Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı? Ne Zaman Kesilmeli?

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı, ne zaman kesilmeli bu soruların cevapları merak edilmektedir. Gece beslenmesinin bazı olumsuz tarafları vardır. Bunlar nelerdir? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeğiniz yeni doğduğunda gece beslenmesi çok önemlidir. Yeni doğan bebeğin çok sık beslenmesi gerekir. En geç 3 saatte bir bebek beslenmelidir. Bebek 3 saatte bir beslenmeye alışınca da bu alışkanlık haline getirerek hep bu şekilde uyanmaya başlar. Ya da anne babalar bebek uyanmasa bile bebeğin acıktığını düşünerek geceleri beslemeye devam eder. Bebek gece beslenmeye alışınca en çok 3 saatte bir beslenmek için kalkar ve bu durum aileler için zor olur. Peki gece beslenmesi ne zaman kesilmeli?

Bebekler yenidoğan olarak adlandırılan ilk aylarda mideleri ve organları tam gelişmediği için az miktarda anne sütü ile doyarlar. Ancak az anne sütü aldıkları için acıkma süreleri de çok kısadır. Bu durumda da anneler için zorlu bir süreç başlamış olur. Ama gece beslenmesi bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

Bebeklerin doğumundan itibaren ilk 6 ay içinde gece uyanıp ağlayarak belli ettikleri beslenme ihtiyaçları anne sütü ile karşılanmalıdır. Mamalar anne sütünün yerine geçecek kadar doğal değildir. Ve anne sütünün yapısı gündüz başka, gece başkadır. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyacı olan her vitamini içinde bulundurur. Fakat bebek 4 aylık olduktan sonra bebeği beslemen için uyandırmaya gerek yoktur. Bebek kendi uyanırsa emzirerek karnını doyurup uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz. Tabi ki anne sütünün olmaması halinde formül mamalar kullanılır.

Bebekler 6 aydan sonra ek gıdaya başlasalar da gece acıkıp uyanmaya devam edebilir. Bu durumda mama veriyorsanız biberona az miktarda mama koyup üzerine su koyabilirsiniz. Böylece bebeğiniz gece daha çok su içer. Yavaş yavaş su içmek için gece uyanmamaya başlayacaktır.

Bebeklerin beslenme düzenleri çok önemlidir. Beslenerek büyüyecekleri için ilk doğduklarında düzenli olarak beslemek çok önemlidir. 2-3 saatte bir uyandırıp beslenmeniz gerekmektedir. Bu şekilde bebek ilk iki ay beslenmelidir.

Bebekler 3. Aya girdikten sonra da gece beslenmesine ihtiyaç duyarlar. Ama gece uyanmasının tek sebebi acıkması değildir başka nedenlerden dolayı da uyanabilirler. Bu nedenle bebeğin neden uyandığını tespit etmek önemlidir. Eğer bebek her gece hemen hemen aynı vakitlerde uyanıyor. Ve iştahlı bir şekilde yiyorsa o zaman bebek acıktığı için uyanıyor ve karnı doyunca da uykuya geçiyor demektir.

Bebek 4. Aya girdiğinde de gece beslenmesine devam edebilir. Ama bebek 4 aylık olduktan sonra gece beslenmesi uyandırılmak gerekmez. Bebek ne zaman kendisi uyanırsa o zaman beslenmesi daha uygun olacaktır.

Bebekler 5-6 aylık olduklarında gece beslenmesi olmadan 5-6 saat boyunca rahat bir uyku çekebilirler. Bebeğin beslenmesi için uyandırılmaması, uykusunun bölünmemesi, kendi kendine uyanması beklenmelidir. Bebeğin daha rahat uyuması acıkmaması için gece uykusuna yatmadan önce beslenmesi rahat uyuması için önemlidir.

Bebeğiniz acıktığı için mi uyandı yoksa başka bir sıkıntısı mı bunu anlamak önemlidir. Bebeğiniz gece uyandığında dudaklarını yalıyorsa, parmaklarını ağzına sokuyorsa acıktığı için uyanmıştır. Eğer bebeğiniz her zaman uyandığı saatlerin dışında uyanıyorsa, meme veya emzik verdiğinizde kabul etmiyorsa ve sık sık ağlıyorsa uyanmasının altında başka bir şey aranmalıdır.

