‘Rant Kardeşliği’ne tepkiler çığ gibi

'Rant Kardeşliği'ne tepkiler çığ gibi

 Geçen pazartesi günü gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Kasım ayı meclis toplantısında, gündemin 7 ve 8’nci maddelerinde Kepez ilçesi Fabrikalar Mahallesi’nde bulunan ve çevresinde 3 AVM daha bulunan alışveriş merkezi olarak kullanılan 32274 metrekarelik alanın 15 kat izinli ‘ticaret-turizm-konut’ alanına dönüştürülmesine yönelik İmar Komisyonu üyeleri Mithat Aras, Hasan Can Kamburoğlu, Mehmet Burak Çeker, Hasan Cumhur Göncü imzalı 1/5000 ve 1/25000’lik Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi oylamaya sunuldu. Oylamaya CHP, AK Parti ve DP grup sözcüleri ‘evet’ oyu vereceklerini açıklarken, MHP grubu ise oy kullanmayacaklarını kaydetti. Oylama sonunda maddeler 56 ‘evet’ oyu ile oybirliği ile kabul edildi.

Mecliste kabul edilen planlar, kamuoyunda tepkilere neden oldu. Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu bir açıklama yaparak, projenin kentte yol açacağı zararlardan bahsetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Plan değişikliği önerisinin yapılma amacında, Anayasanın Eşitlik İlkesine aykırı, ‘3194 Sayılı İmar Kanunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde’ yer almayan bir tanım olan ‘Lüks Konut’ ibaresine yer verilmiştir. İnşaat alanı da 53 bin metrekare olarak belirtilmiş. Bu durumda hiçbir zorunluluk olmadığı ve hiçbir sosyal ve teknik altyapı alanında iyileştirme yapılmadan mevcut emsalin 1,642 katı emsal önerilmiş olmaktadır. Üstelik 1999 yılı Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğindeki 1,7 katsayısı kullanılarak yapılan hesap sonucunda yapılacak inşaat alanının 69 bin 275 metrekare olacağı öngörülmüştür.”

Teklifte belirtilen otopark sayısının da az olduğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

“Tüm bu araç trafiğinin, zaten şu an bile trafik yoğunluğunun fazla olduğu çevre yollarını, trafik yoğunluğu açısından olumsuz etkileyeceği kuşkusuzdur. Yalnız yol değil elektrik, su ve kanalizasyon gibi diğer teknik alt yapı sistemleri içinde büyük eksiklikler ortaya çıkacaktır. Antalya’nın 1980 yılında hazırlanan imar planındaki yoğunluk kararları sürekli artırılmasına karşın ‘Kentsel Sosyal ve Teknik Alt Yapı Alanlarında’ pek bir iyileştirme yapılmadığı gibi, aksine zaman zaman bu alanlar farklı kullanımlara dönüştürülmüştür. Bu rapora konu olan imar planı değişikliği önerisi, öncelikli olarak bölgenin ulaşım alt yapısını yetersiz hale getirecek, diğer kentsel alt yapı unsurları için gereksiz kamusal kaynak kullanımına neden olacak bir öneri olup, 3194 sayılı İmar Kanunu’na ve eki Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin İmar Planı Değişiklikleri başlıklı 26. Maddesinin 5. Fıkrasındaki hükümlerine aykırı bir imar planı değişikliği önerisidir.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Deprem için aldıklarını depremde kullanmamışlar!

Deprem için aldıklarını depremde kullanmamışlar!

İyi Parti’ye katıldı