Depremzedeler istedikleri yerde oy kullanamazlar, yasal düzenleme gerekli

Maraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından daha önce mayıs ayında yapılacağı açıklanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ertelenip ertelenmeyeceği tartışma konusu oldu.

 

Eski Meclis Başkanı AK Partili Bülent Arınç’ın “ivedilikle ertelenmeli” çıkışının ardından başlayan tartışamaya muhalefet partisi liderleri tepki gösterirken iktidara yakın gazetecilerin ilettiği kulis bilgilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da seçimin daha önce açıklanan 14 Mayıs tarihinde yapılmasından yana olduğu aktarıldı.

 

 

Depremlerin ardından farklı illere taşınmak zorunda kalan seçmenlerin nasıl oy kullanacağıyla ilgili ise Yüksek Seçim Kurulu’nun çalışmaları ilgi konusu oldu.

 

‘HAKKARİ’DE DE YAŞASA ALMANYA’DA DA YAŞASA AYNI ADAYLARDAN BİRİNİ SEÇECEK’

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, “Depremzedeler taşındıkları yere kayıtlarını aldırmazlarsa maalesef dönüp kendi illerinde oy kullanmaları gerekecek. Sadece cumhurbaşkanına ya da milletvekiline oy verme gibi bir hak da tanımlı değil. İki seçim birlikte düşünülmeli” değerlendirmesini yaptı.

 

İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk de yasal düzenleme gerekliliğine işaret etti. Öztürk, “Kişi nerede yaşarsa yaşasın oy kullanacağı cumhurbaşkanı adayları aynı. Hakkari’de de yaşasa Almanya’da da yaşasa aynı adaylardan birini seçecek. Ancak milletvekili seçimleri öyle değil. İki seçim için de partilerin bir araya gelip tartışması gerekiyor” dedi.

 

‘TEKRAR TEKRAR OY KULLANMAYA NEDEN OLABİLİR’

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de “İnsanlar bulundukları yerlerde ellerinde kimliklerle istedikleri sandıkta oy kullanamaz” diye konuştu. Tiryaki, seçmenlerin ikametgâhlarının bulunduğu yerde oy kullanabileceklerini anımsatarak, “Dolayısıyla adres kayıtlarını taşındıkları yere almazlarsa gittikleri yerde hiçbir şekilde oy kullanamayacaklar. Canı isteyenin, istediği sandıklarda tekrar tekrar oy kullanmalarına neden olabilir bu sistem. Cumhurbaşkanlığı için oy kullanacak kişinin oyu, nerede olursa olsun aynı kişiye gidecek ama bunun için ülkedeki tüm seçim sisteminin değişmesi gerekiyor. Bunun için de bir yıllık bekleme süresine ihtiyaç var. Yani pratikte böyle bir durumun olması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Zeytinpark Eğitimleri Devam Ediyor

Muhtar Erdoğan yaşamını yitirdi