Hünnap Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Şekil olarak iğdeye benzeyen hünnap meyvesinin faydaları nelerdir, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Hünnap tek başına yendiği gibi ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Birçok tarifin içinde hünnabı görebilirsiniz. Endüstriyel alanda da hünnap özleri, cilt bakım ürünlerinde kızarıklığı, şişliği, kırışıklıkları, kuruluğu azaltmak ve güneş yanığından kurtulmak için tercih edilir.

Hünnap Çin hurması olarak da bilinmektedir. Güney Asya’ya özgü bir meyve olsa da zamanla dünya çapında popüler bir meyve olmuştur.

Hünnap yuvarlak, küçük ve kırmızı bir meyvedir. Büyük çiçekli çalılar veya ağaçlarda (Ziziphus jujuba) büyür. Hünnap olgunlaşınca koyu kırmızı veya mor olur biraz kırışık bir görünümü olur. Tatlı bir tada sahiptir. Genellikle kurutularak tüketilirler. Asya ülkelerinde çok yetiştikleri kısımlarda şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılırlar. Alternatif tıpta hünnap uykuyu iyileştirmek ve stresi azaltmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hünnap meyvesinin tarihçesi, besin değerleri ve faydalarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hünnap meyvesi ile tanışılması Çinli kayıtlara göre 2.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Hünnap meyvesine tohum ve kabuk, Korece, Hintçe ve Japon geleneksel yazılarında rastlanılmıştır. Eski zamanlarda stresi ve uykusuzluğu hafifleten, iştah açıcı, sindirim yardımcısı, antiaritmik ve doğum kontrol hapları olarak kullanılmıştır. Hünnap taze ya da kurutularak tüketilebilir. Hünnap kurutulup şeker haline getirilebilir. Ayrıca çay, şurup ve şarap da yapılmaktadır.

Hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür. Ve lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir.

Hünnap meyvesinin lif oranı yüksektir bu nedenle lezzetli tadı ile harika bir atıştırmalıktır. Hünnap antioksidan ve bağışıklık güçlendirici özelliğe sahiptir, önemli bir vitamin olan C vitamini içermektedir. Bunun yanında kas kontrolü ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan makul miktarda potasyum da içerirler. Vücudumuzun gerekli olan enerjiyi alması için doğal şeker formunda karbonhidrat içermektedir.

Hünnap hemen hemen her yerde tüketilmektedir. Yemeklerde kullanılan kuru hünnap; şeker ve kalori bakımından taze meyveye göre çok daha yüksektir. Hünnap meyvesini kuruturken meyvenin içindeki şekerlerin konsantre hale gelmesi ve işlem sırasında ilave şeker kullanılması kalorisinin yükselmesine sebep olur.

Hünnap uzun senelerdir, uyku sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Endişe ve yorgunluğa da iyi gelmektedir. Yapılan hayvan deneyleri ve diğer test çalışmalarına göre hünnap sinir sisteminiz, bağışıklığınız ve sindiriminiz için etkileyici tıbbi yararlar sağlayabilmektedir.

Hünnap içinde flavonoidler, polisakkaritler ve bazı yararlı asitler bulundurur. Ve antioksidanlar açısından zengindir. Ve hünnap vücutta antioksidan görevi gören C vitamini açısından oldukça zengindir.

Antioksidan açısından zengin olan hünnap serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilir ve tersine çevirebilir. Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa neden olabileceği düşünülmektedir. Hünnap yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden serbest radikallerle savaşma yetenekleri vardır.

Yapılan bir hayvan deneyi araştırmasının sonucuna göre; hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerde serbest radikal hasarının neden olduğu stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmuştur. Aslında, hünnap meyvesinin faydalı olmasının nedeni bu antioksidan içeriğidir.

Hünnap eski zamanlardan beri iyi bir uyku uyumak ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Bu nedenle alternatif tıpta önemli bir yeri vardır. Uyku fonksiyonlarını geliştirmesinin nedeni de antioksidan açısından zengin olmasıdır.

