Öner’den kadın çiftçilere destek

Öner, Kumlucalı kadın çiftçilere seslenerek, Türkiye’de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü kırsal alanda yaşayan kadınların üstlendiğini belirtti, Öner “ Kadınlarımız tarlada çiftçi evinde anne ve eş konumunda, hayatın her alanında üretiyor” şeklinde konuştu.

KADIN ÇİFTÇİLER DERTLİ

Kumlucalı kadın çiftçiler, Öner ile yaptıkları toplantıda, girdi maliyetlerinin katlanarak arttığını, seralarda ürettikleri sebzelerin kaç liraya satılacağını bilmeden üretim yaptıklarını ifade ettiler. Kadın çiftçilerin üretim maliyetlerinin arttığını belirtmesinin ardından Kemal Öner “Gübre destekleme primleri ve ürün destekleme primleri dekara göre değil, kullanılan gübre ve ürün miktarına göre verilmeli. Devletin bugüne kadar uyguladığı gübre destekleme primi çiftçi kayıt sisteminde beyan ettiği ekili tarla dekarına göre yapılmaktadır. Gübrelemenin yapılıp yapılmadığının ve ne kadar yapıldığının bir önemi yoktur. Bu sistem Antalya bölgesindeki çiftçiye çok destek olmamıştır. Antalya’da çiftçilerin tarım arazi büyüklükleri İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki gibi binlerce dekar olmayıp çok daha küçük ölçektedir. Bu nedenle dekara verilen gübreleme prim iadesi ve ürün destek primi Antalya çiftçisi için yeterli gelmemektedir. Antalya’da verilecek olan gübre destekleme ve ürün destekleme primi dekara göre değil kullanılan gübre miktarına ve üretilen ürün miktarına göre verilmelidir” şeklinde konuştu.

İHRACATTA REKABET KIZIŞTI

Dış pazarda daha önce gerimizde olan ülkelerin bizi yakalayıp geçtiklerini ifade eden Öner, “Türkiye’nin en büyük dış pazarı Rusya ve Ukrayna’dır. Bölgemizde Rusya ve Ukrayna’ya yakın bizimle rekabet edebilecek Azerbaycan, İran ve Mısır’da çok büyük sebze meyve üretimi başlamıştır. Bu miktar ileride daha da artacaktır. Sonucunda da komşumuz Rusya ve Ukrayna pazarına girmemiz daha da zorlaşacaktır. Bu pazarlarda kalıcı olabilmenin yolu tohum, fide, mazot, gübre, tarım ilacı, su, elektrik gibi üretimde kullanılan girdilerin üretim maliyetlerini düşürmektir.” dedi.

SEBZE ÜRETİMİNE TABAN FİYATI UYGULANMALI

Öner, taban fiyat uygulamasındaki sorunların altını çizerek, ‘’devlet, Stratejik Tarım Planlama Birimi’’ kurmalı, bu kurum sahip olduğu veri ve istatistiklerle ürünlerin üretim maliyetlerini, satış fiyatını, üretim miktarını bildiği için üreticiye üretim planlaması yaptırtarak taban fiyatı vermeli. Çiftçinin yıl boyunca sattığı ürünlerin ortalaması taban fiyatının altında kalırsa aradaki farkı devlet üreticiye ödeyerek üreticinin zarar etmesini önleyebilir. Maliyetleri düşürmenin diğer bir yolu da devletin öncülüğünde üreticilerin bir araya gelerek kooperatifler kurması ve girdilerini ucuza almalarının sağlanması’’ dedi.

ÇÖZÜM CHP İKTİDARINDA

 Kemal Öner,” Sebze üreten küçük çiftçiler bir araya gelerek kuracakları kooperatif kanalı ile girdilerini ucuza alıp üretim maliyetlerini düşürebilirler. Yine her küçük (2 – 5 dekarlık) sera için ayrı ayrı alınan tarım ekipmanları yerine daha az sayıda ekipman alınarak aynı iş, kooperatif kanalı ile yapılarak maliyetlerin düşmesi sağlanabilir. Bu problemlerin çözümü CHP iktidarı ve işinin ehli kadrolardadır” dedi.

Kemal Bilal Öner, Kumluca’dan Dünya Çiftçi Kadınlar Günü etkinliğine katılan 100’e yakın kadın ve  erkek çiftçiye hazırladığı “Bir Çiftçinin Gözünden Antalya Tarım Sorunları ve Çözüm Önerileri “ başlıklı raporunu katılımcı çiftçilere dağıttı. Kemal Öner, seraların içinde bizzat çalışarak kadın çiftçilere destek verdi.

 

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi

Korkuteli Haberleri: Jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi

ATSOda Genel Sekreter Tekin

Antalya Haberleri: ATSO’da Genel Sekreter Tekin