Antalya Haberleri: DOĞAYA ZAMAN VERELİM

DOĞAYA ZAMAN VERELİM

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde başlayıp 10 gün devam eden orman yangınlarında on binlerce hektar alan kül oldu. Şimdi ise yanan alanların nasıl ağaçlandırılacağı tartışılıyor. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği bu konuda detaylı bir rapor hazırladı.

23 MİLYON YILDIR YAŞIYOR

Akdeniz’de kızılçam ağaçlarının 23 milyon yıldır yaşadığı belirtilen raporda, “Kızılçam ve maki bitki örtüsü yangın gerçeğine rağmen varlığını sürdürecek biçimde evrilmiştir. Akdeniz’in sıcak ve kurak yaz iklimine bir de kavurucu fön rüzgarlarının eklendiği dönemlerde, tüm bölge yangına karşı çok hassas hale gelir. Çıkan yangınlar erken uyarı sistemleriyle belirlenip erken müdahale edilmediği takdirde, bugün yaşadığımız boyutlara ulaşabiliyor” denildi.

İLKBAHARI BEKLEMEK LAZIM

Yanan bölgelerde alanın doğal yolla yeniden ormanlaşmasının beklenmesinin önerildiği raporda şu ifadeler yer aldı: “Ağaçlandırma sadece gerektiğinde bölgenin doğal ağaç türleriyle destek amaçlı yapılmalıdır. Yanan alanın koruma altına alınması, bir sonraki baharın beklenmesi, alanda doğal yetişen kızılçam gibi ağaç türlerinin fidanlarının ve diğer çalı sürgünlerinin gelişiminin takip edilmesi önemlidir. Kendiliğinden fidan gelişiminin yeterli olmadığı yerlerde ise civardaki yanmamış ormanlardan toplanan tohumlar serpilerek ormanlaşma sağlanabilir.”

ANCAK KIZILÇAM UYUM SAĞLAR

“Fidan gelişimi yetersiz görülen yerlerde ağaçlandırma desteği düşünülebilir. Ağaçlandırma gereken hallerde dikilecek fidanlar mutlaka yanan alanda doğal yetişen ağaç türlerinden ve yörenin ekolojik koşullarına benzer özellikte seçilmelidir. Kızılçam ve maki bitki örtüsü dışındaki türlerin Akdeniz’in yangın koşullarına uyum sağlaması çok zordur.”

UZMANLAŞMIŞ EKİP GEREKİYOR

OGM rakamlarına göre 2020 yılında Türkiye’de çıkan orman yangınlarının yüzde 28.4’ünün ihmal, yüzde 5.6’sının kaza, yüzde 2.1’inin kasıt, yüzde 9.2’sinin doğal, yüzde 54.7’sinin ise ‘bilinmeyen’ nedenlerle çıktığının belirtildiği raporda, “Bu bilgileri yangın önleme ve yönetimi stratejisine dönüştürecek uzmanlaşmış ekipler OGM bünyesinde oluşturulursa alınacak önlemler ve izlenecek program belirlenip bir plan dâhilinde uygulanabilir” denildi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
YÖRÜK YAŞAMI KORUNMALI

Antalya Haberleri: YÖRÜK YAŞAMI KORUNMALI

KALEİÇİ’NE KIYMAYALIM

Antalya Haberleri: KALEİÇİ’NE KIYMAYALIM