Antalya Haberleri: Koronavirüs ruh sağlığı sorunlarını arttırdı

Koronavirüs ruh sağlığı sorunlarını arttırdı

 

ANTALYA,(DHA) – AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ali Erdoğan, koronavirüsün ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, “Adeta ikinci bir pandemi gibi yayılıyor” dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ali Erdoğan, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1992 yılından itibaren ruh sağlığı hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla her yıl kutlandığını ifade eden Dr. Ali Erdoğan, bu yıl ‘Herkes için ruh sağlığı’ temasının belirlendiğini söyledi, kişilerin ruh sağlığı hizmetlerinden yeterince faydalanmasının amaçlandığını belirtti.

GENÇLERİN YÜZDE 20’SİNDE RUH SAĞLIĞI SORUNU VAR

Ruh sağlığı sorunlarının dünya çapında her yıl giderek arttığına dikkat çeken Dr. Erdoğan, “Dünyadaki çocuk ve ergenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin ruh sağlığı sorunu vardır. 15-29 yaşları arasında intihar ikinci ölüm nedeni olarak bildirilmektedir. İntihar, yalnızlık, travma sonrası stres bozukluğu ruh sağlığı sorunlarında ilk sırada yer almaktadır” dedi.

İKİNCİ BİR PANDEMİ GİBİ YAYILIYOR

Erdoğan, dünya genelinde yaklaşık 2 yıldır devam eden koranvirüs pandemisinin de ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altını çizdi. Bu durumun en çok sağlık çalışanları, sosyal desteği az olanları ve önceden bir psikiyatrik hastalığı olanları etkilediğinin vurgulayan Dr. Ali Erdoğan, “Zaman zaman ruh sağlığı sorunlarının ikinci bir pandemi gibi yayıldığından bahsedilmektedir. Pandeminin etkisiyle son dönemde gençler arasında alkol ve madde kullanımında da yoğun artış yaşandığını görüyoruz” dedi.

RUH SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN

Yaşanan ruhsal problemler için bir uzman desteği almak gerektiğini söyleyen Dr. Erdoğan, bunun yanında kişilerin kendilerine zaman ayırmaları, hobi edinmeleri, spor yapmaları ve kitap okumalarının etkin bir faydasının olacağını belirtti.

“Psikiyatride bir durumun hastalık olabilmesi için kişinin işlevselliğini bozması gerekiyor” diyen Dr. Ali Erdoğan, kişinin yaşadığı sorun günlük yaşayış, mesleki ve aile ilişkilerini bozuyorsa mutlaka bir uzmana başvurmaları ve ruh sağlıklarını ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.

PSİKİYATRİ SERVİSİMİZ DÜNYAYA ÖRNEK

AÜ Hastanesi’nin bölgedeki en geniş ve donanımlı hizmet veren hastane olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Erdoğan, Psikiyatri Gündüz Kliniği, AMATEM, Psikiyatri Yataklı Servis ve daha pek çok üniteyle tüm dünyada verilen hizmetlerin hepsini sağlamakta olduklarını kaydetti.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Manavgatta motosiklet denetimi

Manavgat Haberleri: Manavgat’ta motosiklet denetimi

Sıra yetişkinlerde