Reklamlar
Sağlık

Vitaminleri Ne Zaman Almalıyız?

Vitamin Hangi Zamanlarda Alınmalı?

Reklamlar

Vitaminler, vücudumuzun en güzel enerji kaynaklarından birisidir. Bazı kişiler vitaminlerini uyandıktan sonra almayı tercih ederken, bazıları ise günün ilerleyen saatlerinde veya yemeklerle birlikte çeşitli noktalarda alabilir. Bir süredir vitamin alıyorsanız veya almaya başlamak istiyorsanız, bunu yapmak için günün en iyi zamanının ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Sonunda şu sorunun cevabını almanın zamanı geldi. Vitaminlerinizi almak için en iyi zaman ne zaman?

Gerçek şu ki, hangi vitamini aldığınıza bağlı. Bazı vitaminler en iyi sabahları alınırken, diğerleri yemeklerle veya belirli gıda maddeleriyle alındığında daha iyi emilir. Bu yazıda, en yaygın vitaminlerden bazılarını almanın en iyi ne zaman olduğuna bakacağız.

Suda Çözünen Vitaminler
Suda Çözünen Vitaminler

Suda Çözünen Vitaminler

C vitamini veya sekiz B vitamininden herhangi birini alıyorsanız – B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 ​​(piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folat), veya B12 (kobalamin) —vitamininiz “suda çözünür” olarak bilinir. Bu vitaminler suda emilir, yani emilmeleri için yiyeceklerle birlikte almanıza gerek yoktur. Bu nedenle, bu vitaminleri almak için herhangi bir zaman iyi bir zamandır!

Reklamlar

Bu vitaminlerle ilgili güzel şeylerden biri, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeyi depolaması ve geri kalanını idrarınız yoluyla atmasıdır. Bu, bu vitaminlerin önerilen dozundan fazlasını almanın hiçbir faydası olmadığı anlamına gelir, bu nedenle etiket tavsiyelerine uyun.

Özellikle C vitamini alıyorsanız, dikkate alınması gereken bir şey, bunun gastrointestinal semptomlara neden olabileceğidir. Bunun nedeni midenizdeki asiditeyi arttırmasıdır. Günün herhangi bir saatinde C vitamini takviyeleri alabilmenize rağmen, araştırmalar, C vitamini takviyelerinin yiyeceklerle birlikte alınmasının istenmeyen gastrointestinal yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yağda Çözünen Vitaminler
Yağda Çözünen Vitaminler 

Yağda Çözünen Vitaminler 

Yukarıda tartışılan suda çözünen vitaminlerin aksine, A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. Bu, bu vitaminlerin suda emilmek yerine yağda emildiği anlamına gelir.

A vitamini

A Vitamini eksikliği nadirdir, ancak bir A Vitamini takviyesi alıyorsanız, emilimini artırmak için onu yağ içeren bir yemekle birlikte almak önemlidir. Retinol olarak da bilinen A vitamininin birkaç önemli işlevi vardır. Vücudunuzun hastalık ve enfeksiyona (bağışıklık sistemi) karşı doğal savunmasının düzgün çalışmasına yardımcı olmak, loş ışıkta görmeye yardımcı ve burun gibi vücudun bazı bölümlerinin derisini ve astarını sağlıklı tutmak gibi görevleri vardır.

Reklamlar

D vitamini

D vitamini pek çok gıdada doğal olarak bulunmadığından ve çoğumuz güneşte daha az zaman geçirdiğimiz için birçok yetişkin D vitamini takviyesi alır. D vitamini kemik sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için önemlidir. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayınlanan bir araştırma, takviyeyi yağ içeren bir yemekle alan kişilerde D vitamini emiliminin yaklaşık yüzde 30 daha fazla olduğunu buldu.

Omega 3, beyin fonksiyonu ve genel sağlığımız için kritik öneme sahiptir, ancak vücudumuz onu kendi başına önemli seviyelerde üretemez. Bunun için iyi bir omega 3 balık yağı takviyesi tüketin!

E vitamini

Birçok gıdada bulunur, ancak Crohn hastalığı ve kısa bağırsak sendromu olanlar da dahil olmak üzere belirli insan gruplarının eksikliği önlemek için E Vitamini takviyesi alması gerekebilir. Genellikle bu takviyelerin bir yemekle birlikte alınması tavsiye edilir. Ancak bir araştırma, sonraki öğünlerde yeterince yağ tükettiğiniz sürece E vitamininin yemekle birlikte alınması gerekmeyebileceğini buldu.

