Antalya Haberleri: KOMBO CEZA KESEMEZLER

KOMBO CEZA  KESEMEZLER

BİR an için bankaya evrak yetiştirmeniz gerektiğini düşünün. Evrakın gün ve eğer yetiştiremezseniz sıkıntı yaşayacaksınız. Esasen böyle bir durumda aracınızı nasıl park ettiğinize önem verir misiniz? Çoğu kişi buna ‘Hayır’ diyecektir. Sonuçta en fazla hatalı park nedeniyle trafik cezası kesilecek. Bir de çekici aracınızı alıp en yakın otoparka götürüp bırakacak ve bu yüzden çekici ücreti de ödeyeceksiniz. Gel gelelim işin aslı öyle değil.

*

Yani hatalı park nedeni ile araca trafik cezası kesip bir de üstüne çekici ve otopark ücreti isteyemezler. Yani KOMBO şeklinde üçlü ceza kesilmesi hukuka aykırı. Şaşırdınız değil mi? Aslında burada temel anlamada sırtımızı hukuka dayıyoruz. Hukuk, bir suça sadece bir yaptırım uygulanacağını söylüyor. Dolayısıyla bu noktadan hareket edecek olursak hadi otopark ücretini bir tarafa koyalım.

*

Hatalı park varsa ya çekici ya da trafik cezasını ödemeniz gerekir ki bu ilke gereği en yüksek olanı ödemelisiniz o da hatalı park nedeniyle kesilecek olan trafik cezasıdır. Ancak pratikte bu böyle olmuyor, çünkü otoparka gittiğinizde çekici ve otopark ücretini peşin ödemeden aracınızın yanına bile yaklaşamıyorsunuz. Sonuç olarak cezanızı ödeyip aracınızı aldıktan sonra hakkınızı arayabilirsiniz.

*

Hak arama sürecinde ilk yapmanız gereken şey kesilen bu cezalar nedeniyle sulh ceza mahkemesine itirazda bulunmak ve trafik cezasının iptalini sağlamak. Hele hele kesilen trafik cezası tutanağında net adres bilgisi, fotoğraf, araca ilişkin bilgiler ve yine tarih bilgisi gibi bilgiler eklenmemişse zaten tutanak usulüne göre düzenlenmediği için mahkeme itirazınızı kesin olarak kabul edecektir.

 ARAÇ HANGİ HALLERDE ÇEKİLEBİLİR?

Bir aracın çekilebilmesi için okul, ambulans, itfaiye, kamu binaları gibi giriş çıkışı engellenmemesi gereken yerlere park etmiş olmalı ya da trafiği engelleyecek ikinci sıra yapılan araçlar çekilebilir. Yangın musluklarının yanına park edilmemeli. Kavşaklar, otobüs durakları gibi önem arz eden yerlere park edilmemeli.

KOMŞULUK HUKUKUNA GÖRE ZARAR KARŞILANMALI

SORU: Üst dairenin banyo tuvalet bölümünden bizim daireye su sızıyor. Tavandan sıvalar döküldü. Birkaç defa sözlü olarak tamir edilmesini söyledik. Değişen bir şey olmadı. Dava açmayı düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Nurgül Mihrimah-Alanya

CEVAP: Öncelikle Asliye Hukuk Mahkemesi’nden bir delil tespiti isteyin. Hakim ile bilirkişi dairenize gelecek ve olay yerini fotoğraflayıp zararınızı tayin edecektir. Sonra çıkacak zararınızı ister doğrudan icra takibi ile komşunuzdan tahsil edin, ister tekrar asliye hukuk mahkemesinde dava açarak tazminat talep edin. Komşuluk hukuku, verilen zararı karşılamayı emreder.

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

‘Şahlanan ekonomi’ yüzde 21.7 büyüdü

Mavi Kelebekler sezonu evinde açacak