Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda konuyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:
” Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Festivalleri Organizasyonu İşinde Hatalı İşlemlerin Bulunması
67.500.000,00 TL sözleşme bedelli ‘ Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Festivalleri Organizasyonu’ işinin ihale sürecinde ve sözleşmenin yürütülmesi aşamasında
tespit edilen hatalı işlemlere ilişkin detaylı bilgilere aşağıda yer verilmiştir.
a) Birbirinden bağımsız ve farklı tarihlerde olan organizasyonların bir arada ihale edilerek rekabetin engellenmesi
Yapılan incelemeler neticesinde; işe ait teknik şartnameye göre 09-11 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, 27 Eylül–14 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 03–12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlan 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin, birbirinden bağımsız organizasyonlar olmasına rağmen götürü bedel teklif almak suretiyle bir arada ihale edildiği tespit edilmiştir.
İHALEYE TEK FİRMA KATILMIŞ
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında; idarelerin, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu belirtilmiştir. İhaleye ilişkin idari şartnamenin 7’nci maddesinde ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri sayılmıştır. Birbirinden bağımsız 3 organizasyonun bir arada ihale edilerek götürü bedel sözleşme imzalanması; idari şartnamenin 7’nci maddesinde belirtilen yeterlik şartlarının daha üst seviyelere çıkmasına dolayısıyla da aslında her organizasyonu ayrı ayrı olarak yerine getirebilecek isteklilerin ihaleye teklif verememesine ve böylelikle rekabet ortamının oluşmamasına neden olmaktadır. Nitekim ihaleye yalnızca 1 istekli katılmış ve ihale bu istekli uhdesinde kalmıştır.
FESTİVALLER KUSURSUZ GERÇEKLEŞSİN DİYE…
Belediye cevabında; bulguda bahsi geçen festivallerin yıllardır bir arada ihale edildiğini, bir arada ihale edilmesindeki amacın rekabetin engellenmesi olmadığını, Antalya’nın marka değerine değer katan ve aynı zamanda uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, Uluslararası Piyano Festivali ve Uluslararası Gastronomi Festivali’nin yıllardır yapılmakta olan gelenekselleşmiş Antalya’nın en önemli etkinlikleri olduğunu ve söz konusu uluslararası festivallerin kalitesinden ödün vermeden kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etmiştir.
Ayrıca yıllardır aynı şekilde ihale edilen işin, Kamu İhale Bülteninde yayınlanan ilanına, idari şartnamesine, sözleşme tasarısına ve teknik şartnamesine ilişkin olarak belediyeye ya da Kamu İhale Kurumun hiçbir itiraz bulunulmadığını, söz konusu ihalenin yeterlilik kriterlerini karşılayan yerli ve yabancı tüm isteklilere açık olduğunu ve iş deneyim oranı kanun kapsamında %50’ye kadar yazılabilmesine rağmen idari şartnamede % 45 olarak belirlendiğini belirtmiştir. Sonuç olarak, belediye tarafından yapılacak ihalelerin rekabeti sağlayacak şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
İŞ TESLİMİ EVRAKI DÜZENLENMEMİŞ
b) Sözleşme ve eklerinde iş programı teslimi için süre öngörülmemesi ve yüklenici tarafından iş programı hazırlanmaması Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş programı” başlıklı 28’inci maddesinde; yüklenicinin, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlandığının kendisine tebliği ve buna göre işe başlama tarihinden itibaren, sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, üstlenilen işler için kontrol teşkilatının öngöreceği formda ve detaylarda ayrıntılı bir iş programı düzenleyeceği ve kontrol teşkilatının uygun görüşüne sunacağı; iş programının, kontrol teşkilatı tarafından talep edildiği takdirde, yüklenicinin işin
yürütülmesi için uygulamayı önerdiği metotlar ve düzenlemeler hakkında genel bir açıklamayı da içereceği; kontrol teşkilatının, iş programının verildiği bu tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde programı olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak idarenin onayına sunacağı; idarenin, iş programının verildiği tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirlenen süre içinde, iş programını olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylayacağı ve onaylı bir nüshasını yükleniciye vereceği ve iş programlarının idarenin onayı ile geçerli olacağı hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda belirtilen hükümlere göre sözleşme veya eklerinde yüklenici tarafından idareye iş programının teslimi için süre öngörülmesi ve yüklenicinin de bu süre içerisinde hazırladığı iş programını idareye teslim etmesi gerekmektedir. Ancak yapılan incelemeler neticesinde; işe ilişkin sözleşme ve eki şartnamelerde iş programının teslimine ilişkin herhangi bir süre ön görülmediği ve yüklenici tarafından iş programı hazırlanmadığı tespit edilmiştir.
