Kış çayı bitkileri nelerdir? Kış çayı faydalı mı? Kış çaylarını tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Kış çayı bitkileri nelerdir? Kış çayı faydalı mı? Kış çaylarını tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla beraber gribal enfeksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları ortalıkta kol geziyor. Özellikle son haftalarda yaşadığımız gibi hava ısısının ani düşüş yaşaması hepimizi hastalıklardan korunmak için çeşitli alternatiflere yönlendirdi. Bu alternatiflerden ilki, medikal ilaçları son çare olarak görenlerin başvurduğu bitkisel kış çayları…

Kış çayı nedir

Kış çayı nedir? Hangi bitkilerden kış çayı yapılır?

Vücudumuz sıcak mevsimlerle karşılaştırıldığında soğuk kış günlerinde çok daha dirençsiz ve hastalıklara açık bir halde olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile adeta soğuk algılığı, grip gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı davetiye çıkarır hale geliyoruz. Bu gibi durumlarda hastalıklara karşı yapılabilecek en güzel savunma, vücut direncinin artmasını ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren kış çaylarından geliyor.

Doğada yetişen bazı bitki ve bu bitkilerinin çiçeklerin bağışıklık sistemine olumlu etki yaparak, bizleri olası hastalıklardan koruduğu uzmanlarca da belirtiliyor. Özellikle vücut ısısını arttıran, kan akışını hızlandıran ve enerji sağlayan bitkilerin, tek başına ya da farklı kombinler şeklinde hazırlanmasıyla kış çayları meydana geliyor.

Kış çayı ne zaman içilir?

Kış çayı ne zaman içilmeli?

Kış çayı ne zaman içilmeli sorusunun en doğru yanıtı, sonbahar mevsimiyle birlikte havaların serinlediği günler demek olur herhalde. Virüsler vücudumuzu soğuk havalarda daha savunmasız bulup yerleşmeden, herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden mis gibi çayların kokusuyla evinizi doldurmanız en güzeli.

Kar manzaraları ile iç içe olduğumuz şu günlerde hem birçok hastalıktan korunmayı sağlayacak, hem de içinizi ısıtıp sıcacık yapacak bir kış çayına kimse hayır diyemez. Bitkisel çay ve diğer besin takviyelerinde olduğu gibi kış çayı tüketirken de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Gelin şimdi en sık tükettiğimiz kış çayları hangileri ve bu kış çaylarının vücudumuzda oluşturduğu etkileri inceleyip, daha sonra kış çaylarının faydalarından ve tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedelim.

Kış çayları nelerdir? Hangi bitkilerden kış çayı yapılır?

Öncelikle belirtmek isterim ki, kış çayı tek bir bitkiden yapılabileceği gibi farklı bitkilerin bir araya getirilmesi yoluyla da elde edilebilmektedir. Bu şifa deposu olan bitki çayları market ve eczanelerde poşetlenmiş olarak hazırda satılıyor. Dilerseniz güvendiğiniz bir aktardan satın alabileceğiniz çeşit çeşit bitkilerle damak tadınıza ve tercihlerinize göre kendi kış çayınızı kendinizde yapabilirsiniz. Yazımızın sonunda evde kolayca hazırlayabileceğiniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir kış çayı tarifi de sizleri bekliyor. Şimdi, kış çaylarında en sık tercih edilen bitkilere bir göz gezdirelim.

Ekinezya çayı

Ekinezya çayı

Doğal bir antibiyotik olan ekinezya, kış günlerinde mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken bitkilerin başında gelir. Halk arasında kirpi otu adıyla da bilinen ekinezya bitkisi papatyaya benzeyen ve pembe mor çiçekler veren hoş kokulu bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede olan etkisi, solunum yolu enfeksiyonları ile nezle soğuk algınlığı ve grip hastalığının oluşmasını engeller.

Dikkatli kullanılması gereken bitkilerden olan ekinezya çayı, bitkinin 3-4 adet yaprağının kaynamış suda bekletilip süzülmesiyle elde edilir. Günde iki fincandan fazla tüketilmemesi ve hamilelerin bu çaydan uzak durmaları gerekmektedir. Buruk ve acı bir tadı olduğu için limonla tatlandırılmasını öneriyoruz.

