Antalya Haberleri: BİSİKLET AĞI İÇİN ÇAĞRI

BİSİKLET AĞI İÇİN ÇAĞRI

ANTALYA’da orman yüksek mühendisi ve rekreasyon sanatçısı İsmet Yücel’in bisikletiyle botanik bahçesinden evine dönerken Batı Çevre Yolu’nda plakası belirlenemeyen bir aracın çarpıp kaçması sonucu yaşamını yitirmesi, uzun süredir tartışılan bisiklet yollarını bir kez daha gündeme getirdi. Antalya’da kesintisiz bir bisiklet yolu sistemi oluşturulmadığı için ölümlerin yaşandığını söyleyen Antalya Bisiklet Derneği (ANTBİSDER) Başkanı Osman Çakır, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet ağı projesinin bir türlü hayata geçirilmediğini dile getirdi.

BİR AN ÖNCE ADIM ATILMALI

Çevre yollarında bisikletlilerin güvenliliğinin sağlayacak adımların vakit kaybedilmeden atılmasını isteyen Osman Çakır, “Antalya’da yeni yapılan yollarda bisiklet yolu yok. Batı Çevre Yolu bunlardan biri. Geniş bir yol olmasına rağmen bisiklet yolu projeye girmedi. Şehir içine girmeden ulaşım kolaylığı sağlayan bu yolu hem gündüz hem de gece saatlerinde kullanan çok sayıda bisikletçi var. Ama bisikletliler için ayrılmış bir şerit olmadığı için güvenli değil” dedi.

YASAL DÜZENLEME YETERSİZ

ANTBİSDER Başkanı Çakır şöyle konuştu:

“Çevre yollarında olmayan bisiklet yollarını biz sonradan ekletmeye çalışıyoruz. Ama mevcut yasalar gereği bu girişimlerimiz sonuçsuz kalıyor. O nedenle sadece yerel yönetimlerden değil merkezi yönetimden de bu sorunun çözümü için bir şeyler yapmasını istiyoruz. Bisikletlilerin güvenliği istendiği takdirde hukuki engeller kaldırılır, yasalar buna göre düzenlenebilir.”

BİSİKLET AĞI İÇİN ÇAĞRI

YÖNETMELİK UYGULANMIYOR

“Bisikletlilerin trafikteki güvenliğini sağlamaya yönelik düzenlemelere ihtiyaç var. Bu konuda bütün sorumluluk yerel yönetimlere bırakılmadan merkezi çözümler geliştirilmeli. Belediyelerin yapması gerekenler konusunda da keyfiliğe yer olmayacak şekilde yaptırımlar uygulanmalı. Aslında bisiklet yollarının nasıl düzenleneceğine dair bir yönetmelik var. Ama bu yönetmeliğe ilişkin yaptırımların nasıl ve ne zaman uygulanacağını bilmiyoruz.”

BÜYÜKŞEHİR’İN 2 YILLIK PROJESİ

Mevcut bisiklet yollarının bir kısmının kaldırıldığını belirten Çakır, “Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde yeni bisiklet yollarının yapılacağı, proje aşamasında olduğu söylendi. Büyükşehir Belediyesi’nin harita üzerinde çizilmiş, detaylandırılmış, Antalya’yı tamamen kapsayacak bir bisiklet ağı projesi var. Belediye yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda bu projenin sunumu yapıldı. Projenin aşama aşama zamana yayılarak hayata geçirileceği söylendi. Bu toplantılar sırasında bisiklet yollarının güvenli olması için birbirine bağlı olmasını, otobüslerle ve raylı sistemle entegre olabilecek bir bisiklet yolu ağının kentte kurulmasını istedik. Ama 2 yıldır henüz hayata geçirilmiş bir şey yok. Hala beklenti halindeyiz” diye konuştu.

KARAYOLLARINA UYARI SİSTEMİ

Osman Çakır şunları söyledi: “Kentin en yoğun caddelerinde bisiklet yolunun olmayışı çok önemli bir eksiklik. Yetkililer şehir içinde yollar dar olduğu için bisiklet yolu ayıramadıklarını söylüyorlar. Bir türlü sonuca ulaşamıyoruz. Nostalji tramvayının yerine akülü bir ulaşım aracının geleceğini öğrendik ve yolu bisikletlilerin de kullanmasını istedik. Yeni yapılan raylı sistem hattı üzerinde de bisiklet yolu istedik. Ayrıca paylaşımlı kullanılacak bütün kara yollarında ve tramvay hatlarında, kazaları önleyici sinyal, ışık, trafik işaretleri gibi uyarı sistemlerinin yer almasını talep ettik. Yetkililer bu önerilerimize olumlu yaklaştı. Ancak netice hala yok. Sözler tutulmadığı için bisikletlilerin acı haberlerini almaya devam ediyoruz. Bu konuda yerel yönetimleri, merkezi yönetimin ve kamuoyunun ortak duyarlılığına ihtiyacımız var. Bisikletli güvenliği sağlanmamış yollarda birer birer ölüyoruz. Çoğu kez kaza yerinde kamera ve aydınlatma sistemleri eksik olduğundan verdiğimiz kayıpların failleri bile bulunamıyor. Artık çözüm istiyoruz.”

 

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
NİYET YARGIYA KISMET TÜKETİCİYE

Antalya Haberleri: NİYET YARGIYA KISMET TÜKETİCİYE

Katile psikolojik rapor istendi