Kongrenin ikinci gününde, “Quo Vadis? Antik Çağlardan Günümüze Seyahat ve Turizm” oturumu Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’ın anlatımıyla başladı.
Tren yolları ve buharlı gemilerin turizmin gelişiminde önemli bir rol oynadı!
Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, insanlığın binlerce yıllık seyahat ve turizm serüvenini, geçmişin derinliklerinden günümüz modern turizmine uzanan bu yolculuğun tarihini katılımcılarımızla paylaştı. Seyahatin zamana göre değişen bir olgu olduğunu vurgulayan Gürkan, sanayi devrimi ile hareketliliğin arttığını, tren yolları ve buharlı gemilerin turizmin gelişiminde önemli bir rol oynadığını anlattı.

“Tarih, Kültür, Turizm” oturumu Gazeteci ve Yazar İhsan Aktaş’ın moderatörlüğünde, Tarihçi Pelin Batu ve Gazeteci ve Yazar Gaffar Yakınca tarih ve kültür perspektifinden turizme dair görüşlerini paylaştı.
İhsan Aktaş, Türkiye’nin kültür turizmi açısından rakipsiz bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi ve kültürel değerin bulunduğunu vurguladı. Kültür turizminin ekonomik olarak yüksek getirisi olduğuna dikkat çeken Aktaş, bu alanın daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pelin Batu, turizm ile zanaatların bir araya getirilerek gastronomi ve kültürel deneyimlerin daha etkin şekilde sunulması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin sahip olduğu geniş mutfak kültürü ve zanaat geleneklerinin turizme entegre edilmesiyle büyük bir katma değer yaratılabileceğini dile getirdi. Batu ayrıca, kültürel festivallerin de uluslararası standartlarda ele alınmasının önemine değindi.
Gaffar Yakınca ise dünya genelinde kültür turizminin değişerek deneyim odaklı hale geldiğini, ancak Türkiye’nin bu dönüşüme tam olarak adapte olamadığını ifade etti. Kültürel mirasın sürdürülebilirliği için bütüncül bir politika oluşturulması gerektiğini belirten Yakınca, kültür turizmini teşvik edecek projelere öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

Yeni paket tur yönetmeliğiyle ilgili çalışmalar devam ediyor!
Antalya Gloria Golf Resort’da “eğitim, iletişim ve dayanışma” mottosuyla düzenlenen 3. TÜRSAB Turizm Kongresinin ikinci gününde, “Turizmde Tüketici Sorunları” oturumu T.C. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber’in değerli anlatımıyla gerçekleşti.
Avni Dilber, turizm sektöründe tüketici hakları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını ele alarak, tüketicinin korunması ve piyasa düzenlemeleri konusundaki güncel gelişmeler hakkında bilgiler paylaştı.
Yeni paket tur yönetmeliğiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını belirten Dilber, reklam kaynaklı sorunların büyük bir kısmının dijital dünyadaki mağduriyetlerden kaynaklandığını ifade etti.

“Turizmde Güvenliğin Önemi” oturumu SKAL International Geçmiş Dönem Dünya Başkanı Salih Çene’nin moderatörlüğünde gerçekleşti.
MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul turizm güvenliği alanındaki güncel gelişmeleri, sektörde karşılaşılan güvenlik sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı.
Salih Çene, turizmde güvenliğin sadece yapısal önlemlerle değil, tüm süreçlerin birleştirilmesiyle sağlanabileceğini belirterek, “İyi sonuçlar almak için güvenlik, denetim ve insan faktörünü bir arada düşünmek zorundayız” dedi.
Münci Karakaya, turizm sektöründe fiyat ve güvenlik dengesinin önemine dikkat çekerek, “Hem fiyatlar yüksek olup hem de güvenlik yeterli seviyede olmazsa bu durum sürdürülebilir değildir” dedi.
Burak Tonbul ise, güvenliğin olmadığı yerde turizmin var olamayacağını belirterek, turizm sektörünün değişen dinamiklerine uygun güvenlik politikalarının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Dijital alandaki denetimlerin önemine de değinen Tonbul, TÜRSAB’ın bu konudaki çalışmalarının tüketiciler açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Doğal kaynakların ve kültürel mirasın korunması, turizmin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip!
“Çevrenin Turizm Ekonomisine Etkisi” oturumu Gazeteci ve Yazar Cem Seymen’in anlatımıyla gerçekleşti.Seyahat acentaları ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen oturumda Seymen,küresel iklim değişikliğinin turizm sektörü üzerindeki etkilerini, sürdürülebilir turizm uygulamalarını ve geleceğe yönelik stratejileri anlattı.
Seymen, Türkiye’nin kültürel ve doğal zenginliklerini sürdürülebilir turizm anlayışıyla koruyarak, geleceğe yönelik sağlıklı modeller oluşturulması gerektiğini vurguladı. Seymen, doğal kaynakların ve kültürel mirasın korunmasının turizmin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olduğunu örnekleri ile birlikte katılımcılarla paylaştı.

Turizm sadece kanunlarla değil, etkin hukuki düzenlemeler ve iş birliğiyle büyüyebilir!
3. TÜRSAB Turizm Kongremizin son oturumu olan, “Yasal Düzenlemeler ve Turizmin Geleceği” konusu TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlker Ünsever’in kıymetli anlatımıyla gerçekleşti.
Ünsever, var olan ve olması gereken yasal düzenlemeleri karşılaştırarak, hukukun turizme etkilerini detaylarıyla ele aldı. Turizm sektöründe hukuki süreçlerin önemi ve güncel gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
İlker Ünsever ayrıca, turizm sektörünün hukuki altyapısına dikkat çekerek, turizmin sadece kanunlarla değil, etkin hukuki düzenlemeler ve iş birliğiyle büyüyebileceğinin altını çizerek, sektörün sürdürülebilirliği için mesleki yeterlilik, tüketici hakları ve çapraz denetim mekanizmalarının geliştirilmesinin önemine değindi.


Yorumlar
Loading…