Antalya Haberleri: ÜNİVERSİTELİ KİRA ŞAŞKINI

ÜNİVERSİTELİ KİRA ŞAŞKINI

YÜZ yüze eğitime başlanması kararıyla birlikte üniversiteler de ders başı yapacak. Fakat başka şehirlerden Antalya’ya okumak için gelen öğrenciler kiralık ev bulamıyor. Pandemi sürecinde kentin bazı bölgelerinde yarı yarıya düşen ev kiraları, öğretimin başlamasıyla birlikte astronomik seviyelere ulaştı. Hem kiralık ev bulmak zorlaştı, hem de 1 oda 1 salon evlere bile 2 bin TL kira istenir hale geldi. Aylardır ev peşinde koşturan öğrenciler, yakında başlayacak eğitim dönemine yoğunlaşamıyor.

BİR ANDA YÜKSELDİ

Yüksek kiralar yüzünden öğrencilerin mağdur durumda olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Suat Erdöl,  “Üniversite öğrencileri şu anda sadece pandemi koşullarında eğitime başlamanın getirdiği zorlukları yaşamıyor. Aynı zamanda bu belirsiz ortamda bütçelerine göre ev bulmaya, kente yerleşmeye çalışıyor. Özellikle üniversite çevresinde fahiş rakamlarla karşılaşıyorlar. Yüz yüze eğitim kararının hemen ardından bölgedeki kira bedelleri bir anda yükseldi. Hatta bazı ev sahipleri, evlerini yüksek fiyattan kiraya vermek ve çift depozito ile toplu ödeme almak için kirada kalan öğrencileri evlerinden çıkarmaya çalışıyor. Şu anda Antalya’da bu konuda ciddi bir kaos yaşanıyor. Bu haksız kazancın önüne geçilmesi, öğrencilerin yaşadığı mağduriyete bir son verilmesi gerekiyor” dedi.

‘NEREDEYSE GERİ DÖNECEKTİM’

Uzun uğraşlardan sonra kiralık ev bulabilen Akdeniz Üniversitesi Sanat Tarihi 2’nci sınıf öğrencisi Habibe Macit, “Kuzenimle beraber ev bakmaya başladık. Erken geldiğimiz halde uzun süre uygun ev bulamayınca ‘Herhalde geri döneceğiz’ dedik. Uçuk ev fiyatlarını görünce ben İstanbul’a o da Ankara’ya dönüş planları yapmaya başlamıştık. Son anda bir ev bulabildik. Şu anda bizi idare edecek durumda olan bir eve bin 200 lira ödüyoruz” dedi.

BOŞ EV KİRASI BİLE 2 BİN LİRA

Habibe Macit şunları söyledi: “Okulun açılacağını tahmin ederek bir ay öncesinden üniversite çevresindeki ev fiyatlarını incelemiştik. Bölgede aylık 600 lira kiraya çok güzel dayalı döşeli evler bulunabiliyordu. Eğitimin başlayacağı duyurulduktan sonra karşılaştığımız fiyatlarla şaşkına döndük. Şimdi boş evler bile bin 500 ile 2 bin lira civarında kiraya veriliyor. Öğrenciler ev ararken çok daha yüksek rakamlarla da karşılaşıyor. Şu anda sahibinden olan evler kiralandı, emlakçıdan olan evler için de daha yüksek kira, depozito ve komisyon isteniyor.”

MANAVGAT’TA DA SIKINTI VAR

 Manavgat’ta eğitim gören AÜ Turizm Fakültesi öğrencisi Tuğçe Akyıldız ise, “İki haftadır ev arıyorum. Manavgat’ta Emek Mahallesi dışında öğrenciye ev vermiyorlar. Bu mahallede de bir öğrencinin bütçesine göre ev bulması neredeyse imkansız. Şu sıralar 1+1 evlerin kirası bile bin 500 lira civarında. Tek başına eve çıkmaya imkanım olmadığından bir arkadaş bulup beraber kalmak için 2+1 ev bakıyorum. Şu anda ev sahipleri öğrencilerin kente gelişi nedeniyle fırsatçılık yapıyorlar. Aynı eve 2 hafta önce de bakmıştım. Bu süre içinde 500 lira fiyat artışı oldu. Ev sahipleri, zorunlu olduğumuzu bildikleri için indirim yapmıyor. Diğer mahallelerde uygun fiyatlı ev bulunabiliyor ama onlar da öğrenciye ev vermiyor. Hâlâ kirasını ödeyebileceğimiz bir ev bulamadık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

DEPOZİTO VE KOMİSYON EKLENİYOR

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Uğur Çınar da, “Kiraladığım ev, pek yüzüne bakılacak bir ev değil. Ama kirası ödeyebileceğim düzeyde bir tek bu evi bulabildim. Okula yakın yerlerde yüksek kira bedellerine çift kira miktarında depozito, emlakçı komisyonu gibi masraflar da ekleniyor. Bizim bu talepleri karşılamamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Uğur Çınar şöyle konuştu: “Görünen tabloda öğrenciler için daha iyi koşullarda yaşamak imkansız hale geldi. Ev sahipleri, okulların açılacağını duyar duymaz kiralık evleri için istedikleri kiralara yüzde 100’e kadar çıkan boyutta zam yaptılar. Halihazırda kirada yaşayan arkadaşlarımız bile şu anda ev sahipleriyle sorun yaşıyor. Çünkü senelik kira artışı yüzde 10 civarında olması gerekirken ev sahipleri anlık 300, 400, hatta bin lira zam yapıyor.”

 

 ÜNİVERSİTELİ KİRA ŞAŞKINI

REKTÖR BİLE İSYAN ETTİ

Kentteki astronomik kira artışlarına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Yüz yüze eğitimi heyecanla bekleyen öğrencilerimizden kira artışıyla ilgili pek çok şikayet aldık. Ev sahiplerinden beklentimiz, şehrimize gelen öğrencileri kendi evlatları gibi görmeleri ve kiraları onları zorlamayacak, makul seviyede tutmaları. Çünkü Antalyamıza da bu yakışır” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
NAMI DEĞER PERGE

Antalya Haberleri: NAMI DEĞER PERGE

Turşuyu kurduk, uzaya çıkabiliriz