Antalya SGK önünde EYT kuyruğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili buldukları formülü önceki gün açıkladı. Erdoğan, ”Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız” dedi.

EKONOMİYE ZARAR VERMEK İSTEMEDİK

“Elbette her reform, her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:”Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdikleri talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değil, tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, ölçüp biçmeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi bir taaddüt altına girmek istemedik. Büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye’nin imkanlarının el verdiğini gördüğümüzde de hemen ilgili kurumlarımıza ve arkadaşlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık.”

ÖZÜPAK: İNANDIK VE BAŞARDIK

EYT’de yaş sınırının kaldırılmasının ardından bir açıklamada Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu (EYT) Başkanı Gönül Boran Özüpak’tan geldi. Özüpak, “Alansa alan, meydansa meydan’ diyerek başladığımız mücadelede bir olduk, birlik olduk. Yılmadık, vazgeçmedik, onurlu hak davamızda formülsüz EYT’yi almak için mücadele ettik. Hak mücadelesi veren tüm kaderdaşlarımızla biz kazandık. İnandık ve başardık” dedi. EYT Antalya Şube Başkanı Yeşim Koçay ise mücadelenin sona ermediğini söyledi. “Şimdi sıra ABO düzenlemesinde” diyen, “3 yıldır sürdürdüğümüz mücadeleyi kazandık. Sırada emeklilikte alınan maaşı belirleyen ABO düzenlemesine geldi.  Şimdi bunun mücadelesiniz vereceğiz” diye konuştu.

SGK’DA EYT KUYRUĞU OLUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT ile ilgili açıklamasının ardından dün sabahın erken saatlerinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruk oluştu. 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanlar, doğum ve askerlik yapıp borçlanmak isteyenler, gerekli pirimi doldurup yaşı bekleyenler durumlarını öğrenmek ve emeklilik işlemlerini başlatmak için SGK’ya akın etti.

DÜŞÜK MAAŞ ENDİŞESİ

 50 yaşında olduğunu ve 7.250 prim gününü doldurduğunu belirten Hakan Uysal isimli vatandaş, “Zaten emeklilik yaşım gelmişti, sadece birkaç yıl önce emekli olacağım. Fakat maaş oranları çok düşük” diye konuştu. 54 yaşındaki Ahmet Sarı ise, “Yıllardır bu yasanın çıkmasını bekliyorum. 9 binden fazla pirimim var. Az da olsa bir maaşım olacağı için mutluyum” diye konuştu. SGK İl Müdürlüğü yetkilileri  ise bundan sonraki süreçle ilgili henüz bir açıklama yapmadı. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Antalya’da icra müdürü 13 milyon TL ile kayıplara karıştı

Antalya yeni yıla ışıl ışıl giriyor