Kuru üzümün faydaları nelerdir?

Kan yapıcı özelliği ile bilinen sağlığa çok faydalı olan kuru üzümün faydaları nelerdir, birlikte ele alacağız. Kuru üzümü en çok sindirim sorunu çeken kişiler sağlıklı atıştırmalık olarak tüketmelidir.

Kuru üzüm aynı zamanda sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle başka atıştırmalıklarla fazla kalori alacağınız 1 avuç kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabi ki kuru üzümünde fazla tüketilmesi yüksek kalori almaya neden olur. Bir avuç kuru üzüm (25 gr) yaklaşık 80 kalori içerir. Yani kuru üzüm de kontrollü olarak tüketilmeli, bir avucu geçmemelidir.

Bazı besinler fenol bakımından zengindir. Bunlar kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru erik gibi antioksidanlardır. Fenol maddesinin özelliği oksijen temelli tahribata karşı korumasıdır. Ancak zamanında taze üzüm tüketmeniz fenol açısından daha zengindir. Çünkü üzümlerin kuruması sırasında antioksidan etkisi yaratan bazı bileşenlerin miktarı azalır.

Kuru üzümün içinde gıda yolu ile alınan kalsiyumun vücut tarafından daha etkili bir biçimde emilmesine yardımcı olan “boron” minerali vardır. Araştırmalara göre boron minerali osteoporoza karşı koruma sağlar ve menopoz sonrasında uygulanan östrojen terapisine yardımcı olur.

Bir göz hastalığı olan “makula dejenerasyonu” riskini kuru üzüm tüketerek en aza indirebilirsiniz. Bu rahatsızlık sarı nokta hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle 50 yaş üzerindeki kişileri etkilemektedir. 110 bin kadın ve erkeğin katılımıyla yapılan, sonuçları “Archives of Ophthalmology”de yayınlanan bir çalışmaya göre her gün 3 kase taze meyve yemek makula dejenerasyonu riskini %36 oranında azaltıyor. Her gün 3 kase taze meyve yemek gözünüzde büyüyorsa, bu kaselerden birini 1 avuç kuru üzümle değiştirebilirsiniz.

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için lif içeren besinler tüketmek çok önemlidir. Lif bakımından zengin gıdalar tüketilmediğinde kabızlık sorunu ile karşılaşılabilirsiniz. Bu nedenle her zaman elinizin altında bulunabilecek lif kaynağı atıştırmaları yanınızdan eksik etmeyin. Her gün bir avuç kuru üzüm tüketirseniz kuru üzümün diğer faydalarının yanında sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Ancak kuru üzüm tek başına yeterli bir lif kaynağı değildir.

Kuru üzümden 50 tane yediğinizde 1 gram besin lifi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu nedenle kuru üzüm yiyerek günlük lif ihtiyacınızı karşılamanız mümkün değildir. Lif içeren diğer besinlerden tüketerek sindiriminizi rahatlatabilirsiniz.

Kuru üzüm bol miktarda potasyum ve magnezyum içerir. Bu özelliğinden dolayı da vücudun asit dengesini korur. Bunun yanında kuru üzün tüketmek gut, romatizma, böbrek taşı ve kalp hastalıklarından korunmak adına önemlidir.

Kuru meyvelerin demir bakımından en zengin olanlarından birisi de kuru üzümdür. 50 tane kuru üzüm tükettiğinizde günlük demir ihtiyacınızın yüzde üçünü karşılayacaktır. Bu yönüyle kuru üzüm demir eksikliği tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.

Kuru üzüm enerji verdiği için kendinizi halsiz, yorgun hissettiğinizde bir avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz.

Kuru üzüm, yüksek miktarda şeker içerir ve kalorisi yüksektir. Bu nedenle diyet yaparken tüketilmesi gereken gıdalar arasında pek yer almıyor. Fakat diyet sırasında canınız çok tatlı isterse, kriz anlarında çikolata veya şekere yönelmek yerine bir miktar kuru üzüm yemek daha besleyicidir. Kuru üzüm mineral ve vitamin içeriğiyle kaliteli bir enerji kaynağıdır. Şekerli atıştırmalıklar gibi kan şekerini aniden yükseltmeden daha uzun süre tokluk hissi verir.

