Huzurevi sakinleri Topçu Yüzbaşı’nı andı

Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi sakinleri, tarihte ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i Andızlı Mezarlığında bulunan mezarı başında andı. Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Etem Sardoğan ve huzurevi sakinleri, Aker’in mezarına çiçek sundu. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların yapıldığı tören, Kur’an okunmasıyla son buldu.

SAYGIYLA ANILDI

Halil Akyüz Huzurevi sakini Aydar Haluk Bulut (65), Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i rahmetle andı. Bulut, “9 Ocak 1917 tarihinde Kaş’ta bir kahramanlık yaşanmış. İngiliz uçak gemisini dünya savaş tarihinde bir ilk olan top atışlarıyla batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğurl Aker başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, Halil Akyüz Huzurevi sakinleri olarak saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI KAHRAMANI

1893 Girit’te doğan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, 1917 yılında, Birinci Dünya Savaşı’nda 4 küçük topu ile İngilizlerin dört uçaklı gemisi ‘My Chree’yi Meis’te sulara gömdü, bir diğer gemiyi de savaş dışı bıraktı. 200’e yakın irili ufaklı tekneyi ve Fransız topçu tabyalarını top ateşi ile yakan Aker, Fransız gemileri ‘Paris 2’yi 13 Aralık 1917’de, ‘Alexandra’yı da 8 Mart 1918’de Kemer’de top atışlarıyla batırdı. 1919’da Aydın’da Yunanlılar ile yaşanan çatışmada ağır yaralanan Mustafa Ertuğrul Aker, emeklilikten sonra yerleştiği Antalya’da 5 Kasım 1968 tarihinde yaşamını yitirdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kemer’de atıklardan yapılan yılbaşı ağacı ilgi görüyor

12 bin kişiye çorba dağıtıldı