Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeni nesil ve mesleki hastalıklar niteliğinde değerlendirilen karpal sendromu, el kullanımı, işleyişi ve kavrama yeteneğiyle ilgili bir olgudur. Bağlantıları; el – bilek ve boyundan gelen sinir organlarının işleyişiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Tıp literatüründe karpal tünel sendromu belirtileri olarak kayıtlara geçen rahatsızlık, parmaklar, el hareketleri, bilek hareketleri ve kavrama hissinde büyük değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Median sinir unsurlarının el bileğinde sinir sıkışması ile ortaya çıkan bir durumdur. Nöropati uzmanlık alanında değerlendirilen karpal tünel sendromu nedir sorusuna cevaben, en sık rastlanabilen sinir sıkışması modeli olarak belirtilmektedir. Media sinir sistemi elemanları, kavrama- tutma – parmakları özgürce hareket ettirme hissinde azalmaya neden olmaktadır.

9 adet tendondan oluşan Median sinir ağı, el parmaklarının ilk üç parmağında olmak üzere; başparmak, işaret parmağı, orta parmağın bütününü kapsamaktadır. Ek olarak yüzük parmak iç kısmı ile dış yarısının his durumunun çalışmasına ve hissetmesine katkı sağlamaktadır. 9 median tendonu ”karpal tünel” denilen boşluktan geçerek, el parmaklarının çalışmasını ve hissetmesini sağlar. Bu ağ üzerinde oluşabilmesi muhtemel ödem yahut sinir sıkışması neticesinde karpal tünel sendromu nedir sorusu cevaplanmaktadır.

Genellikle bilgisayar, daktilo gibi masa başı çalışanların kullandıkları cihazlarla uzun süre çalışmaları,

* Tenis oyuncularının, masa tenisi sporcuları, basketbolcular

* Kuaför ve güzellik salonlarında çalışanlar

* Hipotroidi hastaları

* Gut ve aşırı şişmanlık hastaları

* Romatoid Atrit hastaları

* Gebelik dönemlerinde

* Çok temizlik yapan ve bez sıkma alışkanlığında oluştuğu gözlemleneni el- bilek ve parmaklarını çok kullanan işlerde çalışan kişilerde

* 40 ve 60 yaş aralığında kadınlarda

* Dantel- örgü gibi bileğin çok kullanıldığı el işlerini yapanlarda

* Uyku sırasında farkında olmadan yapılabilen bilek bükümü, parmak veya el hareketleri vesilesi ile oluşabilir.

* Ramotoloji hastaları, sinir sistemi problemi olanlar, şeker ve diyabet hastaları gibi ödem ve basınca meyilli olan hastalık gruplarında gözlenebilir.

* Sporcular ve klavye kullanan insanlarda görülmektedir.

Mesleki hastalıklar ve sebebi tam bilinmeyen hastalıklar kategorisinde, sinir sıkışması sonucu oluşan sendrom, psikolojik içeriklerle de meydana gelebildiği belirtilmektedir. Merkezi sinir sistemini daima aktif tutmak, sinir sistemi ve el sistemine iyi gelecek fizik tedavi hareketleri ve egzersizleri düzenli olarak yapmak, karpal tünel sendromu rahatsızlığını yaşamamanızı sağlayabilir. Hiç belirti olmadan normal ve sağlıklı bir insanında ters bir el yahut bilek hareketi yapması sonu gözlenebilir.

Median sinirlerinin geçtiği bölge kaynaklı özellikle üç parmakta karıncalanma yahut yorgunluk hissetme şeklinde belirti göstermektedir.

* Elde ve parmaklarda güçsüzlük

* Çabuk yorulma

* Parmak ve elde şişmeler

* El- bilek ve parmaklarda uyuşma

* İleri dönem karpal tünel sendromunda başparmak çevresindeki kas erimesi

* Acı eşiği ve acı hissi kaybı

* El- parmak ve avuçta yanma hissi

* Kol, bilek ve omuzlarda ağrı

gibi belirtiler gösteren karpal tünel sendromu belirtileri erken teşhis ve tedavi ile geçirebilmektedir. Hastalığın gösterdiği belirtiler nedeni ile acı hissizliği nedeniyle, dikkatli olunmalı parmakları yakmamaya ve yanlışlıkla kesmemeye özen gösterilmelidir.

Hastanın gösterdiği belirtilerle teşhis koyulabilmektedir. Emin ve kesin bulgular için EMG olarak bilinen Electromyografi cihazı ile sinir ve elektrik sinyallerinin taşınıp- taşınmadığı görüntülenmektedir. Teşhisi konulan karpal tünel sendromu tedavisi sürecinde öncelikle antiinflamatur ilaçları tedavisi uygulanmaktadır. Çok ağrılı veya ilerlemiş durumlarda sinir sıkışmasını çözmek için; streoid enjeksiyonlar uygulanmaktadır. Enjeksiyon ve ilaç tedavileri şişliklerin azalmasına neden olurken, el ve parmak hareketlerinin daha rahat kullanılmasını sağlamaktadır.

İleri derecede karpal tünel sendromu tedavisi için operasyon gereklidir. Avucun iç kısmı, el bileği arasına kesi uygulanarak, tünele ulaşılır, karpal çatısını oluşturan ”Transvers Karpal Ligament” tamamen kesilerek operasyon tamamlanır. Karpal tünel açılır ve hastanın sinir sorunları ortadan kaldırılmış olur. İleri sendromlarda; median siniri kalınlaşma göstermiş kılıfına mikroskopla nöroliz uygulanmaktadır. Bu teknikle median sinir etrafındaki basınç tamamen ortadan kaldırılır.

Ameliyat sonrası iyileşme ilk bir ay içerisinde gözlemlenmektedir. İlerlemiş yahut ileri derece vaka ameliyatlarından sonra 3 ila 6 ay sürecinde tam iyileşme sağlanmaktadır. Tedavi sonrası şişlik ve ağrılarda artış olabilir. Rahatsızlıklar kısa sürede geçecektir. Ameliyat gerektirmeyen ilaç ve iğne tedavilerinden hemen sonra iyileşme başlamakta ve 1 hafta içerisinde sağlıklı bir şekilde el- parmak- bilek ve kol hareketleri rahatlıkla çalışmaktadır. Karpal tünel sendromu operasyonlarından hemen sonra, doktor tavsiyesine göre ödem ve şişlik atıcı ilaçlar, ağrı ve sızı giderici ağrı kesiciler kullanılabilir.

El ve parmak sinir sisteminin hızlı iyileşme göstermesi için, doktor tavsiye ve reçetesine uyulması gereklidir. Ameliyat sonrasındaki gıda takviyesi ve beslenme alışkanlıkları iyileşme sürecini olumlu etkilemektedir. Özellikle protein içerikli beslenme ve kan yapıcı, yeni hücre oluşumunu sağlayacak besinler alınması, sinir sistemi ve dokuların hızla örülerek, iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde hastaya sigara içmemesi önerilmektedir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kolera Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Temre Kaşıntı Yapar mı? Temre Kaşıntısına Ne İyi Gelir?