Kuru üzüm yüksek miktarda şeker içerir bu nedenle de kalorisi de yüksektir. Fazlaya kaçmadan tüketilmelidir. 1 avuç kuru üzüm tüketmek yeterlidir. Ancak her gün düzenli olarak kuru üzüm yemek kan şekerinin yükselmesine yol açabilir.

Aşağıda farklı miktarlarda kuru üzümün içerdiği kalori oranlarını görebilirsiniz:

Kuru üzüm ara öğünlerde atıştırmalık olarak yenebildiği gibi, kurabiye, kek ya da ekmeklere güzel bir tat vermek için de kullanılan lezzetli bir meyvedir. Kuru üzümün şeker miktarı yüksek olduğu için kalorisi de yüksektir. Fakat ölçülü tüketilirse oldukça faydalı bir meyvedir. Kuru üzüm mineraller, vitaminler ve enerji açısından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler, kemikleri güçlendirir, ağız sağlığını korur, kanda demir seviyesini arttırarak anemiyi önleyebilir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmamıza yardımcı olabilir. Eğer tatlı olmadan yaşayamıyorsanız sağlıksız, şekerli atıştırmalıkların yerine kuru üzümü tercih edebilirsiniz.

Kuru üzümün içinde yüksek miktar potasyum vardır. Sodyum oranı da düşüktür bu özellikleri ile kalp sağlığını destekler. Kuru üzümün içinde bulunan antioksidanlar kronik hastalık ve kanser riskini azaltabilir. Sindirim sistemi için yararlıdır. Ayrıca ağızda plak oluşumunu engelleyebilir. Özellikle siyah kuru üzüm kansızlığı önleyebilir.

Kuru üzüm nasıl elde edilir, kurutma işlemi nasıl yapılır? Birlikte üzüm kurutma yöntemlerine göz atalım.

Not: Kurutacağınız üzümleri seçerken çok olgunlaşmamış tatlı üzümler olmasına dikkat ediniz. Eğer üzüm fazla olgunlaşmışsa üzümler daha uzun sürede kuruyabilir, ya da kurumadan çürüyebilir. Üzümlerin kuruması sırasında çürüyen üzümleri kesinlikle aralardan temizleyiniz.

Kuru üzümün saklama süresi taze üzüme göre oldukça fazladır. Ama gene de bozulabilir. Marketten aldığınız kuru üzümün kutusunu açmazsanız serin, ışık almayan bir yerde sakladığınız sürece raf ömrü bir yıl, açıldıktan sonra ise 6 aydır. Buzdolabında ağzı kapalı şekilde saklarsanız raf ömrünü uzatabilirsiniz. Çok uzun süre saklanmış olan kuru üzüm bozulmasa da kalitesi oldukça düşecektir. Kuru üzümü mutfak dolabında da buzdolabında da saklasanız, nemlenmesini ve küf oluşumunu önlemek için kabın sıkıca kapatıldığından emin olun.

Kuru üzüm uzun süre saklanınca nemi buharlaşır ve çok sertleşebilir. Bu durumda zor çiğnenir. Bu kuru üzümün bozulduğu anlamına gelmez ama kuru üzümün aroması azalmış olur. Bu şekilde olan kuru üzümü birkaç saat ılık suda bekletilerek yemeklerde ya da keklerde kullanabilirsiniz. Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir.

Kuru üzümün zararından çok faydası olsa da fazla tüketildiğinde:

Begonya Kadın YouTube kanalımızı inceleyerek daha fazla video içerikli bilgiler edinebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Manavgat Irmağında balık ölümleri

Manavgat Haberleri: Manavgat Irmağı’nda balık ölümleri

Haritalar İHA ile üretilecek