BELEDİYE AZAMİ DİKKAT EDECEĞİ SÖZÜNÜ VERDİ
Belediye cevabında, bulguda belirtilen hususlara azami dikkat gösterilerek iş ve işlemler gerçekleştirileceğini ifade etmiştir. Sonuç olarak; Belediye tarafından yapılacak hizmet işleri ihalelerin sözleşmeleri veya eklerinde iş programının teslimine ilişkin süre öngörülmesi ve yükleniciler tarafından bu süre içerisinde iş programı düzenlenerek Belediyeye sunulması gerekmektedir.
c) Yüklenici tarafından herhangi bir iş gerçekleştirilmeden hakkediş düzenlenmesi
Yüklenici tarafından henüz herhangi bir iş gerçekleştirilmeden hakediş düzenlendiği görülmüştür. Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’inci maddesinde; toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşmelerde, yüklenicinin yapacağı iş götürü olarak bölümler halinde teslim alınacaksa hakediş raporlarının, ilgili bölümlerin tamamlanmasından sonra sözleşmesinde yazılı esaslara göre düzenleneceği belirtilmiştir. Yukarıda yer alan mevzuat hükmünden de anlaşılacağı üzere götürü bedel sözleşmelerde hakediş düzenlenebilmesi için işin ilgili bölümlerin tamamlanması gerekmektedir. Ancak yapılan incelemelerde; iş kapsamındaki ilk festival olan Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nin teknik şartnameye göre 9-11 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşmesi ön görülürken ertelenerek 1-3 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmesine rağmen; henüz sözleşme kapsamında herhangi bir iş gerçekleştirilmeden 15.06.2023 tarihinde KDV hariç 4.000.000,00 TL tutarlı hakediş düzenlendiği ve belediye tarafından söz konusu hakedişin ödeme emrine bağlandığı tespit edilmiştir.
Belediye cevabında, yüklenici tarafından festivalin marka değerini, esenliğini ve güvenliğini sağlamak adına gerekli çalışmaların yerine getirildiğini, ihale kapsamında belirtilen işlerin gerçekleştirilip, kontrol teşkilatı tarafından işin kabulünün yapıldıktan sonra hakkediş düzenlendiğini ve bulguda belirtilen aykırılıkların yaşanmadığının düşünüldüğünü ifade etse de; 15.06.2023 tarihinde düzenlenen KDV hariç 4.000.000,00 TL tutarlı hakediş raporunda, yüklenicinin o tarihe kadar hangi işleri yerine getirdiği belirtilmemiştir.
Sonuç olarak; Belediye tarafından ihale kapsamında yaptırılan işler gerçekleştirilmeden hakediş raporlarının düzenlenmemesi gerekmektedir.
HAKEDİŞ OLMADAN ÖDEME
d) Gerçekleştirilemeyen festival için yükleniciye ödeme yapılması
“ Antalya Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Festivalleri Organizasyonu” işi kapsamındaki 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiği ve festival hazırlıkları kapsamında yüklenicinin gerçekleştirdiği iş kalemleri karşılığında ödeme yapıldığı görülmüştür. İşe ilişkin teknik şartnamenin 10’uncu maddesinin yedinci fıkrasında; idarenin, yükleniciden mücbir sebep (salgın, doğal afet, sel, deprem, terör v.b.), ulusal yas, yerel yas ve ülke gündemini etkileyecek toplumsal olumsuz olaylar gibi durumlarda, teknik şartnamede belirtilen bazı kalemlerin yapılmamasını ve/veya festival/festivalleri iptal etmesini ve/veya ertelemesini ve/veya farklı bir platformda gerçekleştirmesini talep edebileceği; bu gibi olumsuz durumlar sonucunda teknik şartnamede belirtilen bazı kalemlerin yapılamaması ve/veya festival/festivallerin iptal edilmesi halinde yüklenicinin teknik şartnamede belirtilen, gerçekleştirdiği iş kalemleri kadar belgelendirdiği fatura tutarı karşılığını idareden talep edebileceği belirtilmiştir.
