Koltuk Altı Terlemesi Neden Olur Ve Nasıl Önlenir?

Genel olarak her insanda görülebilen koltuk altı terlemesi stres anında, havanın çok sıcak olması durumunda, spor yaparken, heyecanlı ya da endişeli durumlarda daha çok oluşmaktadır. Kötü bir kokuya ve kötü bir görünüme sebep olan koltuk altı terlemesi insanlar için çok can sıkıcı bir durumdur. Koltuk altı terlemesini önlemek adına kullanılan kozmetik ürünleri bile bu duruma çözüm olamamaktadır. Kötü kokuyor olması sosyal açıdan bireylere sıkıntı oluşturmaktadır. Normalde ter bezlerinin yaymış olduğu bir koku yoktur. Ama koltuk altı gibi birbiri ile temas halinde olan bölgelerde ter bakteriler ile temas ederek kötü koku oluşumuna neden olmaktadır. Normal terleme her insan olabilen bir durumdur. Aşırı terleme ya da hiç terlememe gibi durumlar ise sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Ayrıca vücutta yoğun ve aşırı şekilde koku oluşumu söz konusu ise bu durumda bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilmektedir. Bireylerin vücut sıcaklığını koruyarak, tenin nemlenmesine yardımcı olan ter az ya da çok olduğunda mutlaka uzman doktordan destek alınmalıdır.

Koltuk altı terlemesine kesin çözüm bulmak için öncelikle terlemenin nedenlerinin bilinmesi gerekmektedir. Her sağlıklı insanda terleme durumu mutlaka olmaktadır. Hangi zamanda ve nasıl durumlarda yoğun terlemenin olduğu bireylere göre farklılık göstermektedir. Terlemeye neden olan durumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

*Aşırı kilolu olma ve obezite

*Bazı genetik faktörler

*Hamile olma

*Kullanılan ilaçların yan etkileri

*Kalp hastalıkları

*Akciğer hastalıkları

*Şeker hastalığı

*Alkol bağımlısı olma

*Parkinson hastalığı

*Solunumda yaşanan problemler

*Menopoz

*Omurilikte yaşanan sakatlanmalar

*Her gün duş almak koltuk altı terlemesine çözümler arasında ilk sıradadır.

*Anti bakteriyel temizlik ürünleri kullanmak

*Özel terletmeyen kumaşlar tercih etmek(Pamuklu, yünlü ya da ipek gibi kumaşlar uygundur)

*Rahatlama egzersizleri yapmak

*Deodorant kullanmak

*Sağlıklı ve düzenli beslenmek

*Stresten uzak durmak

*Aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak

*Baharatlı yiyeceklerden uzak durmak

*Soğan ve sarımsak tüketimini azaltmak

*Botoks enjeksiyonu tedavisi

Terleme ile ilgili bazı sorunlar yaşanması durumunda doktora gidilmesi önerilmektedir. Bu sorunların en başında aniden aşırı derecede terleme ya da ani bir şekilde terlememe sorunları gelmektedir. Aşırı terleme durumlarında sosyal hayatı devam ettirmede sıkıntılar yaşanıyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Koltuk altı terlemesine kesin çözüm için doktora başvurulması ve gereken tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Vücut kokunuzda yaşanan değişimler, aşırı terlemenizin altında yatan nedenler için araştırılması gerekmektedir. Çeşitli testlerin yapılması sonucunda aşırı terlemenin altında herhangi bir hastalık olup olmadığı tanısına varmak mümkündür. Kan ve basit idrar testleri ile soruna teşhis konulması mümkün olmaktadır. Tıbbi sağlık sorunları nedeni ile bir terleme söz konusu ise doktorun vereceği karar doğrultusunda koltuk altı terlemesine çözümler düşünülmektedir. Kendi kendinize alabileceğiniz önlemlerde olduğu gibi hastalık ihtimali göz önünde bulundurularak doktordan yardım almak en doğru tercih olmaktadır.

Hastalar aşırı derece koltuk altı terlemesi yaşamasından dolayı uzun süredir şikayetçi olduklarını dile getirmektedirler. Kalıcı çözümler bulamayan hastalar pudra, krem, botoks, ilaç gibi yöntemler denemesine rağmen çözüm bulamamaktadır. Birçok tıbbi tedaviler olmasına rağmen aşırı derecede koltuk altı terlemesi için cerrahi müdahalede yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemi klipsli ets ameliyatı şeklindedir. Tamamen kapalı olarak yapılabilen bu yöntem sayesinde aşırı terleme sorunu yaşayan bireylerin rahat etmesi sağlanmaktadır. Titanyumdan yapılan klipsler sayesinde klipsli ets ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır. Anestezi uygulamasından önce hastanın durumu genel hatları ile incelenmesi gerekmektedir. Genel anestezi uygulaması almaya bir nedeni olmadığı tespit edilen hastalara klipsli ets ameliyatı uygulanmaktadır.

Aynı seans içerisinde her iki koltuk altına da müdahale edilmektedir. Koltuk altına gelen ve aşırı terlemeye neden olan sinirlerin düğümleri bulunarak bu düğümlere klipsler yerleştirilir. Bu uygulamadan yaklaşık 10 ya da 15 dakika sonrasında ellerde ve koltuk altında terlemenin kaybolduğu görülmektedir. Sabah ameliyat olan bir birey akşama taburcu olmaktadır. Bir hafta sonrasında kontrollerin yapılmasının ardından hastalar artık aşırı terleme sorunu yaşamadan hayatlarını devam edebilmektedir. Ameliyat sonrasında doktorun vereceği ilaçlar ve pansuman uygulamaları aksatılmamalıdır. Aşırı koltuk altı terlemesi bu tedavi yöntemi sayesinde kesin olarak çözüme kavuşturulmaktadır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Temre: Kaşınır mı?, Bulaşıcı mıdır? Nazardan mı Olur?

Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Belirtileri Ve Tedavisi