BAKAN ERSOY, AKTOB’UN YEMEĞİNE KATILDI

Turizm gündemini yakından ilgilendiren konular ve dünya, Türkiye ve Antalya turizm verilerinin ele alınarak analizlerin yapıldığı aylık organizasyon 16 Ağustos 2024 tarihinde Trendy Otel Lara’da gerçekleşti.

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, TÜROFED Bşk. Erkan Yağcı, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman,  Türkiye İş Bankası Genel Müd. Yrd. Sezgin Yılmaz, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, AESOB Bşk. Adlıhan Dere, POYD Başkanı Başkanı Hakan Saatçioğlu, KETOB Başkanı Dinçer Sarıkaya, MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut, Skal Başkanı Uğursal Uğur ve çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu organizasyonda gerçekleştirdiği konuşma ve sunumda; Kültür ve Turizm Bakanımıza, hem kültürel hem de turizm sektörüne yönelik çözüm odaklı gerçekleştirdiği çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyorum. Dinamik ve sektörün sorunlarını bilen, takip eden ve çözüme kavuşturan bir anlayışla yürüttüğü bakanlık görevi bizlere önderlik yapıyor.” Dedi

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan rakip ülkeler ve turizm verilerini paylaştığı sunumda; “Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye dünyada en büyük paya sahip ve kendi içinde de rekabet eden ülkeler.  Türkiye bu ülkeler içerisinde 2010- 2024 arasında en iyi performans gösteren turizm ülkesi.”dedi.  Başkan Kaan Kavaloğlu 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin bu yıl 20-21 Kasım tarihlerinde yapılacağını, 20 Kasımda Lara Barut Otel’de, 21 Kasımda ise Nirvana Cosmopolitan Otel’de gerçekleşeceğini ilan ederek, bu yıl 100. Kuruluş yılını kutlayan Türkiye İş Bankası’nın ana destekçi olarak kongrede yer alacaklarını söyledi.

Geleneksel buluşmada yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sektöre hitaben gerçekleştirdiği konuşmada; “ 2023 yılının ilk altı ayında 22,9 milyon olan ziyaretçi sayımız, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bu yıl 26 milyonun üstüne çıktı. Turizm gelirimiz ise yine 2023 yılının ilk altı ayına göre yüzde 9’dan fazla artarak 23,7 milyar dolara ulaştı.

Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Ülkemiz turizmi için çok daha fazlasını başarabileceğimize olan inancımızla 2024 yılı hedefimiz olan 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir rakamına ulaşmak için çalışmayı sürdürüyoruz.

Tabi biz hedefimizi açıkladıktan sonra turizm sektörünü etkileyen hem bölgesel hem de küresel düzeyde birçok olay yaşandı. Bunların arasında yılbaşında hedeflerimizi açıklarken göz önünde bulundurduklarımız vardı. Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyatlar gibi.

Bu iki büyük spor organizasyonunun haziran, temmuz ve ağustos aylarına etkisini tahmin ediyorduk. Bir yandan da bölgemizde devam eden siyasi gerilimler ve savaşlar var.

 “Krizlere karşı bağışıklık kazanmış yeni bir turizm” anlayışıyla hareket ederek Türk turizminde üst üste rekorlar kırmayı başardık.

Göreve geldiğimiz ilk gün, Türkiye’nin dünyada en önemli turizm potansiyeline sahip ülkelerden biri olduğunu söylemiştim. Bu potansiyeli en doğru şekilde yönetmek adına özel sektör temsilcilerinin de içinde yer aldığı, hızlı karar alabilen, profesyonel ve dinamik bir yapı oluşturarak Turizm Geliştirme ajansını kurduk.

2023 yılında, sadece Antalya’da yapılan 74 etkinlik kapsamında, aralarında tur operatörü, basın mensubu ve influencerların da yer aldığı; 75 ülkeden, toplam 2 bin 107 kişi ağırlandı.

TGA bünyesinde 200’den fazla ülkede tanıtım ve reklam çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye olarak dünyada turizm konusunda en yoğun ve en etkili reklam veren ülkeyiz.

Bu süreçte attığımız en önemli adımlardan biri de turizmi 12 aya çıkartmak için yaptıklarımız oldu. Türk Arkeoloji Tarihinin Altın Çağı – Geleceğe Miras Projemiz kapsamında, arkeolojik çalışma sayılarını arttırdık. İnşallah 60 yılda ülkemizde arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eş değer işi 4 yılda tamamlayacağız. Ayrıca yeni Antalya Arkeoloji Müzesi inşaatına da yakında başlıyoruz, proje çalışmalarında sona gelindi. Bununla birlikte Kemer’e de bir Sualtı Arkeoloji Müzesi kazandıracağız.

