Çarkıfelek Çiçeği Ne İşe Yarar?

Bazı ön araştırmalar, çarkıfelek çiçeğinin sağlık sorunlarının tedavisinde umut vaat edebileceğini öne sürüyor: kaygı ve uyku bozuklukları. Bununla birlikte, sonuçlar kesin olmaktan uzaktır ve bu iddiaların haklı olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekmektedir. 2001’de yapılan küçük bir çalışma, tutku çiçeğinin opioid yoksunluğu semptomlarını yönetmeye yardımcı olabileceğini buldu, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kabul etti.

Yukarıda bahsedilen 2001 çalışmasında, araştırmacılar, afyon bağımlılığı olan altmış beş kişiyi, çarkıfelek özü artı klonidin (uyuşturucudan arınma semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç) veya klonidin artı plasebo ile on dört günlük tedaviye atadı. Çalışma sonuçları, yoksunluk sendromunun fiziksel semptomlarının tedavisinde her iki seçeneğin de eşit derecede etkili olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, çarkıfelek artı klonidin, zihinsel sağlık semptomlarının yönetiminde tek başına klonidin üzerinde önemli bir üstünlük gösterdi.

Opiyat çekilmesi olarak bilinen uyuşturucu bağımlılığından arınmak için çarkıfelek çiçeği üzerine ek çalışmalar da eksiktir. 2013 ve 2015’te yayınlanan opiyat çekilmesi için çarkıfelek çiçeği kullanımına ilişkin incelemeler, yalnızca 2001 çalışmasına ve bir diğerine atıfta bulunmaktadır.

Çarkıfelek genellikle güvenli bir bitkidir. Fakat hızlı kalp ritmi, mide bulantısı, kusma, uyuşukluk, baş dönmesi, bilişsel işlev bozulması, vaskülit ve koordinasyon kaybı gibi yan etki vakaları vardır.

Araştırma eksikliği nedeniyle, tutku çiçeği takviyelerinin uzun vadede kullanılmasının güvenliği ve etkileri hakkında çok şey bilinmiyor. Fakat, çarkıfelek tüketimi genellikle güvenlidir ancak uyuşukluğa sebep olabilir. Çarkıfelek ayrıca benzodiazepinler, antikoagülanlar ve alkol gibi bazı ilaçlar ve maddelerle birleştirildiğinde zararlı etkiler de üretebilir.

Ek olarak, çarkıfelek çiçeğinin hamilelik veya emzirme döneminde herhangi bir dozda güvenli kullanımını önermek için yeterli bilimsel kanıt yoktur.

FDA onaylı ilaçların aksine, takviyelerin güvenlik açısından test edilmediğini ve diyet takviyelerinin büyük ölçüde düzenlenmemiş olduğunu akılda tutmak önemlidir. Bu sınırlı bilimsel veriler nedeniyle çarkıfelek çiçeği yalnızca doktorunuzun veya sağlık hizmeti sağlayıcınızın rehberliğinde kullanılmalıdır.

Önerilen doz hakkında da bir tıp uzmanına danışın. 2008 preoperatif anksiyete çalışmasında, katılımcılara ameliyattan doksan dakika önce 500 mg passiflora incarnata verildi. 2001 opioid yoksunluğu çalışmasında, katılımcılara günde üç kez klonidine ek olarak altmış damla passiflora özü verildi.

Bazı durumlarda, çarkıfelek çiçeği takviyeleri, her bitki için belirtilen miktardan farklı dozlar verebilir. Diğer durumlarda, ürün metaller gibi başka maddelerle kontamine olabilir. Ayrıca, hamile kadınlarda, emziren annelerde, çocuklarda ve tıbbi durumu olan veya başka ilaçlar kullananlarda takviyelerin güvenliği tam olarak oluşturulmamıştır.

Çarkıfelek takviyeleri genellikle olduğu gibi tüketilebilen veya çay yapmak için demlenebilen toz halinde bulunur. Ayrıca sıvı özü veya tentür olarak da satılmaktadır.

Bir durumu kendi kendine tedavi etmenin ve standart bakımdan kaçınmanın veya geciktirmenin ciddi sonuçları olabileceğini unutmamak önemlidir. Çarkıfelek kullanmayı düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışın.

Çarkıfelek ayrıca kozmetik olarak cilt bakım maddesi olarak yaygın olarak kullanılır. Taraftarlar, kuru, cansız ciltler ve akne dahil olmak üzere birçok cilt rahatsızlığını tedavi edebileceğini iddia ediyor. Araştırmalar ortaya çıkıyor olsa da, bu iddiaları desteklemek için hala daha fazla kanıt gerekiyor.

Çarkıfelek çayı, anksiyeteyi azaltma, uyku bozukluklarını tedavi etme, depresyonu önleme, menopoz semptomlarını hafifletme, libidoyu uyarma, uyuşturucu bağımlılığını frenleme, cildi iyileştirme ve kan basıncını düşürme gibi birçok farklı faydaya sahiptir.

