Operasyon tamamlandı

Operasyon tamamlandı

 AFAD Başkanı OK Memiş, teleferikte mahsur kalan tüm kazazedelerin kurtarılmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda basın mensuplarına açıklama yaptı. Memiş, “Malumlarınız olduğu üzere dün akşam saatlerinde meydana gelen kaza sonucu tahliyeyi gözeten bütün kardeşimizin tahliye operasyonu başarıyla tamamlandı. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 7 vatandaşımız da yaralanmıştır.”

“Neticesinde 11 vatandaşımız da kontrol maksatlı kaldırılmış olup olup olmadığı AFAD’ımızın koordinesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Denizli İtfaiyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığımız, jandarmamız, emniyet teşkilatımız, Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı birimlerimiz, özellikle Hava Kuvvetleri komutanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ekipler, 112 sağlık ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, kızılayımız ve bizim akredite olan sivil toplum kuruluşlarımız tarafından toplamda yaklaşık 2 bin 202 kişilik ekiple bu operasyon süresince, mola vermeden icra edilmiştir. Havada dağılan 174 vatandaşımızın tamamı, ki bunlardan yaklaşık 90’ı helikopterler marifetiyle kurtarılmıştır” dedi.

‘VİDA KIRIĞI GİBİ TESPİT ETTİĞİMİZ BİR KIRIK’

Kazayla ilgili hastalıklar devam ediyor Memiş, “Adlı merhametler bu konuda gerekli tahkikatı yapacaklardır. Bizim gözlemlerimiz ve analizlerimiz sonucunda, teleferik direğinin ilişkileriki bir kırık sonucunda, yani sağlam olan, sağlam duran bir teleferik direğinin dayanıklılığıki bir vida kırığı gibi, tespitlerin bir kırık sonucu bu ayrılmanın gerçekleştiğini belirtmek isterim. Diğer ayrıntılı alma adli mercilerimiz ayrıca yapacaktır” diye konuştu.

‘DİREĞİN OLDUĞU YERDE HEYELAN SÖZ KONUSU DEĞİL’

Direğin olduğu yerde heyelan olduğuna ilişkin daha önceki açıklamasını hatırlatan Memiş, “O ifade doğru değil. Orada bir heyelan yerinde henüz bir tespit yok. Direk sapasağlam duruyor. Heyelan söz konusu değil. Direğin üzerindeki bir mekanizma kırılmış. O neden kırıldı? Onu koruyor Tespitler devam edecek. Ona göre bir karar verilecek. Bu işlem sürekli olarak neredeyse 24 saat yakın bir sürede hiç uyumadan gerçekleştirilir. İlk bilgiler yerinizde kalır. Ama en son arz ettiğimiz bu bilgiler güncel ve son bilgilerdir” dedi.

VALİ ŞAHİN: 23 SAATİ AŞKIN BİR OPERASYON

Antalya Valisi Hulusi Şahin ise başarılı bir şekilde operasyonun tamamlandığını belirterek, “23 saatten fazla operasyon boyunca 174 kazazedeyi, burunları dahi kanamadan başarılı, yer ve hava operasyonu ile tahliye edildi. Dünyada bu kadar hızlı ve bu kadar başarıyla böyle bir operasyon yapabilecek bir organizasyon bulunmuyor. Hava belirtilerimiz da bulaşır, böyle bir coğrafyada ve büyüklükte bir yardım ilk defa başarılı bir şekilde yapıldı, hayatlarını tehdit ederek başarılı bir başarı imzaladılar. 23 saat boyunca tek bir dakika dahi durmadan operasyonu tamamladılar. gelmedi” diye konuştu.

‘HEM ADLİ HEM İDARİ SORUŞTURMA AÇILDI’

Gözaltına alınan kişiler hakkında konuşan Vali Şahin, “Hem adli hem idari soruşturma açıldı. Müfettişlerimiz göreve başladı. Savcılarımızın emirleri topraklarında emniyet güçlerimiz de yapılması gerekenleri yapıyor. Adli süreç ve idari süreç ve bunun devamı devam edecek. Bu hususta kimsenin en ufak bir şüphesi olması” dedi .

‘YORGUN AMA İYİYİM’

Öte yandan kabinden en oğlu kurtarılan Deniz Ergelen, “Yorgun kurtuldum ama iyiyim” dedi.

Tahliye edilen 13 kişi, kontrol amaçlı sevk edildi.

’13 KİŞİ GÖZALTINDA’

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise teleferik kazasıyla ilgili 13 kişinin alındığını kaydetti. Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin azaltılması sonucu 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 7 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca ihmal adli soruşturma sürdürülmektedir. 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısının koordineunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalanımızı kurtarma çalışmaları devam ederken ayrıntılı olay yeri ve stabilite çalışmasının organize edildiği Bilirkişi bölümünün ön raporda yer aldı. Teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sonuçlarının korunmasız olup olmadığı nedenleriyle taşıyıcı direğin boru hattının kırıldığı değerlendirilmektedir. İlgili arızalı eylem ve tahliye planının mevcut tespit edilmemiş olduğu, Bluetooth geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımının sorumlu sahibi ve çalışanlarının da yerde bulunduğu 13 şüpheli hakkında acil gözaltı kararı verilmiştir. Hepimizi üzen olaylarda hayatlarını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ölenlerimize acil şifalar diliyoruz.” 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalyalı balıkçıların 'İstilacı' tepkisi

Antalyalı balıkçıların ‘İstilacı’ tepkisi

Döşemealtı Meclisi toplandı