Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Evde doğal çözüm yöntemleri ve kısıklığa iyi gelen şeyler

Ses kısıklığı sık karşılaşılan bir durumdur. Ses kısıklığına ne iyi gelir, ses kısıklığı neden olur gibi merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ses kısıklığını tanımlayacak olursak insan vücudundaki ses tellerinin arasındaki rezonansa bağlı olarak ses kısıklığı meydana gelir. Ses insanlar arasında iletişim kurmada en temel faktördür. Ses tellerinin ince bir yapısının olması ses tellerini tahribata açık hale getirecektir. Ayrıca ses kısıklığı genel olarak ses tellerinde görülen bir tahribattan olsa da başka bir rahatsızlığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Gelin birlikte detaylara göz atalım.

Sesimiz normalde çok net iken bazen değişimler meydana gelebilir. Buna neden olan sorunları birlikte ele alacağız. Çünkü ses kısıklığı genel olarak bir hastalık değildir ama bir hastalığın belirtisi olarak karşınıza çıkabilir.

Ses düzeyinde oluşan dalgalanmalar ile ses kalitenizde düşüş meydana gelebilir. Bu durumda sesiniz cılız, titrek ve kısık çıkabilir. Buna neden olan ilk etken gırtlak bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar ve ses tellerindeki problemlerdir

Çoğunlukla ses kısıklığı kısa sürer. Buna neden olan faktörler ise soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve kısa sürede iyileşir. Ama bazen ses kısıklığı uzun sürer ve ciddi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumda bu sorunu ertelememek oldukça önemlidir.

Sesin düzgün çıkmasından ses telleri ve akciğerlerimiz sorumludur. Aynı zamanda sesin oluşması için dil, dudak ve çene kasları ses oluşumunda görevlidir.

Ses gırtlakta yer alan ses tellerinin birleşip aradaki boşlukların kapanması ile meydana gelir. Bu boşluklar tam olarak kapanmazsa ses kısıklığı meydana gelir. Bu durumda meydana gelen ses kısıklığının nedeni, ses tellerinde meydana gelen hasarlarla ya da ses tellerinin tahriş olmasıyla açıklanabilir.

Ses kısıklığına neden olan diğer nedenlerden bazıları da nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörlerdir. Ancak ses kısıklığına sebep olan en büyük neden akut larenjittir.

İlginizi Çekebilir: Zencefil ile Tartar Temizliği Mümkün Mü?

Ses kısıklığı en çok sesini kullanarak çalışan kişilerde görülür. Öğretmen, şarkıcı, spiker, çağrı merkezi çalışanı, politikacılar, seyyar satıcılar gibi. Bu işlerle meşgul olan kişilerde ses kısıklığı daha çok yaşanmaktadır. Ses kısıklığı yaş olarak da 30 ile 60 yaşlar arasındaki kişilerde daha sık görülmektedir. Bazen birkaç saatte geçebildiği gibi bazen de hayat boyu devam edebilmektedir.

Ses kısıklığı için ne yapılır en çok merak edilen sorulardan birisidir. Ses kısıklığının çok sayıda nedeni vardır. Nedeni bilinmelidir. Ama ses kısıklığının en çok karşılaşılan nedeni ses tellerinin tahrip olmasıdır. Ses tellerinin tahrip olmasının yüksek ses ile konuşmak, alerjik bir reaksiyondan, gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarında görülen mide asidinin yükselerek soluk borusuna kaçması ve ses tellerine ulaşması ile ses tellerinin tahriş olmasından soğuk hava etkenlerine dek geniş bir alanda kendisini gösterebilir. Ayrıca gazlı ve asitli içecekleri sıkça tüketmek, kafein, alkol ve sigara kullanımı da ses kısıklığına neden olmaktadır. Ses kısıklığı için öncelik olarak yapılması gereken, ses kısıklığına karşı önlem almaktır.

Ses kısıklığının tedavisindense olmaması için önlemler almak uzmanlar tarafından öncelik olarak önerilen bir durumdur. Ses tellerinde sık sık tekrarlanan rahatsızlıklar varsa zaman içinde kronik bir hale gelip kalıcı bir hasara yol açabilmektedir. Kronik halde ses kısıklığı sorununuz varsa daha fazla geciktirmeden bir uzmana görünmeleri gerekmektedir. Bunun dışında görülen ses kısıklıklarında ise, evde uygulanabilecek birkaç basit ve etkili çözüm vardır.

