Ayrılma Kaygısı Nedir? Nedenleri ve Semptomları Nelerdir?

Ayrılma kaygısına sahip olan birey, annesi, babası, sevgilisi ya da arkadaşına ileri derecede bağlanır ve bu sevdiği insanlardan ayrılma düşüncesi bile bireyin yoğun kaygı, stres ve korku yaşamasını tetikler. Ayrılma anksiyetesi yaşayan birey, bağlı olduğu kişilerden ayrılmamak için sorumluluklarını erteleyebilirler. Örneğin işe geç giderler, okula gitmek istemezler.

Ayrılık kaygısı genelde çocuklarda görülür ancak bu kaygı yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Ayrılma kaygısı bazen çocukluktan başlayarak yetişkinliğe kadar gelişir. Bazen de yetişkin bireyin yaşadığı bazı deneyimler, ayrılık kaygısının ortaya çıkmasını etkiler.

Çocuklarda görülen ayrılık kaygısı, ortalama 8 aylıkken kendini gösterir. Ancak yoğun olarak görüldüğü dönem ise çocuğun ilkokul çağına girdiği dönemdir. Çocuk, bağlılık duyduğu kişiden ayrılmamak adına okula gitmemek için bahaneler üreterek fiziksel semptomlar geliştirebilir.

Ayrılma kaygısını tetikleyen sebepler arasında ebeveyn tutumu, çevresel faktörler ve çocuğun yaşadığı bazı travmatik olaylar yer alabilir. Yaşanan travmatik olaylar, çocukta ve yetişkin bireyde ayrılık kaygısının oluşmasını etkileyen en önemli faktördür. Bireyin hayatında yaşadığı ölüm, taciz, kaza gibi durumlar, bireyi olumsuz etkileyerek etrafındaki insanlara karşı olan bağımlılığının artmasına sebep olabilir. Örnek olarak babasını küçük yaşta kaybeden bir çocuk, annesine karşı kaybetme korkusunu yoğun derecede hissederek bağlılığını daha yoğun yaşayabilir. Çok sevdiği arkadaşı tarafından terk edilen bir birey de, yine kaybetme korkusunu yoğun derecede yaşayarak çevresindeki diğer arkadaşlarına bağlılığını arttırabilir.

Ebeveynin çocuğuna karşı olan tutum ve davranışları da, çocuğun ayrılma kaygısını arttırmayı etkileyen önemli bir faktördür. Ebeveynin çocuğuna aşırı korumacı davranması ve çocuğu kendisine bağımlı hale getirecek davranışlarda bulunması, ayrılık kaygısını geliştirir.

Çocukluk döneminde ayrılık kaygısının oluşumunu etkileyen başka bir faktör, çocuğun çevresindeki insanların alaycı bir tavır sergilemesi ve aşağılayıcı davranışlarda bulunmasıdır. Örneğin, çocuğun arkadaşları tarafından zorbalığa uğraması ya da çevresindeki diğer insanlar tarafından küçümseyici davranışlarla karşılaşması, çocuğun ebeveynine karşı bağlanmasını etkiler.

Ayrılma anksiyetesinin semptomları, çocuklarda da yetişkinlerde de aynı şekilde gözlemlenebilir. Ancak ayrılma kaygısının en yaygın semptomları arasında, kişinin bağımlı olduğu bireyden ayrılırken ya da bunu düşünürken bile yoğun stres ve kaygı hissetmesidir. Ayrılma anksiyetesini yaşayan birey, bağlandığı kişiler hakkında olumsuz düşünceler içerisine girerek endişe hissiyatnı yaşarlar. Bu durum bazen kendini mide bulantısı, karın ağrısı gibi fiziksel semptomlarla gösterebilir.

Çocuklardaki ayrılık kaygısının en sık görülen semptomlarından biri, çocuğun anne ve babasıyla uyuma davranışında bulunmasıdır.

Ayrılma anksiyetesinin tedavi yöntemleri farklı şekillerde olabilir. Çocuklarda görülen ayrılık kaygısında tedavisinde, anne ve baba da sürece dahil edilerek gerekli bilgilendirmeler yapılır. Çünkü çocukta görülen ayrılık kaygısı, anne baba tutumlarından da kaynaklanıyor olabilir. Bu süreçte anne ve babaya, çocuğuna bir birey gibi davranması için onu güçlendirmesi, çocuğun anne babaya bağımlı bir şekilde olmaması için yapılabilecek yöntemler anlatılarak çocuk yaşının gerektirdiği bireysel aktiviteleri yapmaya yönlendirilir.

Ayrılma kaygısı tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, aile terapisi, oyun terapisi gibi psikoterapi yönetimleri kullanılabilir.

Ayrılma anksiyetesi, yoğun stres ve kaygıdan kaynaklandığı için ilaç tedavisi de kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. İlaç yetişkinlerde de gerektiği zaman çocuklarda da kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Bağlanma Stillerinin İlişkilere Etkisi

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Antalya’da kamyonet kasasında baskına gittiler

Erdoğan, 5 üniversiteye rektör atadı