Okaliptüs çayı

Okaliptüs çayı

Nefes açıcı özelliği ile bilinen okaliptüs çayı, kış mevsiminde artan solunum yolu güçlükleri ile adeta savaşır. Mevsimsel yorgunluğun arttığı soğuk günlerde doğal bir ağrı kesici vazifesi üstlenerek eklem ve vücut ağrılarının azalmasını sağlar. Farklı bitkilerle de bir arada kullanılarak kış çaylarına hoş bir aroma ve koku da sağlar.

Zencefil çayı

Zencefil çayı

Zencefil başlı başına bir şifa deposu ve kış çaylarının vazgeçilmez malzemelerinden biri olarak çıkıyor karşımıza. Sadece zencefilden yapılan kış çayı dahi birçok hastalığa karşı vücut sıcaklığını ve direncini arttırmaya yetiyor. Tadının acı oluşu nedeniyle limon eşliğinde tüketilmesi önerilen zencefil çayı, içen kişiye müthiş bir enerji sağlıyor.

Melisa otu çayı

Melisa otu çayı

Melisa otunun en bilinen özelliği sinir sistemi üzerinde gevşetici ve rahatlatıcı etkisinin bulunmasıdır. Kış çayı hazırlanırken melisa otunun sık sık kullanılmasının sebebi de bu yüzdendir aslında… Kış mevsiminde, güneşten az faydalanmanın da etkisiyle insanlar ister istemez daha mutsuz ve depresif bir hale bürünüyor. İşte tam da bu noktada melisa otu kış çaylarımızın vazgeçilmezi oluyor.

Mevsimsel yorgunluk ve uyku düzensizliğine karşı, kış çayınızı hazırlarken içerisine bir tutam melisa otu ilave etmek daha pozitif bir gün ve kaliteli bir uyku deneyimi yaşamanıza yardımcı oluyor.

Ihlamur çayı

Ihlamur çayı

Tek başına kullanıldığı takdirde de mucizeler yaratan ıhlamur çayı da yine mutlaka her evde bulunması gereken şifalı bitkilerden birisidir. Yüzyıllardır hastalıklara önlem olması amacıyla kullanılan ıhlamur çayı özellikle öksürük ve solunum yolları güçlüğü sıkıntılarında kullanılmakta. Ateş düşürücü özelliği ile de dikkat çeken ıhlamur çayı boğaz ağrılarını hafifletme konusunda da iddialı olan kış çaylarından.

Papatya çayı

Papatya çayı

Doğal bir ağrı kesici olan ve papatya çayı, kış mevsiminde çok sık rastlanan nezle, sinüzit ve soğuk algınlığına karşı kullanılır. Kış çaylarının içeriğinde mutlaka yer alan papatya, bronşların açılmasına yardımcı olarak daha rahat nefes alınmasını sağlar. 1 su bardağı kaynamış suya ilave edeceğiniz 2-3 tatlı kaşığı kuru papatyayı kısa bir süre demlendirip tüketebilirsiniz.

Kuşburnu çayı

Kuşburnu çayı

Tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu, mevsim geçişlerinde ve soğuk kış günlerinde en sık tercih edilen kış çaylarındandır. İyileştirici özelliğinden dolayı bu bitkinin çiçekleri de medikal ilaç yapımında kullanılmakta. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve yoğun antioksidan içeren kuşburnu çayı, mayhoş tadını sevenler için tam bir bağımlılık yapıyor.

Kış çayı tarifi

Kış çayı tarifi (Malzemeler, hazırlanışı)

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, kış çayı yapmanın pek çok seçeneği bulunmaktadır. Kendi damak tadınıza uygun olan bitkileri bir araya getirerek ve sonrasında limon ya da bal ile tatlandırarak nefis kış çayları yapabilirsiniz. Lezzeti ve kokusuyla sizi mest edecek ve vücudunuza sağladığı olumlu etkileri hissettikten sonra vazgeçemeyeceğiniz bir kış çayı tarifi de bizden gelsin, işte malzemeler ve yapılışı:

  • 3 Yemek kaşığı ıhlamur
  • 2 yemek kaşığı kuşburnu
  • 1 yemek kaşığı adaçayı
  • 3-4 adet karanfil
  • 2 adet okaliptüs yaprağı
  • ½ elma
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 6-7 adet kurutulmuş papatya
  • Fındık büyüklüğünde kesilmiş taze zencefil
  • 1 çay kaşığı melisa

Hemen hemen her aktarda bulabileceğiniz malzemelerden oluşan kış çayımızın yapılışı da çok kolay. Miktarları belirtilen malzemeler hazırlanıp, hepsi karıştırılıyor, sonrasında daha önceden kaynatılmış olan suyu üzerlerine ilave ederek 10 dakika demlenmesini bekliyorsunuz. Arzuya göre bal ve limonla tatlandırıp servis edebilirsiniz. İşte, kış günlerinde içinizi sımsıcak yapacak olan kış çayınız tüketilmeye hazır.

