Rehin tarım arazi sayısı 1.366.172

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, son 5 yılda bankalara rehin bırakılan tarım arazisi sayısının 1 milyon 366 bin 172 olduğunu açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in son beş yılda bankalara rehin bırakılan parsel ve arazi sayısına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Kurum, şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, TAKBİS kayıtlarına göre; 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 yılları itibariyle; üzerine rehin tesis edilen taşınmazlarda, taşınmaz vasfı içerisinde “tarla, bağ, incir, kavak, fidan, meyve, meyve, sebze, tarla, çay, bahçe, narenciye, elma, sera, fındık, bahçe, fıstık, pamuk, tütün, pirinç, çeltik, mısır, zeytin” geçen kelimeler sorgulanması neticesinde, rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1 milyon 366 bin 172 olarak belirlenmiştir.”

‘ÇİFTÇİ İCRA TAKİBİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Bakan Kurum’un önergeye verdiği yanıtı değerlendiren Gürer, çiftçinin de ekonomik krizden etkilendiğine dikkat çekti. İnsanların geçimlerini krediler ile döndürmeye çalıştığına vurgu yapan Gürer, “Artan yaşam pahalılığı icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısını son bir yılda 1 milyon 467 bin adet artırarak 29 Temmuz itibariyle 23 milyon 987 bine ulaşmasını sağladı.  Bu veriler incelendiğinde icra takibinde çiftçi borçlarının  önemli bir yer tuttuğu da söylenebilir” dedi.

CHP’Lİ VEKİLDEN GERÇEKLER

Gürer, “Çiftçi kredi alıyor, üretim yapıyor ve sonunda gelirini bankaya götürüp borcunu kapatıyor. Yani borcu borçla döndürüyor. Mazot, ilaç, gübre, tohum ve sulama suyu bedellerini ödeyip banka kredisini yatırabilirse hacze düşmüyor. Aksi durumda haciz ile karşılaşıyor. Raftaki ürünün ucuzlaması için tohumun toprakla buluştuğu andan itibaren başlayan ve sürekli artan maliyet düşürülmelidir. Sadece gübrede bir yılda yüzde 342 artış oldu. Sonbaharda ekim yapılacağı zaman kullanılacak olan taban gübrenin tonu 18 bin TL’dir. Gelinen noktada çiftçi bu gübreyi bu fiyata nasıl alacak?” diye sordu. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

EYT’de iki güçlü formül öne çıktı

Memleket Partisi’nden de istifa etti