağırlıklı olarak Kürt oylarıdır. Antalya’da son 4 yıllık sandık röntgeni aşağı yukarı böyle. 

Hesap ‘Taş’ kadar ağır gelir

Şimdi gelelim AKP anketine… En başta söylediğim gibi anket AKP’ye yakın bir kamuoyu araştırma şirketinin çalışması… CHP yüzde 37, AKP yüzde 28, İYİ Parti yüzde 20, HDP yüzde 8, MHP yüzde 6, diğerleri ise yüzde 1 görünüyor. Toparlarsak Millet İttifakı yüzde 57, Cumhur İttifakı ise yüzde 34… Yani AKP’nin yaptığı sondajda erozyon büyük. Anketler konusunda uzman birkaç arkadaşa danıştım, CHP’den yüzde 4’ün AKP’ye, HDP’den ise yüzde 2’nin MHP’ye eklendiğini söylediler. Yani bu kalem oynatmaya rağmen çöküş feci durumda. AKP 4 yıl içinde yüzde 41.3’ten yüzde 28’e düşerken, CHP yüzde 33.3’ten yüzde 37’ye çıkıyor bu sonuçlara göre. Antalya kapalı bir toplum değil, tam aksine yoğun ve nitelikli göç alan, seçmeninin büyük kısmının genel siyasetle ve dünya ölçeğiyle ilgilendiği bir kent. İktidarın genel performansı ve ekonomi politikaları kent seçmenini büyük çapta etkiliyor. Kulağını dünyaya açmış bir seçmenden bahsediyoruz sonuçtu. O nedenle ülke genelindeki kötü gidişin Antalya’ya yansıması çarpan etkisi gösteriyor. Fakat bu başarıda CHP yöneticilerinin emeği yadsınamaz. Çünkü genel tabloyu yerel ölçeğe taşımak maharet ister. AKP’deki büyük çöküş ise yereldeki aktörleri sayesinde belli ki katmerleniyor. Yani AKP’nin ülke ölçeğinde yaşadığı erozyon, yerel yöneticilerinin, özellikle il teşkilatı kadrolarının basiretsizliğiyle birlikte uçuruma dönüşmüş durumda. Bunun faturası da İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ın önünde bekliyor. Hesap ağır…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kira artışlarına karşı referandum

Vurdumduymazlığın böylesi