Otizmli Kuzey, yazdığı hikayeleri kitaplaştırmak istiyor

Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA’da yaşayan otizmli Kuzey Arıkaya (10), küçük yaşta babasıyla izlediği filmlerden etkilenip uzaya merak sardı. Babasıyla evdeki masa tenisi topu, küre ve elektrik kablolarından mini güneş sistemi yapan Kuzey, balkonda gökyüzünü izleyerek yazdığı hikayelerini kitaplaştırmak istiyor.

Muratpaşa ilçesinde yaşayan Serap Dursun Arıkaya (39) ve Hüseyin Arıkaya’nın (39), 10 yıl önce Kuzey adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Arıkaya ailesi küçük yaşta sayı ve renkleri İngilizce olarak öğrenen Kuzey’in bazı hareketlerinde farklılık olduğunu farketti. Anasınıfına başlayan çocukları hakkında öğretmenlerinin ‘doktora götürün’ önerisine kulak veren aile, doktor kontrolü sonucunda çocuklarının otizmli olduğunu öğrendi.

İlk etapta konulan teşhisi çocuklarına konduramayan aile, bir süre sonra neler yapabileceğini düşünmeye başladı. Bu sırada babası Hüseyin Arıkaya’nın uzay ve gezegenlerle ilgili izlediği filmlerden etkilenen Kuzey, uzaya merak sardı. Babasıyla evdeki masa tenisi topu, küre ve elektrik kablolarından mini güneş sistemi yapan Kuzey, gezegenleri incelemek için ailesinden teleskop istedi.

GÖKYÜZÜNÜ İZLEYEREK HİKAYELER YAZMAYA BAŞLADI

Kaynaştırma öğrencisi olarak okuluna devam eden Kuzey, balkonda gökyüzünü izleyerek ‘Mars’a Gidiş Kitabı’, ‘Dünya’nın Merkezine Ulaşma’ gibi hikayeler yazdı. Yazdığı hikayelere yenilerini eklemek isteyen Kuzey’in en büyük isteği ise bunları kitaplaştırmak.

Kuzey’in küçük yaşlarda farklı olduğunu hissettiklerini söyleyen Serap Arıkaya, “Ancak bu belirtiler anasınıfında arttı. Öğretmenin yönlendirmesiyle doktora gittik. Doktor otizm teşhisi koydu. 1’inci sınıfta değişiklikler artmaya başladı ve resmi olarak raporlandırıldı. Okulda sınıf içerisinde durmuyor, sesler çıkarma ile şikayetler geliyordu. Ben böyle bir şeyi ilk olarak çocuğuma konduramadım. Kuzey’in nasıl zeki olduğunu biliyor ve annesi olarak gözlemliyorum” dedi.

‘BUNLARI DUYMAK BİZİM İÇİN ÜZÜCÜ’

Kuzey’in farklı ilgi alanları olduğunu belirten Arıkaya, “Küçük yaştan itibaren sayılarla ilgileniyordu. 3.5 yaşındayken sayı ve renkleri hep İngilizce konuşmaya başladı. Çocuğumun zeki olduğunu biliyordum. Yapılan kontrollerde üstün zekalı olduğunu ve okulda eğitimin yetersiz geldiğini söylediler. Öğretmenleri bu durumu anlamadı. Kuzey’in zekasının düşük olduğunu söylediler. Bunları dışarıdan duymak bizim için üzücü. Çünkü biz biliyoruz çocuğumuzun nelerle ilgili olduğunu” diye konuştu.

‘YETERSİZ KALDIĞIMIZ İÇİN ÜZÜLÜYORUZ’

Kuzey’in gezegenlerle ilgili bilgileri internetten kendisinin öğrendiğini söyleyen Arıkan, “Babasıyla birlikte izlediği filmlerden etkilenip uzay merakı başladı. Daha sonra bizden teleskop istemeye başladı. Ay’a bakıp onu incelemek istediğini söyledi. Bu konuyla ilgili videolar izleyip bizim bilmediğimiz gezegenleri söylemeye başladı. Bu gezegenlerin ne kadar hızla döndüğünü, hangi doğa olaylarının yaşandığını anlattı. Biz de bazı yerde yetersiz kalıyoruz. Onun kadar bilgi sahibi değiliz. Yetersiz kaldığımız için üzülüyoruz” dedi.

Kuzey’in genelde evde vakit geçirdiğini anlatan Arıkan, “Bir şey yazmak istediğinde önce koridorda git gel yapar. Sonrasında balkona çıkıp kafasında kurduğu şeyleri kağıda döküyor. Özellikle uzayla ilgili hikayeler yazmayı seviyor. Bunları kitap haline getirmeyi istiyor” dedi.

‘HİKAYELER YAZMAK İSTERİM’

Gezegenleri incelemeyi çok sevdiğini söyleyen Kuzey Arıkan ise “Yaşanılabilir gezegenler olduğunu düşünüyorum. En çok Mars’ı incelemeyi seviyorum. Çünkü yaşamın olduğuna dair kanıt varmış. Mars’a gidiş diye hikaye yazdım. Bir hikaye daha yazdım. Bunun gibi hikayeler yazmak isterim tabi ki. En çok yapmak istediğim şey gezegenlere gitmek” diye konuştu. (DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

ÜVEY KARDEŞ ŞEHİRLER

Demre’de Sup Board Sprint Yarışları yapıldı