Bebekler yeni doğduğunda midesi çok küçük olduğu için çok kısa zamanda doyar. Ama kısa zamanda doyduğu için de çok sık uyanıp beslenme ihtiyacı doğar. En geç 3 saatte bir beslenirler. Bebekler ilk üç ay 3 saatte bir beslenmek için uyanabilir. Uyanmazsa da gece alıp besleyebilirsiniz. Bebek 4 aylık olduktan sonra da geceleri 5-6 saat beslenmeden uyuyabilir. 5-6 aylık olduktan sonra bebek beslenmek için uyanırsa besleyin ancak siz beslenmek için uyandırmayın. Bebeği uykusundan uyandırıp beslerseniz sürekli uyanmayı alışkanlık haline getirir ve gece beslenmesini bırakmaz.

Bebeklerin mide kapasiteleri büyüdükçe artar. Böylece beslenme sıklığı da azalır. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra ek gıdaya başlayacağı için gün içinde gerekli olan tüm besinleri alacaktır. Bebek 6 aylık olduktan sonra acıktığı için uyanıyorsa mutlaka beslenmeli ancak uyandırıp beslenmemelidir. Bebeğiniz aynı saatte hep uyanıyorsa ve iyi bir şekilde emiyorsa açlıktan uyanıyordur. Ama düzensiz uyanıp, bir-iki yudum sonrasında yeniden uyuyorsa, bu da alışkanlıktan kaynaklanmaktadır.

Bebeğinizin acıktığı için mi yoksa başka bir sıkıntısı olduğu için mi uyandığını en iyi siz anneler anlarsınız. Eğer bebek gece uyanıyorsa, gece uykuya dalmadan önce emzirilmelidir. Fakat gece rahat uyuması için beslerken bebeğin ihtiyacından fazla beslenmesi yanlıştır. Bu durumda bebek fazla beslendiği için rahat uyuyamayacaktır.

Bebeklerde Gece Beslenmesi Ne Zaman ve Nasıl Kesilmeli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ gece beslenmesinin ne zaman kesilmesinin uygun olduğunu anlattı.

Bebeğin ikinci kontrolünde ve üçüncü aydan sonra ki kontrollerinde büyümesi normal sınırlardaysa gece beslenmesi bebeğin isteği ile bırakılabilir. Genellikle bebekler ilk 3 ayda 2-3 saatte bir emerler. 3-4 aylık olan bebekler geceleri 2-3 kere, 5- 6 aylık olan bebekler geceleri 1-2 kere emerler. 7-9 aylık olan bebekler genelde geceleri 1 kere, 10-12 aylık olan bebekler geceleri 1 kere emerler, 12. aydan sonra genellikle geceleri emmezler.

Bebeklerin emme sıklıkları da annelerinin göğüslerinde depolanan süt miktarına göre değişmektedir. Memenin büyüklüğü ile depolanan süt miktarı bağımsız az ya da çok olabilir. Bebekler annesinin göğsündeki süt az da olsa çok da olsa ihtiyacı kadar olan sütü alırlar. Annenin bir göğsü büyükse ve süt fazlaysa bebek bir göğsü emdikten sonra doyacaktır. Böylece iyi doyan bebekler geceleri daha uzun uyurlar. Ve aylık kontrollerinde daha iyi kilo alırlar.

Eğer memede depolanan süt miktarı az ise bebek günde 8 veya daha fazla emer. Ve her seferinde iki memeyi 15-20 dakika emer. Gece de 2-3 kere uyanabilir. Bebek 6 aylık olup ek gıdaya geçince gece uyanmaları azalır. Ama eğer anne çalışmaya başladıysa bebek gün içinde annesinden ayrı kaldığı için geceleri daha sık uyanıp emebilir. Bu durum birkaç ay sonra düzene girebilir. Eğer bebek gündüz annesi ile yeteri kadar zaman geçiriyorsa 1 yaşından sonra geceleri emmek için uyanmazlar. Gece emmeyen uzun uyuyan bebekler sabahları erken uyanır, daha iştahlı bir şekilde güne başlarlar. Beslenmeleri daha düzenli olur.

İlginizi çekebilir: Zeytinyağının Faydaları

Begonya Kadın Instagram sayfamızı takip ederek bize sosyal medyada da büyümemiz için destek olabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Benzin zammına iptal kararı

CHP sendikalara çağrı yaptı