Hamilelikte Kesinlikle Tüketilmemesi̇ Gereken Besinler Nelerdir?

Annelerin doğum öncesi Hamilelikte Kesinlikle Tüketilmemesi̇ Gereken Besinler hakkında bilgilenmesi, hem kendilerine hem de bebekleri için oldukça önemlidir. Bu sayede iki can da sağlıklı bir dönem geçirecektir.

Anneler neler yemeliyim? Hamilelikte hangi besinlerden uzak durmalıyım gibi soruların yanıtlarını bebeklerine daha çok faydalı olmak için arıyorlar. Aslında her dönem olduğu gibi dengeli ve her şeyden azar azar yiyerek sağlıklı kalınabilir. Ancak bazı besinler var ki hamilelik dönemlerinde uzak durulmalı ve dikkat edilmelidir.

Gebelik döneminde beslenme annenin kendi sağlığı ve bebeğinin gelişimini direk etkilemektedir. Bunun yanında annenin kendine iyi bakması rahat bir gebelik dönemi geçirmesine yardımcı olacaktır. Bebeğin ve annenin ihtiyacı olan tüm vitaminleri alabilmesi için her şeyden ihtiyacı kadar tüketmesi önemlidir.

Yumurta: Anne ve bebeğin ihtiyacı olan proteinin kaynağı olan bu besin oldukça kaliteli bir protein kaynağıdır. Yumurta sadece protein değil 12’nin üzerinde vitamin ve mineral içerir. Bu içeriği ile bebeğin beyin gelişiminde etkili olan kolin mineralini ve folik asidi içermektedir. Bu içreklerinin yanında göz sağlığının en önemli parçalarından olan omega-3 yağ asidi de içermektedir. Yumurta hamilelikte tüketilmesi gereken ancak iyi pişirilmesi gereken besinlerin başındadır.

İlginizi Çekebilir:Ağız Sütü Nedir?

Çiğ et ya da az pişirilmiş etler bünyesinde pek çok zararlı bakteriyi barındırmaktadır. Hamile kişilerin tüketeceği etlerin iyi pişirilmesi ve parazit veya bakteri oluşumunun önüne geçilmesi gerekir. Çiğ ya da az pişmiş etler toksoplazma riski taşır. Toksoplazma barındıran besinlerin tüketilmesi anne adayında düşük riskini ve bebekte ciddi sağlık sorunlarının oluşma potansiyelini artırmaktadır. Dolayısı ile etlerin pişirilmesi sırasında pişme oranına dikkat edilmeli, etin pembe kısmının kalmadığı zamana kadar pişirilmesi elzemdir. Ayrıca salam, sosis, sucuk gibi işlemiş, ısıl işlem görmüş ve sakatat içeren et ürünlerinin tüketilmemesi, katkı maddesi içeren et ve et ürünlerinin yenmemesi önerilir.

Tavuk kolay bir şekilde bakteri üretebilen bir besin maddesidir. Tavuk dikkatli bir şekilde pişirilmeli, pişirme süresi uzun tutulmalıdır. İç kısımlarının tam pişmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca balık tüketiminde derin su balıklarının fazlaca cıva içermesi sebebi ile tüketilmemeleri önemlidir. Hamsi ve sardalye gibi balıklar doktorunuza danışarak tüketilebilecek balıklardandır.

Omega-3 alımı açısından doktorunuzun kontrolünde balık ürünlerini tüketin. Ayrıca midye, istiridye, karides gibi balık ürünlerini de tüketmemeniz önerilir.

Hamilelikte bebek ve anne için en önemli kalsiyum kaynağı sür ve süt ürünleridir. Bu dönemde annenin süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeleri şiddetle önerilir. Ancak sterilize edilmemiş, pastörize edilmemiş ürünlerin kullanılmaması önerilir. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinde listeria enfeksiyonu bulunma durumu olabilir. Dolayısı ile gıda zehirlenmesi ve düşük yapma riski de bulunmaktadır. Bu gibi zararlı bakteri enfeksiyonları sebebi ile oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için pastörize süt tüketilmeli, taze peynir ve yoğurt tüketilmelidir. Yoğurdunuzu pastörize edilmiş sütlerden yapmanız önemlidir.

Unlu mamuller arasında bulunan kek, kurabiye, poğaça, şekerlemeler, abur cuburlar, cips, fast food gibi içeriğinde yapay şeker bulunan gıdaların tüketilmemesi anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Bu besin maddeleri içeriğinde yüksek miktarda şeker bulundurması sebebi ile kontrolsüz ve sağlıksız kilo almanıza sebebiyet verebilir, bebeğinizde ve sizde şeker hastalığına yol açabilir, gebelik diyabetine yol açabilir. Bunların yerine evinizde sağlıklı aperatifler hazırlayarak atıştırmalık ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Hamilelik dönemi içinde kafein tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir. Ağrı kesicilerde, soğuk algınlığı için tüketilen ilaçlarda, alerji haplarında yüksek oranda kafein etkisi bulunmaktadır. Kafein tüketimi bebeğinizin gelişiminde olumsuz rol oynayacağı için gün içinde sınırlı sayıda kahve ve çay tüketmelisiniz. Bu sınırları doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bitki çayları gebelik döneminde kontrollü ve doktor gözetiminde tüketilmelidir. Kontrolsüz ve doktor bilgisi olmadan tüketilen bitki çayları hamilelik döneminde oldukça risk taşımaktadır. Gebelikte düşük riskine kadar bu olumsuz durumların sayısı artabilir. Adaçayı, fesleğen, maydanoz, kekik gibi bitkiler ve bunların çayları düşük ve erken doğum risklerini beraberinde getirmektedir. Ayrıca bu bitki çaylarının gebelik döneminde tüketilmesi ile bebeğinizde anormalliklere sebebiyet de verebilir.

Hamilelik döneminde bitki çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve hangi bitki çaylarından kaçınmanız gerektiğini öğrenin. Ayrıca hamilelik dönemlerinde meyvelerin suyunu içmek yerine meyveyi taze tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu dönemde meyve suyu tüketmek size pey fayda sağlamayacaktır.

Konserve şeklinde satılan gıdalar ve hazır gıdalar raf ömürlerinin uzun olmasından dolayı tercih edilir. Ancak bu besin maddelerinin pek çok işlemden geçmesi sebebi ile pek sağlıklı oldukları söylenemez. Bu gıdalar yüksek oranda yağ, tuz ve katkı maddelerini içermektedir. Dolayısı ile hamile kişilerin bu tarz paketli ve hazır gıdalar ile beraber konserve gıdalardan da uzak durmaları önemlidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Su Yönetimi Çalıştayı yapıldı

MÜZİKLE UMUT VERDİ

Antalya Haberleri: MÜZİKLE UMUT VERDİ