Antalya Haberleri: TARLADA HIRSIZ VAR

TARLADA HIRSIZ VAR

Eskiden banka soygunlarını çok duyardık. Bir dönem kapkaç, para kazanmanın kolay yolu haline gelmişti. Şimdi görmediğimizi görmeye, duymadığımızı duymaya başladık… Hırsızlar tarlaya, bahçeye dadandı. Artık üreticinin görevi, ürününü yetiştirmekle bitmiyor. Ürettiği ürünü hırsızdan koruyamazsa bütün yılın emeği çöpe gidiyor. Düşünün; üreticisiniz, elinizdeki, avucunuzdakini üretime yönlendiriyorsunuz, bütün aile emeğini ortaya koyuyor, üretim yapıyor. Oradan gelecek üç beş kuruş ile çoluğunuzun çocuğunuzun bir yıllık nafakasını çıkaracaksınız, geçineceksiniz. Becerebiliyorsanız önümüzdeki sezon için üretim hazırlıklarını yapacaksınız.

EMEĞİNİZ BİR GECEDE KAYBOLUYOR

Ancak birileri geliyor kamyonu tarlaya, bahçeye dayıyor, sizin aylarca emek verdiğiniz, alın teri döktüğünüz ürünü bir gecede yükleyip ortadan kayboluyor. Ya da bağınızı, bahçenizi, seranızı ekip dikmek için aldığınız alet edevata göz dikiyor. Jeneratörden su vanasına, aydınlatma sisteminden kablolara, depoda bulunan ilaçtan gübreye, hatta salça kaynatılan bakır ya da alüminyum kazandan bahçe teline kadar para eden ne varsa alıp götürüyor.

ALANYA’DA KEÇİBOYNUZU KORKUTELİ’DE ŞEFTALİ

Hırsızlık olayı bölge bölge değişiyor. Gazipaşa, Alanya, Manavgat gibi doğu ilçelerinde bu dönem, avokado, muz, keçiboynuzu hırsızlığı yoğunken, Korkuteli tarafında şeftali gibi mevsim meyvelerine yönelik hırsızlık olayı çoğaldı. Elmalı ve civarı ise domates, yaş sebze hırsızlığının kıskacı altında. Altınova gibi merkezdeki bölgelerde ise çiçek hırsızlığı yoğun. Özellikle seralardaki üretim malzemeleri ise hırsızların tehdidi altında.

SALIVERİLEN HIRSIZ BİLDİĞİ İŞİ YAPIYOR

Bölgeler farklı ama şikâyet aynı. Hırsızlıklara karşı herkes kendi önlemini kendi almak zorunda kalıyor. Çünkü jandarma ve polis gibi kolluk kuvvetleri, artan hırsızlık olayları karşısında çok bir şey yapamıyor. İlçelerdeki kameralardan hırsız tespit edilip, olay yargıya yansısa bile cezası yok. Salıverilen hırsız yine bildiği işi yapıyor. Yani çiftçinin yüzü gülmüyor, gülmüyor… Artan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan, ürettiğiyle sattığı kafa kafaya gelen, bazen zararına üreten üreticinin yakasına bir de hırsızlar yapışıyor.

ÖZEL EKİP KURULMALI

Üreticinin, Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne yeni atanan Orhan Çevik ile Jandarmaya Komutanlığı’na atanan Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu’ndan beklentisi büyük. Bununla ilgili özel ekipler oluşturulup, tarımdaki hırsızlık olaylarına göz yumulmadığı gösterilmeli. Yoksa önümüzdeki dönem iyice daralan ekonomiyle birlikte hırsızlık olayları da artış gösterebilir. Belki asayiş denince akla farklı olaylar geliyor ama tam hasat döneminde Antalyalı üreticinin en büyük sıkıntısı hırsızlık…

Buradan bir çift sözüm de hırsızlara. Hırsız arkadaş, girdi maliyetleri altında ezilen çiftçinin üretim iştahı kaçmışken, bir darbe de siz vurmayın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

KATAR TURİZM AÇILAN YENİ OTELLERİ DUYURDU

BUNGALOV KONAKLAMASI BÖLGESEL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİYOR