Elma Kabuğunun Faydaları

Kış ayları yaklaştıkça artık kış meyvelerinden elma akla gelir. Peki elma kabuğunun faydaları nelerdir, elma kabuğu nelere iyi gelir merak ettiğiniz soruların cevapları için yazımızı okumaya devam ediniz.

Elmanın kabuklarını soyup öyle yemek doğru değildir. Çünkü elmanın kabuklarında da çok vitamin vardır. Bu nedenle elmayı kabuklu olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.

Elma yüksek miktardan vitamin, mineral ve lif içermektedir. Bu nedenle uzmanlar, kolestrolunü düşürmek isteyen kişilere elma tüketmelerini tavsiye etmektedir. Elmanın kabuğunun soyulup tüketilmesi faydasını azaltmaktadır. Yapılan araştırmalara göre elmanın kabuğunun vücut için önemli özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir.

Elma, lif bakımından zengin çok faydalı bir meyvedir. Günlük lif ihtiyacımızın yüzde 20’sini sağlar. Ayrıca içinde C vitamini, potasyum ve bol miktarda antioksidan bulunur. Kalorisi düşüktür. Elmadan tam anlamıyla faydalanmak için kabuğu soyulmadan yenmelidir. Bu özelliklerini de tam bilmediğimiz için elmanın kabuğunu soyarak yiyoruz. Bu alışkanlığı değiştirip güzelce yıkayıp elmayı kabuğu ile tüketmeliyiz.

Elmanın kabuğunda yüksek miktarda besin maddesi bulunmaktadır. Ayrıca kabuğunda flavonoidler konsantredir ve karaciğer tarafından salgılanan salgıları emerek kandaki kötü kolesterolü yok etmeye çalışır. Bu lif türüne pektin adı verilir. Diyabet ve bağırsak rahatsızlıklarında da elma kabuğu tüketimi iyi gelebilir.

Elma kabuğu doğal bir iltihap önleyicidir, yani antiinflamatuardır. Elma kabuğunun içinde ursolik asit vardır ve bu madde sayesinde kas güçlenmesini ve kilo kaybını destekler. Tok hissetmeyi sağlar ve kandaki glikoz seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olacak kadar lif içerir. Yiyeceklerin mide ve bağırsaklardan daha hızlı geçmesine yardımcı olur.

Elma kabuğu antioksidan bakımından zengin olduğu için serbest radikallerin neden olduğu erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Bunların yanında elma kabuğu egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı yeniden kazanmanıza yardımcı olur.

Elmanın kendisi kadar kabuğu da faydalıdır. Elmayı tüketmeden önce güzelce yıkayın ve afiyetle yiyin. Elmanın kabuğunu soymayın. Dezenfekte edip temiz olduğuna emin olun.

Kilo vermeyi kolaylaştıran elma yüksek kolesterolü de düşürme konusunda başarılıdır. Çünkü içinde flavonoid ve pektin olarak bilinen bir lif türü vardır. Bunların yanında elma kalp sağlığı için de çok faydalıdır. İçindeki Kersetin isimli madde sayesinde dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Elmanın kabuğu ile tüketilmesi kardiyovasküler sistemi güçlendirir ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

Elma kabuğunun faydalarından birisi de göbek çevresindeki iltihabı azaltmasıdır. Antiinflamatuar etkisi olduğu için vücudun dokularındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Sindirim süreçlerini düzenler ve atık maddelerin ortadan kaldırılmasını destekler.

Elma kabuğunun içinde ursolik asit olduğu için vücutta yağ birikmesini engeller. Lif içeriği yüksek olduğu için doyurucu ve iştah kesicidir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler öğün aralarında tüketirlerse başka bir atıştırmalığa gerek duymazlar ve kilo verirler.

Elma kabuğunda bulunan quercetin, epikatesin ve prosiyanidinler gibi antioksidanlar serbest radikallerin etkisinin neden olduğu cildin erken yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Daha genç, sağlıklı bir cilt ve vücut için elmayı kabukları ile tüketin.

Sindirimin düzenlenmesi ve mide sıkıntılarının en aza indirilmesi için elma kabuğu tüketebilirsiniz. Çünkü elma kabuğunda pektin vardır, bu da sindirimin düzenlenmesini sağlar. Elma kabuğu tüketmek gastrit ile mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.

Vücudumuzdaki kas miktarını arttırmak için proteine ihtiyaç duyarız. Kas kütlesi için protein ve diğer önemli besin maddelerini yeterli olarak almalıyız. Elma kabuğu vücuda gerekli olan lif ve proteinleri sağlar, bunun yanında aynı zamanda kas kaybını azaltır. Kas büyümesini destekleyen ursolik asidin faydalarını da sunar.

Elma kabuğunun faydalarını ele aldık. Ancak elmayı kabuğu ile yiyemiyorsanız kabuğunu atmamanızı ve mutfağınızda başka şekillerde faydalanmanızı tavsiye ederiz. Peki elma kabuğu ile neler yapabilirsiniz birlikte göz atalım.

Elma kabuğunu sevdiğiniz smoothielerinize ekleyebilirsiniz. Elma kabuğu ile smothie hazırladığınızda karışımınızın lif içeriği artacak ve sabahlarınıza daha enerjik başlayacaksınız.

Gün içinde salata tüketmeniz çok önemlidir. Salata diyetiniz sırasında size vitamin verir ve tok kalmanızı sağlar. Bu nedenle lif içerikli sebzeleri salatanıza ekleyiniz. Lif içeriği ve vitamini yüksek olduğu için elma kabuğunu salatanıza ekleyebilirsiniz. Böylece salatanız lif ve antioksidanlar bakımında daha da zengin hale gelecektir.

Elma kabuğunun faydalarından yararlanmak için elma kabuğu çayı içebilirsiniz. Elma kabuğu çayı sizi rahatlatacak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, kardiyovasküler sağlığınızı güçlendirecek ve kan şekeri seviyenizi düzenlemenize yardımcı olacaktır. Elma kabuğu çayını gün sonunda içmeniz en doğrusudur. Elma kabuğu çayı yapmak için dört bardak su, 1 çubuk tarçın, dört elmanın kabuğu, bir çay kaşığı bal ve biraz karanfili kaynatmalısınız. Çayınız kaynadıktan sonra en az yarım saat demlenmesi için bekleyin, süzün ve afiyetle için.

Atıştırmalık gün içinde çok tüketilmektedir. Ama sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmeniz sağlığınız için çok önemlidir. Abur cuburlar yerine elma kabuğu ile cips elde edebilirsiniz. Elma kabuğu ile atıştırmalık yapmak için 5 tane elmanın kabuğunu bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuz ile karıştırmalısınız. Elma kabuklarını tepsiye dizip 180°C’de 10 dakika pişirin. Eğer tatlı cips yapmak isterseniz tuz yerin esmer şeker ve öğütülmüş tarçınla kullanarak tatlı cipsler yapabilirsiniz ve sıvı yağ yerine yarım yemek kaşığı tereyağı kullanabilirsiniz.

Elma kabuğunun faydalarını sizlerle paylaştık. Bu nedenle elma kabuklarını kesinlikle çöpe atmayınız. Elmayı kabuklu olarak tüketemiyorsanız verdiğimiz tarifler ile çeşitli besinler hazırlayıp yiyebilirsiniz. Yiyeceklerinizin ve içeceklerinizin içine elma kabuğu ekleyip yiyebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek içerik: Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0