Alan Turing kimdir?

Bu yazıda, II.Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren ve yapay zekanın temelini atan bir bilim adamı olan Alan Turing’in hayatı hakkında yazıyoruz.

Bilgisayar biliminin öncüsü sayılan Alan Turing’in hayatı , II. Dünya Savaşı sırasında, hazırlayan bir makineyi çözen Alman ‘Enigma’ kodu, modern bilgisayar sistemleri ve yapay zeka teoremi İngiliz bilim insanının temelini oluşturuyor.

23 Haziran 1912 doğumlu Alan Turing, İngiltere’ye Hintli bir mülteci olarak gelen orta sınıf bir ailenin üyesiydi. Bilim ve kimyasal deneyler her zaman Alan Turing’in ilgisini çekmiştir. Okullardaki yüksek performansı ve zekası kısa sürede herkesin dikkatini çekti. Üniversiteye başlamadan önce kuantum mekaniğinde teoremleri keşfetti. Aynı zamanda türevler ve integrallerle ilgili problemleri çözmekle uğraştı. Cambridge, King’s College’da başladığında çalışmalarına odaklandı ve kariyerini olasılık teorisi ve matematiksel mantık sevgisiyle geliştirdi.

karışık hesaplamaların belirli bir şekilde yapılabileceği 20. yüzyılın başlarında çok tartışmaya maruz kaldı. Öte yandan, manuel veya zihinsel hesaplamalar sadece zaman alıcı olmakla kalmadı, aynı zamanda birçok hata getirdi. Turing, otomatik hesaplamanın tüm matematiksel hesaplamaları çözebileceğini gösterdi. Turing makinesi iddia edilen teoremlerle oluşturuldu.

Enigma kodu, Alman deniz taşımacılığında kırılmaz kabul edilen karışık bir koddu. Alan Turing 1941’de kodu kırdı ve devam etmek için mekanik bir makine geliştirdi. Bu olaydan sonra Turing, müttefikler için değerli bir hale geldi ve birçok Alman mesajını başarıyla çözdü.

Savaştan sonra Alan Turing, elektronik teknolojisinin potansiyel hızı ve güvenilirliğine uyan bir cihaz geliştirmeye başlayan tek kişi oldu. Bu teknoloji, programlama ile aritmetik problemlerin çözümüne yol açmıştır. Alan Turing, Manchester Üniversitesi’nde Bilgi İşlem Müdürü oldu ve Kraliyet Cemiyeti üyesi olarak kabul edildi.

Alan Turing, makinelerin insan beyni gibi düşünebileceği felsefi tartışmalara katıldı. Bunun için bir test geliştirdi ve eğer bilgisayar duygusal bir varlık olarak davranıp tepki verdiyse, bunun duygusal bir varlık olduğu kanıtlanabilirdi.

Turing testi, yapay zekanın temelini oluşturan bir kavramdır. Test çok basit. Bir duvar düşünün. Testi hazırladınız ve duvarın diğer tarafında yazılı bir program ve bir kişi var. Hangi kişinin program olduğunu ve hangi programın test sorularının cevabı olduğunu bilmiyorsanız, testin geçtiği düşünülür.

Turing’in eşcinselliği hiçbir zaman memnuniyetle karşılanmadı. Açık sözlü ve hayat doluydu. Polis genç bir erkekle olan ilişkisini keşfetti ve duruşma 1952’de başladı. Turing, eylemlerini reddetmedi ve savunma, yaptıklarıyla ilgili yanlış bir şey olduğunu iddia etmedi. Mahkemeler onunla aynı fikirde değildi ve Turing büyük ahlaksızlık suçlamasıyla tutuklandı. Hapse girmemek için Turing östrojen hormonunu almak zorunda kaldı.

Çalışmalarına kuantum fiziği ve kriptanitik alanında devam etti. Turing’in cinsel yönelimi biliniyordu ve o sırada çok fazla şiddete maruz kaldı. Durumla başa çıkamayan 1954’te siyanür elması ısırmakla intihar etti. Apple logosunun bu olayla ilişkili olduğunu söyleyenler var.

Başbakan Gordon Brown, 2009’da bilim adamından özür dilediğini ve haksız olduğunu kabul etti. Aralık 2013’te, Kraliçe II.Elizabeth de Turing’den özür diledi.
“Turing, parlak bir akla sahip harika bir adamdı. Savaştaki çalışmaları ve bilime bıraktığı miras nedeniyle hatırlanmayı ve tanınmayı hak ediyor. ” dedi.

Ayrıca Alan Turing’in biyografisine dayanan İmitasyon Oyununu izlemenizi öneririz. Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley rol alıyor. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Simla Canpolat Kimdir?

Öznur Güven Kimdir?