Serik Kaymakamlığı ile Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğinde, ‘Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme programı’ konusunda IPARD III dönemi beşinci çağrı ilanı kapsamında yapılacak projeler ve hibe ödemeleri konulu toplantı Serik’te gerçekleştirildi.
ANTBİRLİK Serik Kooperatifi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Cemal Şahin, TKDK Isparta İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, Serik İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ali Bulut, Serik İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Çıtak, Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Serik Orman Müdürü Hüseyin Oğuzhan Okudan, ANTBİRLİK ve Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz, Serik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Umut Güzel, muhtarlar ve davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Cemal Şahin, “2024 yılının başından itibaren 42 ilde uygulanan bu projelere Antalya’nın da TKDK kapsamına alındığını biliyoruz. 3 milyon avroya kadar yani yüzde 50- 70’lere varan oranda bir hibe desteği; kredi değil. Üretmek isteyen, çalışmak isteyen, kapasite büyütmek isteyen üretici için turizmde, tarımda, hayvancılıkta yeniden rol almak isteyen üretici için ciddi bir kaynak. Antalya hem turizm hem de tarımın başkenti diyoruz. Serik ilçemiz de Antalya’daki en önemli turizm destinasyonuna sahip ilçesi. 12 aya yayılan bir turizm var. Aynı zamanda 50 bin dekara yakın seracılıkla Antalya’daki en fazla kapalı alana sahip ilçemiz. Bölgemizde çok ciddi yatırımcılarımız var.
Girişimcilerimiz farklı alanlarda üretim yapan, tropik meyvecilikten arıcılığa, süt üretimine uzanan birçok alanda üretim yapan firmalarımız var. Biz kaymakamlık olarak elimizden geldiği kadar projeli çalışmalara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Hem yerel kaynaklar hem de Avrupa Birliği destekli projeler gibi bu alanlarda projeli çalışmak istiyoruz. Üreticimize destek olmak istiyoruz. Onun yanında olmak istiyoruz. Yeni alanları göstermek istiyoruz. Biz ilçe olarak turizmi belki Belek, Kadriye, Boğazkent’e sıkıştırmışız. Oysaki bizim Isparta sınırına kadar uzanan yaklaşık 75 kilometre derinlikte bir havzamız var. Akarsular yanında, orman içinde yerleşim yerlerimiz var. Bizim aslında turizmi de bir şekilde buraya da orada kaydırma gibi bir düşüncemiz var. Bu düşünceleri destekleyen TKDK önemli bir kurum. Buradan da destek alabiliriz” dedi.
TKDK Isparta İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, “TKDK olarak Antalya’da 2024’ün başından bu yana faaliyet göstermeye başladık. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı resmi bir kuruluşuyuz. Avrupa Birliği tarafından ülkemize tahsis edilen fonların kırsalda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok sektörde detaylarını sizlere aktaracağız. Yüzde 50’den 75’e kadar hibe ile destekleyen bir kurumuz. Genç bir kurumuz. 2010 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren bir kurumuz. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla IPARD programının 81 ile yaygınlaştırmış bulunuyoruz. Yeni bir program uyguluyoruz. 2027 yılı sonuna kadar devam edecek olan IPARD III programımız. Antalya’nın da içinde olduğu 81 ilde 786 milyon avroluk bir bütçemiz var.
Avrupa Birliği’yle Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finansman kaynağıyla bu fonlar oluşturuluyor. Ve kırsal alanda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok sektörde yüzde 50’den 75’e kadar değişen oranlarda hibe desteği sağlıyoruz. Antalyalılar bizleri henüz daha tanımıyor. Bu sene içerisinde 248 milyon avroluk bir çağrı takvimi ilan ettik. İlk çağrımızı meyve sebze işleme, et işleme, süt işleme sektörlerinde çıkmıştık. Onu tamamladık. Antalya’dan da 25 proje aldık. Yaklaşık bu projelerin yatırım tutarları 530 milyon lirayı buluyor. Yüzde 50 yani 265 milyon lira civarında hibe talebi var. Şu anda değerlendirme süreçleri devam ediyor. Fakat onun arkasından yüzde 60 hibeyle desteklediğimiz, içinde süs bitkisi yetiştiriciliği, seracılık, mantar yetiştiriciliği, el sanatları, yem bitkileri üreticiliği gibi birçok faaliyetin bulunduğu çağrı şu an devam ediyor. Önümüzdeki hafta sona erecek” diye konuştu.
Hayvancılıkla ilgili 90 milyon avroluk çağrıya çıktıklarını aktaran Süleyman Gülce, “O da önümüzdeki 2- 3 ay içerisinde kapanacak. Daha sonra da yem bitki üreticileri ve çiftçilerimizin makine ekipman ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili makine ekipman çağrımız var. O da devam ediyor. Sene sonuna kadar 248 milyon avroyu kullandırmak için proje kabulünü sürdüreceğiz. Antalya’mız özellikle turizmle ön plana çıkmış bir şehir gibi görünse de hayvancılık ve tarım açısından da son derece önemli bir kent olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda destek almak isteyen yeni yatırımlar yapmak isteyen üreticilerimizi, çiftçilerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı desteklemek için buradayız. Paramız var, bütçemiz var. Böyle bir düşüncesi olan çiftçi ve yatırımcılarımızı müracaat için bekliyoruz” dedi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu da şunları söyledi:
” Serik ülkemize çok önemli katma değer sağlayan bir ilçe. Bu bağlamda bu desteklemelerle üretimimizin geliştirilmesi ve desteklenmesi bizim için çok önemli. Bakanlığımızın yeni ortaya koyduğu destekleme modelleri gerek bitkisel üretim gerekse hayvansal üretime hak ettiği desteği hibe olarak verebileceği yatırım ve hibe programlarıyla önemli desteklemeler sağlamaktadır.”
Toplantı projeler ve hibe ödemeleri konulu sunumla sona erdi.
Yorumlar
Loading…