Estradiol Yüksekliği Düşüklüğü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kadınların sıkça araştırdığı konulardan birisi de Estradiol yüksekliği düşüklüğü belirtileri nelerdir, neden olur ve tedavisi nasıl olur sorularının cevaplarıdır. Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Estradiol hormonu az miktarda erkeklerde de bulunsa da kadınlık hormonudur. Kadınların doğurganlık yıllarında yüksek olan bu hormon menopozdan sonra çok azalır.

Estradiol seviyesi kan testi ile belirlenir, cinsiyet ve yaşa göre değişir. Normal estradiol seviyeleri şöyledir:

Estradiol seviyesi çocuklarda ne olmalı diye merak ediyorsanız, çocuklarda estradiol hormonu neredeyse yok denecek kadar azdır. Fakat ergenlik döneminden sonra yükselmeye başlar.

Estradiol hormonunun çok yüksek olması da doğurganlığı olumsuz etkiler. Tüp bebek tedavisi sırasında estradiol yani E2 hormonu 50pg/ml’den fazla olmamalıdır. Bu değerin 50 pg/ml’den fazla olması kişinin yumurtalık rezervinin kötü olduğunu gösterir.

Estradiol hormonu cinsel gelişimi çok önemli bir şekilde etkiler yani östrojen hormonunun en önemli şeklidir. Bu hormon üreme sisteminin normal gelişmesi ve işleyişi için gereklidir. Kadın cinsiyet hormonudur.

Estradiol hormonu kadınlarda vajina, fallop tüpleri, endometriyum ve servikal bezlerin astarını içeren üreme yapıları için bir büyüme hormonu şeklinde vücutta bulunur. Bu hormon yumurtalıkları ve burada bulunan yumurtaları da korur. Yumurtlama sırasında birçok işlevi vardır.

Bu hormon ergenlik döneminde meydana gelen ikincil cinsel özelliklerin veya bedensel özelliklerin gelişiminden sorumludur. Bu özelliklere örnek verecek olursak, meme gelişimi, vücut şeklindeki değişiklikler, kemik büyümesi ve yağ birikimi gibi.

Estradiol değerinin düzgün olması beyin yapısını ve işlevini korumaya yardımcı olur. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için bu hormon önemli işleve sahiptir.

Estradiol iştah, enerji kullanımı, vücut ağırlığı ve yağ dağılımını kontrol etmede önemli rol oynamaktadır. Ayrıca cilt, kalp ve tiroid sağlığı için de çok önemlidir.

Estradiol hormonunun yeterli olması sağlıklı kemik büyümesi ve kemik sağlığı ve eklemler için gereklidir.

Hamileliğin devamı için yani sürdürülebilmesi için gerekli bir hormondur.

Estradiol hormonunun normal düzeyde olması yumurtlamayı, döllenmeyi ve hamile kalmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini düzenleyerek kadınlarda kemik sağlığını güçlendirir.

Estradiol hormonunun erkeklerde de işlevi vardır. Bunlar spermlerin olgunlaşması ve sağlıklı bir libidoyu korumaya yardımcı olmaktır.

Estradiol testi, kandaki estradiol hormonunun miktarını ölçer. E2 testi olarak da bilinir.

Estradiol testi bazı rahatsızlıklar olduğunda istenir. Bu rahatsızlıklar kısırlık, adet düzensizliği ve regl ile ilgili problemler, menopoz tespiti, menopoz sonrası tedavinin başarısının takibi, erkeklerde memede büyüme, tümör teşhis etme. Bunun gibi nedenlerle estradiaol testi yapılır.

Estradiol testinin yapılmasının bir başka nedeni de erken veya geç ergenliği tespit etmektir. Yani bir çocuğun ergenlik dönemine erken girdiği düşünülürse ya da ergenlik dönemine gireceği yaştan büyük olmasına rağmen ergenlik başlamadıysa doktor bu testi talep edebilir.

Estradiol düşüklüğü şu nedenlerden dolayı meydana gelebilir:

Estradiol hormonu testislerde sperm üretiminde kullanımı için gereklidir. Bunun yanında estradiol hormonunun yüksek olması da sperm üretimini yavaşlatabilir, sperm kalitesini veya hareketliliğini etkileyebilir veya sperm üretimini tamamen durdurabilir. Bunun sonucunda kısırlık durumuyla karşılaşılabilir.

Estradiol düşüklüğü olması durumunda tedavisi için estradiol içeren ilaçlar verilir. Ayrıca bazı besinlerde de estradiol vardır. Bu besinler, barbunya, yabanmersini, bezelye, tam tahıllı gıdalar, meyan kökü ve keklik otudur. Bu besinleri tüketerek estradiol hormonunu doğal yoldan arttırabilirsiniz.

Estradiol yüksekliği doktorun vereceği ilaçlarla tedavi edilebilir. Estradiol yüksekliği için yapılabilecek diğer etkenler de şunlardır;

İlginizi çekebilir: Yağ Bezesi Nedir?

Video içerikler ürettiğimiz Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olmaya da bekleriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

‘Laik Eğitim ve Laik Yaşam İstiyoruz’ eylemine beraat

Antalya Gençlik Meclisi’nde yeni dönem