Kültür turizminin geliştirilmesi kapsamında hayata geçirdiğimiz bir başka önemli proje de Kültür Yolu Festivalleri. Geçen yıl yoğun bir katılımla şehrimizde de gerçekleştirdik. İnşallah bu yıl da 2-10 Kasım tarihinde festivalimizi en güçlü şekilde Antalyamızda sizlerle buluşturacağız. Bu tarihleri berilerken en önemli önceliğimizin, Antalyamızın turizm sezonunu uzatılmasına festivalimiz aracılığıyla katkı sağlamak olduğunu da belirtmeliyim.

Ancak gözbebeğimiz Antalya’da maalesef altyapı ve ulaşım sorunları yaşanıyor. Biz, Kültür ve Turizm bakanlığı olarak Antalya’ya hiç yakışmayan altyapı sorunlarını çözmeyi de kendimize görev bildik ve bu çerçevede önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Belek ve Kemer bölgesinin gelecek 50 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak kanalizasyon altyapılarını ve atık su biyolojik arıtma tesislerini tamamlayıp hizmete aldık.

Trafik sorununa ilişkin çalışmalar konusunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ve ekibiyle yakın iş birliği yapıyoruz. Biliyorsunuz, geçen hafta Antalya Havalimanı’nda hem havayolu trafiği hem de karayolları projeleriyle ilgili detaylı bir çalışma yaptık.

Alanya otoyolunun ihalesi, yap-işlet-devret modeliyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından yapıldı. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile beraber, şehir içi trafiğin azaltılması ve kavşak düzenlemeleri konusunda projeler geliştiriyoruz. Bu yıl sonuna kadar inşaat sürecinin başlayacağını söyleyebiliriz. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız da yakinen takip ediyor.

Diğer yandan Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’yle hükümet nezdinde anlaşma imzalayan ilk ülke olarak Sürdürülebilir Turizm Sertifika Programı’nı hayata geçirdik. İlk etapta konaklama tesislerimize yönelik uyguladığımız program kapsamında, uluslararası akreditasyona uygun, 3 aşamadan oluşan kriterler belirledik. 2030 sonu itibarıyla tüm konaklama tesislerimiz, 3 aşamadaki kriterlerin tümünü karşılayarak sertifika almış ve programı tamamlamış olacak.

Ayrıca bu konseyle yeni bir çalışmaya daha imza attık. Geçtiğimiz hafta konsey yetkililerini Side ve Birgi’de ağırlayarak bir ön değerlendirme çalışması gerçekleştik. Amacımız Side ve Birgi’yi sürdürülebilir turizm destinasyonu olarak ilan etmektir.

Turizm sektörünü doğrudan ilgilendiren bir diğer gelişme ise personel lojmanı konusudur. Bu konuya katkı sağlamak adına da Bakanlık olarak bazı adımlar attık. Yaptığımız ihale neticesinde Manavgat’ta ilk tahsisleri gerçekleştirdik. Bundan sonra da personel lojmanı arazi tahsis ihalelerine devam edeceğiz.” Dedi.

Konuşmaların ardından 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi ana sponsorluğu için İş Bankası ile İmza töreni gerçekleşti.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, AKTOB Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne desteklerinin geçen yıl başladığını belirterek, “Biz bu desteği, bu birlikteliği hiçbir zaman tek bir yılla sınırlı olacak şekilde düşünmedik. Bankamızın 100. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız bu özel yılda turizm sektöründeki paydaşlarımızın yeniden yanında olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir süredir ülkemizin kalkınmasında, ekonomik gelişiminde kritik önemi olduğunu düşündüğümüz sektörleri stratejik öncelik alanımız olarak belirliyor, sektörün atılım yapmasını destekleyecek adımlar atmaya çalışıyoruz. Tarımda, sanayide, girişimcilikte bir süredir bu yaklaşımla ilerliyor, buradaki paydaşlarımızla çok yakın ilişkiler içinde üretilen katma değeri artıracak çalışmalar yürütüyoruz. Aynı şekilde turizm ekosistemiyle de daha derin bir ilişki kurarak desteğimizi artıracağımızı söyleyebiliriz. Ana sponsorluğumuzun başta AKTOB ailesi olmak üzere tüm turizm sektörüne katkı sunmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
NSF SERTİFİKASINI TÜRKİYE’DE İLK ALAN SERAMİK MARKASI OLDU

NSF SERTİFİKASINI TÜRKİYE’DE İLK ALAN SERAMİK MARKASI OLDU

YAŞLI EVLERİ ÜYELERİ MÜZEYİ GEZDİ

YAŞLI EVLERİ ÜYELERİ MÜZEYİ GEZDİ