Antalya Haberleri: HAYDİ GENÇLER KÜLTÜRE DOYUN

HAYDİ GENÇLER KÜLTÜRE DOYUN

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Müze Kart Gençsever (GNS) uygulaması gençlere bir yaz tatili hediyesi olarak 5 gün önce başladı. Daha önce 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençler ören yerlerini ücretsiz gezebiliyorlardı. Bu uygulama ile yaş aralığı 25’e çekilerek yaklaşık 15 milyon gencimizin bu fırsattan yararlanması sağlandı.

Ben bu karara gerçekten çok ama çok sevindim. Özellikle ülkenin hemen her yerini gezmiş profesyonel bir turist rehberi olarak gençlerimize bu fırsatın verilmesi, onlara ülkenin değerlerinin, kültürünün kapılarının açılmasını çok isabetli buluyorum. Tek eklemek istediğim bunun sadece bu yıl için değil, kalıcı olması olur. Bu uygulama şimdilik 3 ay sürecek.

Bu fırsat bahsi geçen ‘Z’ kuşağında karşılık bulur mu? Yaşayıp göreceğiz. GNS kart başvurularından ve ören yeri ziyaret istatistiklerinden bu 3 aylık pilot çalışmanın ne kadar efektif olup olmadığını ölçme imkanımız olacaktır. Ben burada önemli bir potansiyel olduğunu deneyimliyorum sürekli. Çok ilgili, çok meraklı, araştıran, öğrenmeye istekli çok fazla gencimiz var.

Avrupa’nın en genç nüfusu ve en çok ören yeri olan ülkesiyiz. Şimdi bu ikisi birbirine kavuşuyor. Yeter ki gençler bu fırsatı iyi değerlendirsinler ve aileler gençleri teşvik etsinler.

Ören yerlerini önce diziler ve filmlerle tanıdık. Ardından merak ettiğimiz bu doğal film platolarına ziyaretlerimiz başladı. Bununla birlikte birçok tarihi bölgemizin ziyaretleri patlama yaptı ve yeni mekânlar, yeni gizemli ve kültürel zenginlikler araştırılmaya başladı. Mardin’den, Çanakkale’ye, Muğla’dan Kars’a birçok şehrimiz ve beldemiz film seti oldu. Patara’nın kum tepeleri yıllarca Yeşilçam’ın doğal çöl dekoruydu.

Şimdi gençlerin eline bu zenginlikleri görebilmek henüz filmi çekilmeden gidip görebilmek için iyi bir fırsat geçti. Hiç beklemeyin! Bence her genç öncelikle yaşadığı şehirden başlamalı ve bu vesile ile şehrindeki bugüne kadar görmediği ören yerlerini önümüzdeki 3 ay içinde ziyaret edebilir.

Bu konuda Antalya gençliğinin çok şanslı olduğunu söyleyebilirim. Zira Antalya ören yeri ve müzeler açısından en zengin şehirlerimizden biri. İçlerinde UNESCO dünya mirası listesinde olan ve aday listesinde olan dünyaca bilinen 18 ören yeri şimdi gençlerimize kucak açıyor. Toplam giriş ücreti 875 TL olan aşağıdaki ören yerlerini gençlerimiz ücretsiz ziyaret edebilecek. Aşağıya giriş ücretleri ile birlikte listeliyorum. Kim nerede oturuyorsa hiç beklemeden en yakınındaki yerlerden başlayabilir. 3 ayda hepsi yetişir mi bilmiyorum, 320 kilometrelik sahil şeridinde antik dünyanın büyüsünü yaşamak mümkün…

Alanya Kalesi       50

Alanya Müzesi    15

Aspendos            75

Karain Mağarası 15

Lymra 15

Antalya Müzesi   70

Olympos             70

Perge                  75

Phaselis              70

Termessoss         15

Aziz Nikolaus Anıt Müzesi 100

Andriake ve Likya Uygarlıkları Müzesi 15

Myra kaya mezarları 70

Patara ören yeri        70

Simena ören yeri       20

Xanthos                     20

Side Müzesi               40

Side ören yeri             70

Komşu şehirlerimiz de bu konuda önemli değerlere sahip; Burdur’da Kibrya ve Sagalassos, Isparta’da Antiocheia mutlaka gezilmeli. Hele Mersin, her yerinden kültür fışkırıyor adeta: Anemurium Örenyeri, Mamure Kalesi, Kanlı Divane, Kız Kalesi, Cennet-Cehennem obrukları, Uzuncaburç örenyeri insanın aklını alabilecek güzellikte yerler.

Gençler!.. Eğer Yaz tatilindeyseniz burada da sizi bekleyen güzellikler var. Bulunduğunuz yerdeki ören yerlerini gezme fırsatını kaçırmamalısınız. Nereye giderseniz gidin, bütün sahil bölgelerimizden tarih fışkırıyor. Aydın’da 13, İzmir’de 22, Muğla’da 25, ören yerini Müze Kart GNS ile gezebilirsiniz. Hele Kapadokya civarına yolunuz düşerse yaşadınız !…

Artık cüzdanınızda Türkiye’nin her yerinde ören yerlerinin kapısını size açan yaklaşık 6 bin TL değerinde bir kartınız var.

Bu yaz bir açık hava müzesi olan ülkemizin ören yerleri gençlerle dolmalı…

Türkiye’yi tanımayan gencimiz kalmasın!…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Kapalı hayvan pazarı ve kurban satış yeri açıldı

Alanya Haberleri: Kapalı hayvan pazarı ve kurban satış yeri açıldı

Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı