Bacak Krampları İçin Etkili Yöntemler

Bacak kramplar bazen çok uzun sürer ve çok can yakıcı bir durumdur. Bacak krampları için etkili yöntemler nedir sizlerle birlikte ele alacağız. Kramp bacak kaslarında görülen ani gerilme, kasılma sonucu yaşanan ağrılı bir durumdur. Kramp sırasında kaslar aniden kasılır ve boyları kısalır. Artık bu kasınız sizin iradeniz dışında şiddetli bir şekilde kasılmış olarak kalır düzelmesi de zaman alır.

Bacak krampları genellikle birkaç saniye sürer. Ancak 10 dakika gibi bir sürede normale dönebilir. Ve bacak krampları en çok baldırda görülür. Çünkü baldır bölgesinde kas grupları daha çoktur. Kasılmalar düzelse bile etkileri hemen geçmeyebilir. Kramp etkileri birkaç saat içinde azalarak devam eder. Bacak kramplarının çoğu insanları gece yatarken rahatsız etmektedir.

Kramplar normal olarak yaşanabildiği gibi bazen bir hastalığın sonucu olarak da görülebilmektedirler. Bir nedene bağlı olmadan da görülebildiği gibi magnezyum eksikliği gibi bir nedene bağlı olarak da görülebilir. Kramplarda dikkat edilmesi gereken nokta kramp girmiş bacağınızdaki hadise genelde 10 dakikadan fazla sürüyorsa araştırılması gereken bir sıkıntı var demektir.

Kramp oluşumunun bir diğer nedeni de vücudun susuz kalmasıdır. Nedeni bilinmeyen uyku sırasında giren bacak kramplarının anormal sinir aktivitesi suçlanmaktadır.

İlerleyen yaşlarda bacaklarda kramp daha çok görülür. Bunun nedeni adalelerin kemiklere bağlanma yerindeki tendonların sertleşmesidir. Bu tendonlar zamanla kısalır. Sonuç olarak uykuda gelen bacak krampları yaşanır.

İlginizi Çekebilir: Bebekler ve Çocuklarda Göz İltihabı

Hamile kadınlarda doğum zamanı yaklaştıkça artan kilolar bacaklara baskı yaptığı için ve yetersiz magnezyum alımından dolayı kramplar görülebilir. Bu durum doğumdan sonra düzelir.

Kramplar egzersizden sonraki dinlenme anında görülebilir. Bu çok önemli değildir genellik kısa bir süre içinde yok olur.

Ayrıca normal olan bu durumların dışında bazı hastalıklarda bacak kramplarına neden olabilir. Bunlardan bazıları nörolojik hastalıklardır ve bunları ciddiye alınması gerekir. Adale kramplarına neden olur. Motor nöron hastalıkları söz konusu olunca nöropatiler gibi ciddi karaciğer hastalığı durumlarında karaciğer toksinleri giderici görevini yapamaz kanda toksinler artar ve adale kasılmalarına neden olurlar. Ayrıca vücutta cıva, kurşun gibi toksit maddeler arttıysa bu durumda kramplara neden olabilir. Ayrıca şiddetli krampların bir nedeni de tetanoz gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının da olabileceği unutulmamalıdır.

Bacaklarda atardamara bağlı olarak yaşanan sorunlar (periferik damar hastalıkları) ve omurilik daralması (spinal stenoz) rahatsızlıkları bacak kramplarına neden olan en sık karşılaşılan problemlerdendir ve tedaviler ona göre düzenlenmelidir.

Bacaklarda oluşan kramplarda bazı rahatsızlıklar neden olabilir. Bu rahatsızlıklar böbrek yetmezliği, kansızlık, siroz, tiroidin az ya da fazla çalışması, diyabet, idrar söktürücüleri, tansiyon ilaçları kolesterol düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, ishal, vücudun susuz kalması, kansere bağlı sinir aşınmaları, Parkinson ve eklem kireçlenmeleri gibi rahatsızlıklardır.

Bacaklarda kramp ve bacak kaslarında seğirme herkesin başına gelen rahatsızlıklardandır. Bacaklardaki bu hoş olmayan hislere bacak krampları denir. Bu durumun meydana gelmesinin sebebi kasların istemsiz kasılmasıdır. Kendini kasların seğirmesi ve karıncalanması, ardından birden ağrı gibi uyarı ile kendini belli eder. Bacaklarda kramp, genellikle sporcular ve yaşlı insanlarda görülür ama herkes bunu yaşayabilir.

Bacak krampı sonrasında kramp çok uzun ve güçlüyse ağrı ve şişmeye neden olabilir. Bu durumda kişinin dinlenmeye ve iyi bir masaja ihtiyacı olacaktır. Aynı zamanda kramp sırasında kaslar sertleşebilir. Bu keskin ve şiddetli bir acıya neden olur. Bir süre bacaklarınızı bile hareket ettiremeyebilirsiniz. Ancak hafif bir masaj sizi rahatlatacaktır.

Bacaklarda kramp olmasının bir sebebi de bacak kaslarının çalışmasını sağlayan aktif olarak fiziksel egzersizlerde bulunmaktır. Yani fiziksel egzersizler yapan kişilerin ellerinin altında kramp için uygulayacağı yöntemler olmalıdır. Bunun nedenle bacak krampları için 4 harika çözüm listesine göz atabilirsiniz.

Bacaklarda krampı geçiren kür hazırlamak için gerekli malzemeler 1 yemek kaşığı rendelenmiş tazen zencefil, 2 bardak su,  yarım taze limon ve 1 çay kaşığı bal.

Bacak krampları için zencefil çayını hazırlamak için ilk önce taze zencefili soyup rende ile rendeleyiniz. Sonra diğer malzemeleri ekleyin. Bir tencerede suyu kaynatıp, tavaya zencefilleri ekleyin ve ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağı açık şekilde 10 dakika bekletin. Süzün ve limon suyu ve bal ekleyin. İyice karıştırın ve çayı afiyetle için.

Kramplar için elma sirkesi kürü hazırlamak isterseniz gerekli malzemeler 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1 bardak sıcak suya ihtiyacınız olacak.

Yapmanız gereken elma sirkesini ılık suyla karıştırmaktır. Bu suyu her gün içerseniz kas kramplarının önüne geçebilirsiniz. Bu karışıma bal ekleyip daha faydalı ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce gece veya yarım saat önce alabilirsiniz.

Sarı hardalın içinde asetik asit vardır. Asetik asit asetilkolin üretimini destekler. Asetilkolin bacak kaslarının sorunsuz çalışmasını sağlayan bir nörotransmitterdir. Bu nedenle bacak kramplarınızı önlemek için çay kaşığı sarı hardalı ağzınıza alıp üzerine bir bardak ılık süt içebilirsiniz. Bu yöntemle krampların oluşması riskini en aza indireceksiniz.

Soğuk kompres ağrılara genel olarak iyi gelir. Soğuk kompresin bir diğer özelliği de kasların gevşemesini sağlaması ve iltihabı azaltmasıdır. Bunun için buz küplerini bir havluya sarıp kramp olan bölgede 15 dakika bekletmektir.

Bu işlemi ilk ve ikinci günde, her 2 saatte bir tekrarlayabilirsiniz. Ya da kaslarınızın gevşemesi için soğuk bir duş alırsanız size kendinizi iyi hissettirecektir. Video içerikler ürettiğimiz begonya kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek verebilir, içeriklerimizi takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Tematik Bilim Kampı kapılarını açıyor

Antalya Haberleri: ‘Tematik Bilim Kampı’ kapılarını açıyor

Cengiz Holding’e Cennet koyda 700 dönüm arazi verildi