Antalya Haberleri: ROBOT AŞÇILI AKILLI TURİZM

ROBOT AŞÇILI AKILLI TURİZM

Bu dijital ilerleyiş sektörün yapısında da akıllı değişimlere zorladı. Bu nedenle turizm işletmeleri mevcudiyetlerini koruyabilmeleri için ister istemez bu süreçlere kapılarını açıyor. 

***

Turizm sektörü 54 sektörü doğrudan, 185 sektörü ise dolaylı olarak etkiler. Sektörde gerçekleşecek bir dönüşüm ister istemez tüm bu sektörleri de etkisi altına alıyor. Dolayısıyla zorunlu dijitalleşme, sektörlerde domino etkisi yaratıyor denebilir.

***

Son yılların en çok üzerinde durulan kavramlarından bir tanesi olan “Akıllı Turizm”den bahsedelim. Bu kavram aslında ilk olarak sürdürülebilirlik temelinde ele alındı. Turistik talebi etkin yönlendirme ve bu süreçte uygun mesajları müşterilere yönelik kullanabilme amaçlı karşımıza çıktı. Yani ilkel dönemlerinde aslında pazarlama odaklıydı. Günümüzde ise akıllı turizm; bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte anılıyor. Bununla beraber büyük veri, nesnelerin interneti ve akıllı destinasyon gibi kavramlara da dikkat çekiliyor. Dünya artık geri dönüşü olmayan bir ilerleyişin içerisinde. Sektörde “akıllı olmayana yer yok” desek isabetsiz bir tabir olmaz.

***

Turizm sektöründe başarı elde etmek ve sürdürülebilir bir gelir için değişim şart. Bu nedenle turizm işletmelerinin teknolojiye yapacakları yatırım onlar için geleceğe bir yatırım. “Akıllı” uygulamalar hizmet sektörünün geleneksel yapısını da değişmeye kararlı. İsteseniz de istemeseniz de bu değişimin bir parçası haline geliyorsunuz.

***

SIFIR TEMAS

Ancak tüketiciler “sıfır temas” sistemlere yönelirken gelenekseli dijitale entegre ederek devam etmek de mühim. Geleneksel tanımlamada hizmet sektörü insan eliyle varlığını sürdürürken zaman içerisinde bu eller yerini robotlara bırakabilir. Pandemi hepimizi ne yazık ki teması en aza indirgeyecek alışkanlıklara yöneltirken, dijital teması da bize hızla kabul ettiriyor.

***

Peki “akıllı” uygulamalar konaklama sektöründe nasıl yer açar kendine? Bu çok da uzun sürmez. Gelecek yıllarda otellerin hızla akıllanacağı kesin. Önümüzdeki yaklaşık 20 yıl içerisinde oteller; robot aşçılar, odalarda 3D yazıcılar, DNA analizi ile yemek-SPA hizmetleri, sanal gerçeklik gibi sıra dışı deneyimler sunacak. Bilginin kendini katlama hızındaki artışı da düşünürsek bu süre belki çok daha kısalabilir.

***

Dijital dönüşüm turizm zincirinin en önemli halkalarından biri olan restoranlar da bu konuda önemli inovasyonlar gerçekleştiriyor. Aslında bu sürece zorunlu yöneliyor da denebilir. Şu an restoranlarda müşteriler akıllı yazılımlar aracılığıyla QR kod kullanarak menü görsellerine temassız ulaşıyor ve garson aracılığı ve teması olmadan siparişlerini verebiliyor. Bu sipariş mutfağa aynı anda ulaşıyor aynı zamanda restoranlara akıllı stok takibi imkânı da sağlıyor. Restoranlarda kiosklar üzerinden sipariş almak bir trendken, hızla yaygınlaşan ve bir gereksinim oldu. Son yıllarda günlük hayatımızda oldukça dijitalleşiyoruz farkında bile olmadan ve bu sürece alışmak çok da zamanımızı almıyor.

***

Tüm bu eğilimler artık insanlar için alışkanlık haline geldi. Yani pandemi bitse de insanların dijital ve temassız eğilimleri pek biteceğe benzemiyor. Bu nedenle sektörlerin mevcut ve gelecek yapılarını bu yeni tüketici türüne göre şekillendirmesi elzem! Teknolojiye yatırım yapmak ve aynı zamanda gerek çalışanların gerekse müşterilerin güvenliğini korumak elbette işletmelere ekstra maliyetler doğurmakta. Yine de talep üzerinden ele alındığında işletmeler bu maliyetlerden kaçabilecek lükse sahip değil.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Serikte çiçekçi dükkanı yandı

Serik Haberleri: Serik’te çiçekçi dükkanı yandı

Kaşta orman içinde temizlik

Antalya Haberleri: Kaş’ta orman içinde temizlik