Atkins Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Aşamaları Avantajları Dezavantajları

Atkins diyeti proteince zengin besinler ile oluşturulmuş bir diyettir. Dr. Atkins’in 1993 yılında yayınladığı ilk kitabında düşük karbonhidrat ve yüksek yağ temelli bir beslenme prensibi benimsemiştir.

Atkins diyetinde yüksek yağ ve protein ve düşük karbonhidrat birleşimi ile vücuttaki yağ oluşumunu engellemek hedeflenmiştir. Bu diyette evreler içinde az miktarda karbonhidrat tüketimi ile insülin üretimi düşük oranda tutulup obezite riski en aza indirgenmek istenmiştir.

Ancak yüksek yağ tüketimi ile bu diyet kilo artışına da neden olabileceğinden ötürü Atkins diyet faydaları açısından tartışmalara sebebiyet veren bir diyet sınıfındadır. Dolayısı ile diyetisyen önerisi olmadan bu diyeti uygulamamalısınız. Atkins diyetini 3 evreden oluşan şekilde sizlere aktarabiliriz.

İlginizi Çekebilir: Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri

Atkins diyetindeki ilk aşama olan kilo verme safhası ortalama 2 hafta civarı sürmektedir. Bu aşamada karbonhidrat azaltılır ve zayıflama hızlandırılmak amaçlanır. Günde 20 gram karbonhidrat tüketilmekte ve genelde yeşil sebzeler ve protein gibi gıdalar tüketilir. Bu diyetin ilk evresindeki kurallar ise aşağıdaki gibidir.

Atkins diyetinde ilk evre kurallarına uyduğunuzda daha hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Atkin diyetinin ikinci evresinde kilo verme süreci devam eder. Her gün tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı 20 gramdan 25 grama çıkmıştır. Bu aşamada zayıflama hızında düşme meydana gelebilir. Bunun sebebi ise vücudumuzdaki karbonhidrat oranının azalmasıdır.

Atkin diyeti evreleri bu evre ile son bulmaktadır. Koruma evresindeki amacımız verilen kiloların korunmasıdır. Bu sayede kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmak hedeflenir. Aşamalar sayesinde karbonhidrat tüketimi azalmış, şekerli gıda tüketimi minimize edilmiştir.

Eğer Atkins diyeti için hazırlanmak istersiniz Dr. Atkins’in diyetindeki kalori hesabından ziyade ram hesabı ile beslenme alışkanlığını araştırarak öğrenebilirsiniz. Bu sayede daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Kümes hayvanları eti, et, deniz ürünleri, peynir ve bazı sebzeleri yiyebilirsiniz. Meyve ise çok az porsiyonlarda tüketilebilir. Yemek yaparken tereyağı ve zeytinyağı tercih etmelisiniz. Ayrıca pirinç, makarna ve ekmekten uzak durmalısınız.

Atkins diyetini yapmak için diyetisyeninizden yardım alabilir, danışabilirsiniz. Vücudunuzdaki yağ oranına, yaş, boy ve kilonuza ve beslenme alışkanlıklarınıza göre sizin için ideal beslenme programını diyetisyeniniz ile oluşturabilirsiniz. Bu diyet ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler için Doktor Atkins’in kitabını alabilir ya da diyetisyeninize danışabilirsiniz. Begonya Kadın Instagram sayfamızı takip ederek bize destek olabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Akdeniz’in geleceği için Muratpaşa’da çalıştay

TKP’den Antalya’da 10. semt evi