Eczanelerde ilaç sıkıntısı başladı. 650’ye yakın hayati ilaçta büyük tehlike

 Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; firmaların şubat ayında yapılacak olan zammı beklemesi nedeniyle ilaç stoklarında sıkıntı yaşanıyor. Eczanelerde hayati önem taşıyan ilaçlardan bazıları bulunamıyor.

“KANSER, ANTİDEPRESAN, TANSİYON, ŞEKER…”

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Şeker Özcan, eczanelerde 650’ye yakın ilacın bulunamadığı belirterek “Kanser, antidepresan, tansiyon, şeker gibi hayati önem taşıyan ilaçlar, şubat ayında ilaç kur fiyatına yapılacak zam nedeniyle bulunamazken çocukların sıklıkla kullandığı ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı, grip gibi ilaçlar ise planlama yeterince yapılamadığı için stoklarda bulunamıyor” diye konuştu.

“ÇOCUK İLAÇLARINDA SIKINTILAR VAR”

Özcan, “Geçen yıl pandemi nedeniyle bu aylarda çocuklar evdeydi, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha az görüldüğü için ilaçlara çok ihtiyaç duyulmamıştı. Firmalar da bu yılki planlamaları geçen yılki rakamlarına göre yaptı. Ama bu yıl okullar açıldı, tedbirler elden bırakıldı, çocuklar arasında vakalar artışa geçti. Bu kez de eldeki ilaç ile ihtiyaç arasında büyük fark oluştu. Yani üretim planlamalarındaki rakamlar piyasadakilerle örtüşmedi. Çocuklarda kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı, grip ilaçlarında şu an sıkıntılar var” dedi.

İlaç kurunda euro’nun 4.57 TL olarak sabitlendiğini anımsatan Özcan, özetle şunları söyledi:

“Şubat ayına kadar euro kuru 4.57’den hesaplanıyor ama euro şu an 11 liranın üzerinde. İlaç firmalarının taleplerine göre bakanlık oturup karar verecek. Bizim istediğimiz şu: Bu tip durumlarda sektörün tüm bileşenleri olarak birlikte masaya oturup hep birlikte bu işi çözüme bağlamamız gerek. İlacın ulaşılabilir ve fiyat dengesinin kurulabilmesi önemli. İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki senede bir zam olayını tek seferde değil, aynı oranı bölerek yapmak gerekir. Ayrıca yerli ilacı çok daha fazla artırmamız lazım. Bulunamayan ilaçlar olunca yurttaş ile eczacı karşı karşıya kalıyor.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Büyükşehir 2 deniz otobüsünü satacak

Erdoğan’ın istediği oldu, Merkez Bankası yine faiz indirdi!