Antalya Haberleri: ELEKTRİK FENA ÇARPIYOR

ELEKTRİK FENA ÇARPIYOR

SON olarak temmuzda gelen yüzde 15’lik zammın ardından gönderilen elektrik faturaları, tüketicilerin ortak şikâyeti haline geldi. Tatilde olmasına rağmen yüksek faturalarla karşılaşan tüketiciler hayli dertli. EPDK, ‘Gizli zam yok, yüzde15 zam var diyor’ diyor.

*

Tüketici aldığı hizmetin üç aşağı beş yukarı bedelini tahmin eder. Bu tahminin üzerinde bir fatura ile karşılaştığında da elbette bir tepkisi olacaktır, olmalıdır da. Yılın ikinci yarısında yalnızca elektrik değil her şey de gözle görülen ve hissedilen artışlarla karşı karşıya kaldık.

*

Bunu yalnızca tüketiciler değil devletin kurumları da beyan etti. En başta Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gerekli tedbirlerin alınacağını ve araştırılacağını söyledi.

*

Peki neden bu kadar çok artış oldu? Biz EPDK’nın yüzde 15 zam açıklamasına inanmak isterdik, ancak cebimizden çıkan para öyle demiyor. En azından kendimden biliyorum. 4 aydır yayladayım bir günlüğüne işim dolayısıyla Antalya’daki evimde kaldım. Gelen fatura 141 TL. Kısaca bu elektriğe bir şeyler olmuş, çok fena çarpıyor.

FATURALAR ŞEFFAF DEĞİL

EPDK tüketicilere özgü bilgileri esas alan fatura uygulamasına geçtiğinde, elektrik faturalarının sadeleşeceği, tüketicinin anlayacağı şekilde düzenleneceği ve faturalarda dağıtım bedeli ifadesinin kaldırılacağını dair bir açıklama yapmıştı.

*

Ancak gelen faturalara bakıldığında yine şeffaf olmadığını ve tüketiciden haksız olarak alınan 11 kalem komisyon gizlenmektedir. Gönderilen bu tür faturalar Vergi Usul Kanunu’na göre usulsüzdür. Faturalarda 11 kalem yazmak zorundadır. Tüketici nereye ne kadar ödediğini bilmek ve hak aramak istediğinde bu faturaları ibraz etmek zorundadır.

GİZLİ ZAM VAR MI?

BDDK yok diyor. Yılbaşından bu yana elektrik zammı yüzde 22’ye çıktı. EPDK serbest tüketici kullanım limitini de 88 TL olan tüketici limitini 75 TL’ye indirdi. Haksız alınan 11 kalem komisyonlar birer gizli zamdır. Enerji bedeli, aktif enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ve KDV. Bunlar faturanız artıkça komisyonlarda yüzde oranında artıyor. Bir de kayıp-kaçak bedeli sorunu var.

KAYIP-KAÇAK YASAL MI?

Kayıp kaçak bedelinin vatandaştan alınmasına dair ne bir kanun ne bir EPDK yönetmeliği, tebliği ya da kararı var.

*

Yargıtay kararları ne diyor? Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi, elektrikteki kayıp-kaçak 2016’da yürürlüğe giren yasa değişikliyle hukuka uygun hale geldiğine karar vererek, kayıp-kaçak bedellerine ilişkin tahsilatın tüketiciye iadesine karar verilemeyeceğine hükmetti.

*

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi verdiği kararda elektrik hırsızlığının şirketlerin sorumluluğunda olduğunu şirketlerin hırsızı bulup bedelini ondan tahsil etmesi gerektiği söyledi.

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
ALANYASPOR ÜÇTE ÜÇLE  UYUM ETAPLARINI AŞTI

Antalya Haberleri:   ALANYASPOR ÜÇTE ÜÇLE UYUM ETAPLARINI AŞTI

Fransız oyuncu Jean-Paul Belmondo öldü