Çarkıfelek çayı yapmak için kullanılan birincil tür taksonomik olarak Passiflora incarnata olarak bilinir, ancak dünya çapında yetişen beş yüzden fazla farklı çarkıfelek çiçeği ve asma türü vardır. Bitki aynı zamanda yaygın olarak maypop olarak da bilinir. Çarkıfelek çayı yüzyıllardır Kuzey ve Güney Amerika’da kullanılmaktadır, ancak sonunda Avrupa pazarlarına tanıtılmıştır ve şimdi dünya çapında aranmaktadır.

Bu bitkinin çiçekleri, yaprakları ve gövdeleri farklı tıbbi uygulamalar için iyidir, ancak çay özellikle yapraklarla demlenir. Çarkıfelek çayının sağlığa faydalarının çoğu, önemli seviyelerde harmin, flavonoidler ve linolenik, palmitik ve miristik asit gibi organik asitlerin yanı sıra çeşitli amino asitler, kumarinler ve diğer antioksidanların sonucudur.

Çarkıfelek çayı uykusuzluk, kaygı, bağımlılık, yüksek tansiyon, egzama, sedef hastalığı, depresyon, menopoz, adet rahatsızlığı, kısırlık ve diğer iltihaplı durumları tedavi etmek için iyidir.

Menopoz, ruh hali değişimleri, hormonal dengesizlikler, kaygı ve uykusuzluk ile sonuçlanan, yaşamda zor ve stresli bir dönem olabilir. Çarkıfelek çayının yatıştırıcı ve yatıştırıcı etkileri, nörotransmitterlerinizi dengelemeye yardımcı olabilir ve ayrıca ruh halini iyileştirdiği ve hormonları düzenlediği bilinen gama-aminobütirik asit (GABA) salınımını uyarabilir. 

Çarkıfelek çayında bulunan quercetin ve kaempferol gibi fitokimyasallar ve alkaloidlerin ruh halini iyileştirdiği ve vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini azalttığı bilinmektedir. Bu, kendinizi enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayarak stres ve endişe duygularını hafifletebilir. 

Çarkıfelek çayının geleneksel kullanımı, ciltte kızarıklık, yanık, tahriş veya iltihaplanma için uygulanmasını içerir. Bu, egzama ve sedef hastalığından akne, yanık ve alerjik reaksiyonlara kadar birçok biçimde olabilir. Bu çayın topikal uygulaması yaygın değildir, ancak güçlü bir demleme bu durumların tedavisinde dikkate değer etkilere sahip olabilir. 

Vücuttaki iltihabı azaltmak, birçok organik asit ve antioksidanın en iyi olduğu şeydir ve çarkıfelek çayında bulunan bileşikler istisna değildir. Bu çay uzun zamandır eklem rahatsızlıkları ve artritin yanı sıra gut, hemoroid ve bağırsak iltihabı için tavsiye edilmektedir. Bu yatıştırıcı aktif maddeler hazımsızlık, kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp semptomlarının yanı sıra serbest radikal aktivitenin neden olduğu kronik inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Libidonuzu artırmak istiyorsanız, bu çay vücuttaki testosteron üretimini artırabileceği için erkeklere üreme desteği sağladığından, yalnızca cinsel dürtüyü değil, aynı zamanda erkekliği ve doğurganlığı da artırabileceği için sır olabilir.

Çarkıfelek çayının potansiyel kan basıncını düşürücü nitelikleri iyi bilinmektedir ve edulilik asit olarak bilinen spesifik bir antioksidan bileşiğin sonucu olabilir. Hipertansiyonu tedavi ederek, bu çay ateroskleroz, kalp krizi, felç ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir ve genel olarak kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltabilir. Bu etki, şakakların yakınındaki kılcal damarlardaki basıncı ve iltihabı azaltarak baş ağrılarını ve migreni hafifletmeye de yardımcı olabilir. 

Bu bitki çayı uzun süredir uykusuzluk veya geceleri huzursuzluk gibi uyku bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Flavonoidler ve diğer fitokimyasallar ile beyindeki nörotransmitter seviyelerini muhtemelen etkileyerek, sabahları tam bir gece kesintisiz uykunun ve tazelenmiş bir hissin tadını çıkarabilirsiniz!

Bazı insanlar, yoksunluk belirtilerini yatıştırarak, ruh halini iyileştirerek ve kaygıyı azaltarak uyuşturucu bağımlılığını dizginlemek için çarkıfelek çayına dönmüştür. Ayrıca, anekdot niteliğindeki kanıtlar, çarkıfelek çayının nikotin isteklerini azaltma potansiyeline işaret ederek, sigarayı bırakmaya çalışanlar için önemli hale getiriyor. 

Çarkıfelek çayı evde demlemek istiyorsanız, ihtiyacınız olan tek şey kurutulmuş veya taze çarkıfelek yaprakları ve sıcak su, ayrıca dilediğiniz tatlandırıcılar. Kurutulmuş yapraklar ezilerek toz haline getirilerek çay demlenebilir veya yapraklar bir demlik veya çay süzgecine yerleştirilebilir. Bu çayı demlemek için taze yapraklar da kullanılabilir, bu durumda güçlü bir demleme için yaklaşık 1/4 fincan yaprak gerekir.

Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kılıçdaroğlu Muratpaşa standında

Muratpaşa ile ilişiği kesildi