Ali Babacan Kimdir?

Ali Babacan Kimdir

Ali Babacan Kimdir? 4 Nisan 1967’de Ankara’da Hilmi Babacan ve Güner Babacan’ın oğlu olarak dünyaya geldi.  Gençliğinden itibaren büyükbabasının 1928’de kurduğu aile şirketinde çalıştı.

Ali Babacan nereli? Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı gibi önemli görevlerde bulunan Ali Babacan, baba tarafından aslen Ankaralı Şereflikoçhisarlı’dır.

1985 yılında TED Ankara Koleji’nden birincilikle mezun oldu.  Lisans eğitimini tamamlamak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi’ne giren Ali Babacan, bu fakülteden 1989 yılında 4.00 üzerinden 4.00 ortalama ile üniversite birincisi olarak mezun oldu.

Dünyanın pek çok ülkesindeki seçkin öğrencilere verilen Fulbright bursunu kazanarak 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Babacan, 1990-1992 yılları arasında Northwestern Üniversitesi Kellogg Okulu’ndan işletme yüksek lisans (MBA) derecesi aldı.

Öğrenimi sırasında pazarlama, örgütsel davranış ve uluslararası işletmecilik alanlarında uzmanlaştı.1992-1994 yılları arasında özel bir şirkette danışman olarak çalıştı ve finans sektöründe üst düzey yöneticilere danışmanlık yaptı.

1994 yılında Ankara’ya döndükten sonra aile işini devraldı; Ali Babacan aile şirketi çeyizlik, züccaciye ve perde gibi ürünlerin ticaretiyle uğraşmaktadır. 2001 yılında AKP’nin kurucu üyesi oldu ve merkezi karar alma ve yürütme kurulu üyeliğine seçildi.  Uzun yıllar Ankara’da ticaretle uğraşan Babacan ailesinin bir ferdi, önce siyasete atıldı.

8 Temmuz 2019’da kurucu üyesi olduğu AKP’den istifa etti.  Babacan, istifasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin geleceği için yeni bir siyasi parti kurmaya başladıklarını duyurdu.

Ali Babacan, 1995 yılında Zeynep Babacan ile evlendi.  Kerem, Dilara ve Emir adında üç çocuğu vardır.

Ali Babacan’ın soy ağacı sıkça araştırılan konular arasındadır. Ali Babacan’ın dedesi kimdir? Ali Babacan’ın dedesi Bahattin Ebil 2003 yılında vefat etmiştir.

İlgili Yazı : Cemile Canyurt Kimdir?

Ali Babacan Kimdir? ve Ali Babacan Ermeni mi soruları sıklıkla araştırılmaktadır.

DEVA partisi lideri Ali Babacan, 1915 olaylarıyla ilgili mesajında, “Bugün Ermeni halkının derinden hissettiği acıyı anlıyorum ve 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini rahmetle anıyorum.”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) lideri Ali Babacan, 1915 olaylarının 107. yıl dönümü dolayısıyla Twitter hesabından bir mesaj paylaştı.

Babacan dedi ki:

“Geçmişte yaşanan acıların failleri biz değiliz.  Hepimiz karşılıklı anlayış çerçevesinde birbirimizin yaralarını sarmaya çalışan Anadolulular olmalıyız.  Bu vesileyle bugün Ermeni halkının derinden hissettiği acıyı anlıyor ve 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini rahmetle anıyorum.”

Geçmiş acıların failleri biz değiliz. Hepimiz karşılıklı anlayış çerçevesinde birbirimizin yaralarını sarmaya çalışan Anadolu insanı olmalıyız. Bu vesileyle bugün Ermeni halkının derinden hissettiği acıyı anlıyor ve 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini rahmetle anıyorum.

1915 olayları, tehcir ve katliamlar sonucunda bazı kaynaklara göre 800.000 ila 1.8 milyon Ermeni’nin hayatını kaybettiği Ermenilere karşı Osmanlı yönetiminin yürüttüğü olayların adıdır.

Olayların başlangıcı genellikle 24 Nisan 1915’te 250 Ermeni aydın ve komite başkanının Osmanlılar tarafından İstanbul’dan Ankara’ya sürüldüğü ve çoğunun öldürüldüğü tarihle ilişkilendirilir.

Ermenileri ortadan kaldırmak için düzenli olarak katliamların yapıldığını iddia eden bazı tarihçiler, bu ölümleri ilk modern soykırımlardan biri olarak kabul ettiler.

Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun halefi olan Türkiye Cumhuriyeti, yaşanan olayları anlatmak için doğru bir terim olmadığını savunarak “soykırım” kelimesinin kullanılmasını reddediyor.

2021 itibariyle 31 ülke olayları resmen “soykırım” olarak tanıdı.  2019’da ABD Senatosu, 1915 olaylarını oybirliğiyle soykırım olarak kabul etti.

Bu yazımızda Ali Babacan Kimdir sorusunu sizler için cevaplandırdık.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
100'ncü yılda 100 hasta ziyareti

100’ncü yılda 100 hasta ziyareti

Kemerli miniklerden 100'ncü yıl kutlaması

Kemerli miniklerden 100’ncü yıl kutlaması