Restoranda kira 23 bin, elektrik 60 bin TL olursa!

ATSO Ağustos ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Mecliste konuşan Çetin, “Ayrıca kredi tahsisinde de bölgesel ve sektörel dengesizlikler ortaya çıktı. Örneğin, altı aylık dönemde İstanbul, Ankara gibi illerde kredi artışı %29 iken Antalya’da %20’de kaldı. Büyük ihracatçı şirketlerin krediden daha fazla pay aldığını görüyoruz. Odalar Birliği toplantılarında bütün bu sorunlar konuşuldu. Yıl sonuna kadar biraz sabredin denildi, ama son günlerde kredilerde biraz rahatlama başladı. Merkez Bankası Cuma günü faiz indirdi, Cumartesi kredilerle ilgili tebliğ yayınlandı. Faizin %13’e inmesi çok önemli bir adım değil, ama yayınlanan tebliğ, bankaları faiz indirmeye zorlayıcı niteliktedir. Tahvil faizleri dünden itibaren düşmeye başladı. Özellikle harcama karşılığı verilen kredilerde faiz düşecektir. Harcama dışı kredilerin ise artması istenmiyor, orada faiz düşse de fazla kredi verilmeyecektir.  Bu kararın özel bankaların kredilerinde daralma yaratmamasını, KOBİ’lerimize faydalı olmasını ümit ediyorum. Durumu yakından takip ediyoruz”

YÜKSEK ELEKTRİK FATURALARI

Yüksek gelen elektrik faturalarını gündeme taşıyan ATSO Başkanı Çetin, “Kredi dışında girdi maliyetleri şikayetleri devam etmektedir. Bu enflasyonun KOBİ’leri daha fazla etkileyeceğini söylemiştik. Büyük şirketlerin kar artışları da bunu göstermektedir.  KOBİ’lerde ciroların önemli kısmı elektrik ve akaryakıt oldu. Geçenlerde bir restoran sahibi arkadaşımız, kirasının 23 bin lira, elektrik faturasının 60 bin lira olduğunu söyledi. Antalya’da her yerde klima çalışıyor, diğer illere göre elektrik tüketimimiz daha fazla. Doğal gazdaki bölgesel tarife elektrikte de olmalıdır. Ayrıca son zamanlarda elektrik kesintileri de ciddi bir sorun olmaya başladı. Enerjide devlet vergi indirimi yaptı, bütçeden destek var, ama yetersiz kalıyor. Bu dönemde vergi geliri yüksek, bütçe açığımız düşük, enerjide devlet desteklerinin artırılması için daha fazla çaba gösterilmelidir. Komitelerimizin yazılarına da hızlı bir şekilde birlikte bakalım” diye konuştu.

MENGİ’YE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

İnşaat mühendisi Zekeriya Mengi’ye yalpan saldırıyı kınayan Çetin, “Öncelikle özel bir konuya değineceğim. Bir yapı denetim şirketimizin yetkilisi olan inşaat mühendisi Zekeriya Mengi, denetim sırasında saldırıya uğramıştır. Bu olayla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odamızla görüştüm. Özel sektör olarak kendi içimizde bu tür olaylar görmeyi istemiyoruz ve kınıyoruz. Maalesef ülkemizde bu tür bireysel şiddet olaylarının arttığını görüyoruz. Kadına şiddet, sağlık çalışanlarına şiddet derken bu kültür yayılıyor. Toplumda gerilimi azaltmamız, sevgi ve saygı kültürünü güçlendirmemiz gerekiyor. Ayrıca tehdit, saldırı, yaralama gibi günlük hayatta karşılaşılan suçların cezası caydırıcı olmalıdır. Her durumdaAntalya’nın bu tür haberlerde öne çıkmasını istemiyoruz” dedi.

TURİZM RAKAMLARINI AÇIKLADI

Antalya’ya gelen turist konusuna da değinen Çetin, “Temmuz ayında Antalya’ya gelen Rus komşularımız sayesinde yabancı konut alımında İstanbul’u geçtik. Konut satışının %30’u yabancıya yapıldı, bu da elbette fiyatları yükseltiyor. Üretim artarsa arz ve talep dengesi kurulacaktır, ama maliyetlerin de düşürülmesi gerektiği açıktır. İnşaatlar artarken Antalya’da altyapı konusunda sıkıntıların arttığını görüyoruz. Elektrik ve kanalizasyon sisteminin hızla geliştirilmesi gerekiyor.  Belediyelerimizin gelirleri yetersiz ve altyapıya yetişemiyorlar.  Antalya gibi Türkiye’nin misafir odası olan bir şehrin altyapı yatırımlarına öncelik verilmelidir. Turizm sektörüyle ilgili bir öneri de Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu’ndan gelmiştir. Sayın Recep Yavuz, Avrupa’da Rusya’nın doğal gazı kesmesi nedeniyle kışın ısınma sorunu yaşanacağını, Avrupalıların kışı Antalya’da üşümeden, daha ekonomik koşullarda geçirebileceği önerisini yaptı. Kış ve üçüncü yaş turizmi yıllardır konuştuğumuz bir konudur, bu vesileyle bu konuya tanıtımda ağırlık vermeliyiz” sözlerine yer verdi. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Motorine büyük zam!

MARTI MYRA SAHİL TEMİZLİĞİ YAPTI