K vitamini

K vitamini, genel olarak diyette bulunan başka bir besindir, bu nedenle eksiklik nadirdir. K vitamini takviyesi alıyorsanız, bunu yağ içeren bir yemekle yapmanız önerilir. Yağda çözünen vitaminler hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta, suda çözünen vitaminlerin aksine, vücudunuzda yeterince depolanmışsa, basitçe vücuttan atılmadıklarıdır. Bu, bu besinlerin toksisitesini geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, bu vitaminlerin önerilen dozuna bağlı kalmanız ve bu takviyeleri alırken doktorunuzla görüşmeniz zorunludur.

Multivitaminler
Multivitaminler 

Multivitaminler 

Multivitaminler, vitamin ve mineral karışımı içerdikleri için son derece popülerdir. Çeşitli vitamin ve mineralleri ayrı ayrı almaktan daha uygundurlar ve daha ucuz olabilirler. Ayrıca hap ve sakızlı formda gelirler ve çoğu bakkal veya eczanede kolayca bulunurlar.

Multivitaminler hem yağda çözünen hem de suda çözünen takviyeler içerdiğinden, optimal besin emilimini desteklemek için genellikle bunları yağ içeren bir yemekle birlikte almanız önerilir.

Doğum öncesi vitaminler

Hamilelik sırasında vücudunuzun yeterli miktarda demir, kalsiyum, D vitamini, kolin, omega-3 yağ asitleri, B vitaminleri ve C vitaminine ihtiyacı vardır. Doktorlar genellikle hamile kadınların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak için doğum öncesi vitaminleri reçete eder. besinler.

Bu besinlerden bazıları günün herhangi bir saatinde alınabilirken, demir biraz daha özeldir. Vücudunuz demiri en iyi aç karnına emer, bu nedenle doğum öncesi vitamin gibi demir içeren herhangi bir vitamini sabah erkenden almak en iyisidir.

Demir ayrıca akılda tutulması gereken birkaç gıda etkileşimine sahiptir. Yakın zamanda süt ürünleri yediyseniz doğru şekilde emilmez, ancak C vitamini ile birlikte alındığında daha iyi emilir. Sabahları ilk iş olarak portakal suyu gibi C vitamini içeren bir içecek tüketmek doğum öncesi vitamininizi yıkamak emilimin artmasına yardımcı olabilir.

Kalsiyum ve Lifler

Bir vitamin olmasa da, kalsiyum yaygın olarak alınan bir takviyedir. Birçoğumuz süt içmeyiz veya süt ürünleri yemeyiz, bu nedenle kalsiyumumuzu başka bir yerden almamız önemlidir. Kalsiyum kemik sağlığı için inanılmaz derecede önemlidir, bu nedenle diyetinizde yeterli kalsiyum almıyorsanız bir ek belirtilebilir.

Yukarıda belirtildiği gibi, kalsiyum demir emilimini engelleyebilir. Ayrıca çinko ve magnezyum emilimini de engelleyebilir. Kalsiyum takviyesi alıyorsanız, çinko, magnezyum veya demir takviyelerinden farklı bir zamanda almanız gerekir.

Lif ayrıca gastrointestinal düzenliliğe yardımcı olmak için yaygın olarak alınan bir ektir. Lif, diğer besinlerin emilimini de engelleyebilecek bir besindir. Bu, bir lif takviyesi alıyorsanız, muhtemelen bunu diğer takviyelerden ayrı olarak yapmak isteyeceğiniz anlamına gelir. O sırada başka bir takviye almıyorsanız, lif takviyesinizi yatmadan önce almanız gerekir.

Vitamin takviyenizi almak için en iyi zaman gerçekten aldığınız vitamine bağlıdır. Yağda çözünen bir vitamin almıyorsanız, takviyenizi sabah ilk iş olarak almak en iyisi olabilir. Ancak A, D, E veya K vitamini alıyorsanız biraz bekleyip bu vitamin takviyelerini yağ içeren bir yemekle birlikte almanız faydalı olabilir.

Her zaman olduğu gibi, sizin için uygun olduğundan ve vücudunuz için doğru dozu aldığınızdan emin olmak için bir vitamin takviyesi almaya karar verdiğinizde doktorunuza danışın.

İlginizi çekebilecek içerik: Çocuklarda Yaz İshali Neden Olur?

Begonya Instagram hesabı: Begonya Kadın

Reklamlar
0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x