Hünnap ile yapılan bir araştırmaya göre hünnap tohum özleri fareler ile yapılan bir deneyde uyku süresini ve kalitesini artırdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında hünnap gerginliği azalttığı için genellikle anksiyeteyi azaltmak için de kullanılmaktadır.

Bunların yanında yapılan hayvan deneyleri ve diğer araştırmalara göre hünnap tüketimi hafızayı geliştirmekte ve beyin hücrelerini koruyarak zinde tutmaktadır.

Hünnap antioksidanlar açısından zengin olduğu için bağışıklığı güçlendirerek kanser hücrelerinin büyümesine engel olabilir. Antioksidan içeriği ile içinde doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin, tehlikeli hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihabı azaltabileceği belirtilmiştir. Vücuttaki iltihap oranı da azaldıkça ve serbest radikal seviyeleri sayesinde, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar da önlenmiş olur.

Hünnap lifleri antioksidan bakımından zengin olduğu için bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik eder. Ve hücrelerin, zararlı bileşikleri etkisiz hale getirme oranını artırarak insan sağlığına önemli bir katkı daha yapmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren hünnap özlerinin faydalarından birisi de yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürmektir.

Hünnap meyvesinin kansere iyi gelmesinin nedenlerinden birisi de C vitamini açısından zengin olmasıdır. Bu nedenle hünnap kanser savar olarak bilinmektedir.

Fakat hünnabın kansere iyi geldiğine dair yapılan araştırmaların büyük bir kısmı hayvanlarda veya test tüplerinde yapılmıştır. Bu nedenle kesin olarak hünnap kansere iyi gelir demek için bir takım araştırmalar daha yapılmalıdır.

Hünnap lif açısından zengin olduğu için sindirimi iyileştirir. Hünnabın içindeki karbonhidratların yaklaşık % 50’si, faydalı sindirim etkileri ile bilinen liften gelmektedir. Hünnap yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini hızlandırır ve kabızlığınızı azaltır.

Hünnap meyvesinin faydalarından birisi de hünnap özlerinin midenizin ve bağırsaklarınızın güçlenmesine yardımcı olmasıdır. Mide rahatsızlıklarından ülser ve mide yaralarına karşı etkilidir.

Son olarak hünnabın içindeki lif, faydalı bağırsak bakterileri için yiyecek görevi görmektedir. Bunun sonucunda zararlı bakterilerin büyümelerine engel olarak, bağırsak florasında yararlı bakterileri güçlü konuma gelmesini sağlar.

Hünnap meyvesi genellikle küçük ve tatlıdır. Şekil olarak iğdeye benzer. Kurutulmuş hünnap tat olarak hurmaya benzemektedir. Çiğ hünnap meyveleri tatlıdır ve elma gibi bir tada sahiptir, besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir. Hünnap yemeden önce çıkarılması gereken iki tohumlu bir çukur içerir.

Kurutulmuş hünnaplar çoğunlukla tatlılarda kullanılmaktadır. Şeker ile birlikte kurutulduğu için kurutulmuş hünnap çiğ olana göre daha kalorilidir. Yani konsantre bir şeker kaynağıdır. Bu nedenle kurutulmuş hünnap meyvesini çok tüketmemelisiniz.

Asya’nın bazı bölgelerinde hünnap sirkesi suyu marmelatları satılmaktadır. Pazar yerlerinde ve marketlerde bulabilirsiniz.

Hünnap meyvesinin günlük tüketilmesi gereken miktar tüketen kişinin yaşına, sağlık durumuna ve bazı etkenlere göre farklılık gösterir. Hünnap için uygun doz aralığı için bilimsel bir bilgi yoktur. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da fazla tüketimi olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doktorunuza danışmadan fazla tüketmemek de fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

İlginizi çekebilir: Haşhaş Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Tiyatro seçmeleri için başvurular başladı