BELEDİYENİN CEVABI
Yapılan incelemeler neticesinde; Belediye tarafından 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin teknik şartnamenin 10’uncu maddesinin yedinci fıkrasına istinaden, ülke gündemini etkileyecek toplumsal olumsuz olaylar nedeniyle iptal edildiği ve yükleniciye gerçekleştirdiği iş kalemleri karşılığında KDV hariç 4.750.000,00 TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.
Söz konusu festivalin iptaline ilişkin ülke gündemini etkileyen toplumsal olaylar festival kapsamına alınan ve daha sonra çıkarılan bir filmden kaynaklanmış, jüri üyelerinin festivalden çekilmesiyle süreç devam etmiş ve sonuç olarak festival Belediye tarafından iptal edilmiştir. İşe ait teknik şartnameye göre festivale katılacak filmlerin seçilmesi, jüri üyelerinin belirlenmesi ve festival direktörlük hizmetinin yerine getirilmesi yüklenicinin
sorumluluğundadır.
İşe ait sözleşmenin “İdarenin sözleşmeyi feshetmesi” başlıklı 26’ncı maddesinde; yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine
getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, sözleşmede belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi halinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedileceği ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edileceği belirtilmiştir.
Belediye cevabında;
* Ulusal Belgesel Film Yarışması Yönetmeliği’ne uygun olarak film seçkisine girmeye hak kazanmış olan bir filmin, bakanlıktan gelen sözlü uyarı üzerine,
filmin mahkemesi devam ettiği bilgisiyle yarışma seçkisinden çıkartıldığını,
* Bunun üzerine jüri başkan ve üyeleri, sanatçılar ve ulusal tüm kategorilerdeki yarışma seçkisine giren filmler, film form ekibi ve sinema sektörünün kamuoyu
açıklamalarıyla festivalden çekildiklerini ve söz konusu film seçkiye alınmadığı takdirde festivalde yer almayacaklarını bildirdiğini,
* Jüri başkan ve üyeleri ile filmlerin yarışmadan çekilmesi sonucunda festivalin gerçekleştirilemez hale gelmesi ve yapılan araştırmalar sonucu filmin hukuksal
süreci ile ilgili yarışmaya katılmasına engel bulunmadığına karar verilmesi sonucunda filmin tekrar seçkiye alındığını,
* Filmin seçkiye alınmasının akabinde Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar nedeniyle daha önce ilgili film seçkiye
geri alınırsa Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılacaklarını duyuran jüri başkan ve üyeleri ile yarışma filmleri ve film forum ekibi gibi yarışma
unsurlarının festivale katılmadığını ve yaşanan bu süreç nedeniyle festivalin gerçekleştirilemediğini ifade etmiştir. Ayrıca söz konusu nedenlerden ötürü
yüklenicinin festivalin iptalinde herhangi bir kusurunun bulunmadığını ve teknik şartnamenin 10’ncu maddesinin yedinci fıkrasına istinaden kontrol
teşkilatı tarafından gerekli incelemeler yapılarak yükleniciye ödeme yapıldığını belirtmiştir.
GERÇEKLEŞMEYEN FESTİVALE ÖDEME
Her ne kadar Belediye tarafından festivalin iptalinde yüklenicinin kusuru olmadığı belirtilse de; belediyenin cevabından da anlaşılacağı üzere, festivalin iptal süreci festival kapsamına alınan ve daha sonra çıkarılan bir filmden kaynaklanmış, jüri üyelerinin festivalden çekilmesiyle süreç devam etmiş ve sonuç olarak festival belediye tarafından iptal edilmiştir. İşe ait ait teknik şartnameye göre festivale katılacak filmlerin seçilmesi, jüri üyelerinin
belirlenmesi ve festival direktörlük hizmetinin yerine getirilmesi yüklenicinin sorumluluğundadır. Sonuç olarak, belediye tarafından yüklenicinin sorumluluğunda bulunan işler nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumlardan dolayı herhangi bir ihtarda bulunulmadan, 30.09.2023 tarihinde 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiği yükleniciye bildirilmiş ve gerçekleştirilemeyen bir festival için ödeme yapılarak ek bir maliyete katlanılmıştır.”
Yorumlar
Loading…