Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?

Bağımlı kişilik bozukluğuna sahip olan birey, yalnız kalmaktan çekinir ve başkalarına karşı bağımlı ve teslimiyetçi olur. Bağımlı kişilik bozukluğu olan birey, bağımlı olduğu kişi hayatından çıktığı için boşluk hissiyatına girer ve bu durumdan dolayı alkol ya da madde kullanımına başlama eğilimi yüksektir. Böylece içindeki boşluk hissini bu bağımlılıklarla doldurmaya çalışır.

Bağımlı olduğu bireyin kendisini bırakmaması için, karşı tarafın bireye uygulayacağı herhangi bir fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara tolerans gösterebilir. Terk edilmekten korktuğu içinse, kendisine karşı uygulanan aşağılanma davranışlarını da kabul eder. Birey düşük olan özgüvenini hayatında başkasını bulundurarak tamamlamaya çalışır. Bağımlı kişiliğe sahip olan birey, sorumluluk almaktan kaçar ve kendi karar vermesi gereken ortamlarda yoğun endişe yaşar.

Bağımlı kişiliğe sahip olan bireye bu rahatsızlığa sebep olabilen problemleri bulmaya yönelik psikoterapi uygulanır. Psikoterapide bireyin içgörü kazanması, bağımsız olması ve özgüven kazanması amaçlanır.

Terapide, bireyin problem çözme davranışının geliştirilmesi desteklenir. Bireyin çarpık düşüncelerinin işlevsel hale getirilmesi amaçlanır. Aynı zamanda kişiler arası ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda gelişim sağlanması amaçlanır.

İlginizi çekebilir: Anoreksiya Nervoza Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Jandarmadan helikopterli trafik denetimi

Kaş Haberleri: Jandarmadan helikopterli trafik denetimi

RUS TURİSTLER TRABZON’DA