Manavgat’ta halk kazandı

Manavgat'ta halk kazandı

 Geçtiğimiz günlerde Konyaaltı ilçesi Doyran’da yapılmak istenen HES projesinin ÇED süreci halkın mücadelesiyle iptal edilmişti. Son olarak Manavgat’ta 1987 yılından içme ve kullanma suyunu olumsuz etkileyebileceğini açıkladı. Projenin ÇED toplantısının iptali için Manavgat ayağa kalktı. Manavgat’ta yıllardır faaliyette olan hidroelektrik santralinin üzerine Assan Alüminyum Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan yüzer güneş enerjisi santralinin halkı bilgilendirme toplantısı bugün Ullis Hayvanat Bahçesi’nde saat 11.00’de gerçekleşti. Antalya ve Manavgat kamuoyunun karşı çıktığı projenin toplantısında projenin iptal edildiği duyuruldu. 

“SAKINCALI BİR PROJE”
Çevre mühendisi ve akademisyen Adnan Mengi yaptığı açıklamada, “Bu alan koruma bandında kaldığı için bu alan zaten yönetmeliğe göre kısa mesafeli alanlara GES yapılamaz. Mevcut alanla ilgili burada yapılan tarımla ilgili İl Müdürlüğü’nden görüş alınması gerekir. Alan çok büyük. 370 dönüm. Burada çevresel etkiler çok az olabilir ama alan çok büyük. Alan büyük olunca ırmak barajı yönetenler tarafından su tutulduğu için aşağıdaki ırmak durağanlaşıyor. Bu çok az yerde yapılacak bir projedir.

Az çevresel etki suda çok büyük çevresel etki yaratabilir. Bu durum suyun yaşamının yok olmasına sebep olabilir. Bütün projeler bunları tetikleyebilir. Flora fauna açısından da olumsuz durumlar var. Flora zaten yok olacak. Panellere zarar verilmemesi için bitkinin yetişmemesi gerek. Elektrik depolama tesisi de benim dikkatimi çekti. Bu ciddi bir bina. Bu binanın içerisinde geliştirilmiş büyük piller kullanılacak. Piller de tehlike kategorisinde. İnşaat ve işletme sırasında onlardan risk doğacağını tutanak altına aldırmak istiyorum. Biz burada bu projenin yapılmamasını sakıncalı buluyoruz” dedi.

“YÜZER GES’E KARŞIYIZ”
Manavgat’ın eski Belediye Başkanı Şükrü Sözen, “ Manavgat Barajımız üzerinde yapılması planlanan Yüzer Güneş Enerji Santrali projesiyle ilgili olarak Oymapınar Mahalle’mizde düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı’na katılarak tepkimizi dile getirdik” dedi.

GES PROJELERİ DE İPTAL EDİLMELİ 
Toplantıya CHP’li Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ile Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Aliye Coşar ve MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör de katıldı. Projeyle ilgili kaygılarını dile getiren Niyazi Nefi Kara, “ Manavgat Baraj Gölü üzerinde yapılması düşünülen Yüzer Güneş Enerji Sistemleri (GES) Projesi’nin iptal kararı Manavgat’ımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Hemşehrilerimiz, iradelerini ortaya koyarak bölgede yapılması planlanan GES projelerini istemediklerini açıkça ifade ettiler. Hiçbir şeyin halkın iradesinden üstün olmadığını bir kez daha vurgulayarak bölgeye yapılması planlanan diğer GES projelerinin de tıpkı Yüzer Güneş Enerji Sistemleri Projesi gibi iptal edileceğini umuyorum. Geleceğimizi şekillendirecek olan bu tür projelerin, toplumun her kesimiyle birlikte oluşturulması gerektiği inancındayım. Yapılacak her projenin sürdürülebilir olması, doğanın, bizlerin ve gelecek neslin yararına olması gerektiğini bir kez daha vurguluyorum. Birlikte hareket ederek, Manavgat’ımızın doğal güzelliklerine ve kaynaklarına sahip çıkan tüm kent paydaşlarına teşekkür ederim” dedi.

“SU OLUMSUZ ETKİLENECEK”
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi ise projeye karşı olduklarını ve çevreye çok sayıda zarar verilebileceğini ifade etmişti. Odanın yaptığı açıklamada, “Yüzer güneş enerji santralleri (GES) projeleri, enerji üretiminde önemli bir alternatif sunmakta ve su kaynaklarının üzerinde kurulabilme avantajıyla tarımsal ve yerleşim alanlarına müdahale etmeksizin yenilenebilir enerji sağlama fırsatı sunmaktadır. Ancak, her projede olduğu gibi, yüzer GES projelerinin de çevresel ve sosyal etkileri titizlikle incelenmeli ve kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

1987’de faaliyete geçen Manavgat HES Barajı üzerine kurulması planlanan yüzer GES ile ilgili başlıca kaygılarımız bulunmaktadır. Yüzer GES projelerinin su kalitesini bozmayacak şekilde tasarlanması, proje sırasında ve sonrasında etkili izleme faaliyetlerinin sürdürülmesi gereklidir. Yüzer GES projelerinde kullanılan panellerin montajı sırasında su kirliliği yaşanabileceği ve bu durumun halkın içme suyu kalitesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilmiştir” denilmişti.

(Akdeniz Gerçek)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Alkan: Dolandırıcılara itibar etmeyin

7 ay dediler 7 yıl oldu

7 ay dediler 7 yıl oldu