Kardeş Kıskançlığı Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Bazı çocuklarda meydana gelen kardeş kıskançlığı, çocuğun küçük yaşta kardeşinin olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum çocuğun davranışlarında bozukluk meydana gelmesine etki edebilir. Kıskançlık doğal bir duygudur. Kişi sevdiği insanı ya da sevdiği nesneyi paylaşmakta zorlanabilir ve bu durum kıskançlık duygusunu doğurur. Kıskançlığın en fazla ortaya görülen türü, aile içerisinde kardeşler arasında olan kıskançlıktır. Kardeşler arasındaki kıskançlık belli bir düzeye kadar normal karşılanabilir.  Ancak bu kıskançlık düzeyi belli bir boyutu aştığında bazı problemler de kendini göstermeye başlar.

Kardeşler arasında ortaya çıkan kıskançlık duygusu, genelde ilk çocuğun kendisinden sonra aileye katılan kardeşine karşı oluşturduğu duygudur. Çocuk, anne ve babasının ilgi ve sevgisini kardeşiyle paylaşmakta zorluk yaşayabilir. Hatta bazen ailesi tarafından sevilmediği, ihmal edildiği gibi düşüncelere sahip olarak hüzün duygusunu yaşayabilir.

Kardeş kıskançlığı kendisini farklı belirtilerle gösterebilir. Ancak en önemli belirti, çocuğun anne ve babasına karşı uzak durmaya başlaması ve anne babasını dinlememesidir. Çocuğun kardeşine karşı şiddet uygulamaya başlaması ve kardeşine zarar verebilecek davranışlarda bulunması, alt ıslatmaya başlaması, parmağını emme davranışında bulunması da çocuğun kardeşine karşı hissettiği kıskançlık duygusunun belirtileri olabilir.

Bunun dışında diğer belirtiler şunlar olabilir:

Kardeş kıskançlığının nedenleri arasında, çocuğun belli bir yaşa kadar tek başına büyümüş olması, çocuğun anne babasından çok fazla ilgi gördükten sonra bu ilginin çoğunluğunun kardeşe doğru yönelmesi, anne ve babanın ilgisinin hem çocuğa hem de kardeşine olacak şekilde ikiye bölünmesi, çocuğa kardeşinden dolayı daha kısıtlı zaman ayırmak, çocuğun terk edildiği hissiyatına kapılacak davranışlarda bulunmak ve etraftaki kişilerin çocukla kardeşi arasında kıyaslayıcı düşüncelerde bulunmak gibi davranışlar bulunur.

Çocuğun kardeşine karşı bazı zamanlarda hissettiği kıskançlık duygusuna karşı bazı çözüm önerileri düşünülebilir. Bu çözüm önerileri kesin bir çözüm sağlamasa da kıskançlık sürecinde daha hafif geçmesi için belli bir dereceye kadar fayda sağlayabilir.

İlginizi çekebilir: Gaslighting (Duygusal Manipülasyon) Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Yumurta fiyatlarına yüzde 50 zam!

Çiftçilere orman yangını uyarısı