Kış çayı faydaları

Kış çayı tüketmenin faydaları nelerdir?

Kış çayları, hepsi birbirinden değerli ve insan sağlığını hastalıklardan korumaya karşı çeşitli özellikleri bulunan bitkilerden elde edilir. Yukarıda belirttiğimiz bitkiler dışında daha pek çok bitki de bu karışıma ilave edilerek sunulabilmektedir. Hibiskus, kekik, çubuk tarçın, nane, elma, havlıcan, karanfil ve adaçayı da kış çaylarının vazgeçilmez unsurlarındandır. Peki, kış çayı tüketmenin faydaları nelerdir?

  • Öncelikle kış çayları, içeriğinde bulunan bitkilerin özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemini maksimum seviyede güçlendirir. Güçlenen bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı kendini koruma gücü artar.
  • Mevsimsel olarak gelişen yorgunluk, bitkinlik ve halsizliği ortadan kaldırarak, tüketen kişiye pozitif bir enerji sağlar.
  • Nezle, grip, burun akıntısı ve soğuk algınlığının daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.
  • Boğaz ağrısı, yutkunamama, öksürük gibi semptomların azalmasını sağlar.
  • Karın ağrısı, mide ağrısı ve mide bulantılarına karşı doğal bir ilaç vazifesi görür.
  • Solunum yolu hastalıklarına karşı nefes açıcı özelliği ile daha kaliteli bir gün geçirirsiniz.
  • Rahatlatıcı ve sakinleştirici olması nedeniyle kış mevsiminde sıkça rastlanan depresif ruh halini yok eder.
  • Kış çayında kullanılan pek çok bitki balgam söktürücü etkiye sahiptir.
  • Astım ve bronşit hastalarının daha rahat nefes alabilmesine yardımcı olur.

Kış çayı kullanımı

Kış çaylarını tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Kış çaylarının geneli birer vitamin ve şifa deposudur. Çoğu, uzmanlar tarafından da doğal antibiyotik ve ağrı kesici olarak adlandırılan kış çayı bitkilerinin birçok faydası olduğu gibi fazla tüketim halinde zararları da görülebiliyor. Bu sebeple özellikle kronik hastalıkları olup reçeteli ilaç kullananlar ve hamileler kış çaylarını tüketmeye başlamadan önce doktorlarına danışıp, onay almalıdır.

  • Kanda pıhtılaşma sorununu sebebiyle ilaç kullananların ve adet söktürücü etkisi nedeniyle hamilelerin zencefil bulunan kış çaylarını tüketmesi önerilmiyor.
  • Yine kış çaylarında sıkça kullanılan adaçayı, bronşit ve öksürük düşmanı olmasına rağmen rahimde kasılmalara neden olduğun için hamile kadınlar tarafından kullanılmamalı.
  • C vitamini deposu olan kuşburnu, fazla tüketim halinde ciltte alerji ve kaşıntılara sebep olabiliyor.
  • Ekinezyada dikkat edilmesi gereken kış çayı bitkilerinden birisi. Çeşitli ilaçlarla etkileşime giren ekinezyayı alerji, kolesterol ve doğum kontrol ilacı kullananların tüketmesi zararlı.
  • Çok fazla kekik çayı tüketilmesi tansiyon düşüklüklerine neden olduğundan, günde iki fincandan fazla içilmemesi gerekir
  • Kış çaylarını tüketirken tüm bu hususlara dikkat edilmesi ve günde iki fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.

Önemli Uyarı: Burada belirtilen sağlık bilgileri, maske tarifleri, kür tarifleri ve bilimum detaylar internet ortamından derlenmiştir. Doktor tavsiyesi değildir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Nasır nasıl geçer? Evde yapılan incir sütü kürü ile nasır tedavisi nasıl yapılır?

Nasır nasıl geçer? Evde yapılan incir sütü kürü ile nasır tedavisi nasıl yapılır?

Glüten diyeti nasıl yapılır? Glüten diyeti için nasıl beslenmek gerekir?

Glüten diyeti nasıl yapılır? Glüten diyeti için nasıl beslenmek gerekir?