Ses kısıklığı yaşanması durumunda evde hazırlanıp uygulanabilecek yöntemlere birlikte göz atacağız. Ses kısıklığı deyince en iyi gelen nane limon kaynatmaktır.

Ekinezya çayı da ses kısıklığı olması durumunda antioksidan özelliği ile iyileştiricidir. Bu nedenle uzmanlar sık sık tavsiye etmektedir. İçine bal ekleyip tüketilirse daha hızlı şekilde iyi gelecektir.

Zencefil ve zerdeçalın doğal antibiyotik olduğunu herkes bilir. Bunlarla bin antibiyotik gücünde bir karışım elde edebilirsiniz. İsterseniz 10 dakikada kadar zencefil ve zerdeçalı 10 dakika kadar birlikte kaynatıp çay haline getiriniz, isterseniz de bir bal alıp üzerine zerdeçal ve zencefil ekleyip tüketmek ses kısıklığına karşı oldukça etkili bir çözüm olacaktır.

Ilık ve tuzlu suyla gargara yapmak, enfeksiyona bağlı oluşan ses kısıklığına karşı etkilidir. İltihap sökücü etkisi ile faydalı olabilmektedir.

Ayrıca en çok tercih edilen ıhlamurun yanı sıra, sinameki ve beyaz çay da ses kısıklığına karşı etkili olabilmektedir, ama bu çayları günde iki seferden fazla tüketmemek en sağlıklısıdır.

Ses kısılması çok karşılaşılan bir sorundur. Özellikle mesleği gereği yüksek sesle konuşan kişilerde, reflü, gastrit gibi mide sorunu olan kişilerde ve soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanında sigara, alkol gibi zararlı maddeler hatta asitli içecekler ses kısıklığına sebep olabilir. Normal şartlarda ses kısıklığı evde uygulayabileceğiniz basit tarifler ile en çok bir haftada geçer. Ancak daha uzun sürerse ve kronikleşirse mutlaka doktorunuza danışınız. Ses kısıklığının nedeni araştırılıp kanserden mi yoksa başka bir hastalıktan mı olduğu tespit edilir. Eğer ses tellerinde bir iltihaplanma, alerji ya da psikojenik etkiler var ise uygun bir ilaç tedavisi önerecektir.

Bazı zamanlarda kısa süreliğine sesiniz kaybedebilirsiniz. Buna neden olan durumlar larenjit, enfeksiyon, tahriş, sesi fazla kullanma nedeniyle ses kutunuzda iltihaplanmadır. Bazı larenjit hastalarında sesin dışarı çıkması oldukça zordur. Bu larenjit vakaları kısa süreli de olabilir, kronikleşip sık sık da tekrarlayabilir. Larenjit hastalarının büyük bir kısmında viral enfeksiyon ya da ses gerginliği ile tetiklenmektedir bu ciddi bir sorun değildir. Bu nedenle bazı kişisel bakım yöntemleri ile sesinizdeki gerginliği azaltabilirsiniz böylece ses kısıklığı sorununuz da azalacaktır.

Prof. Doç. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir:

Ses kısıklığına iyi gelen kür hazırlamak için gerekli olan malzemeler birkaç tane kabuk tarçın ve bir tatlı kaşığı baldır. Yapmanız gereken bir bardak kaynamış suyun için birkaç kabuk tarçını atıp içine 1 tatlı kaşığı bal ilave etmektir. Bu karışımı bir hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Ses kısıklığı sık karşılaşılan bir durum olsa da bir haftadan uzun sürmesi halinde bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız. Tam tanı koyulabilmesi için doktor hastanın öyküsü dinler. Ses kısıklığının ara sıra olması ya da sürekli olarak meydana gelmesi, sabah ya da akşam saatlerinde şiddetinin artması, hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, sigara kullanımı gibi durumlar ve ses tellerinin muayenesi göz önünde bulundurularak tanı şekillendirilir.

Uzun süre geçmeyen ses kısıklıklarında ik bakılan kanserden mi yoksa başka bir rahatsızlıktan mı kaynaklandığıdır. Eğer doktorunuz şüpheli bir durum görürse biyopsi isteyebilir. Sonuca göre teşhis koyulur ve tedaviye başlanır. Eğer kanser değilse tedavi yöntemleri arasında; sigaranın kesinlikle bırakılması çok önemlidir, günlük içilen sıvı miktarının artırılmalı, ses dinlendirilmelidir.

Ses tellerinde iltihap meydana geldiyse alerji, psikojenik ses kısıklıklarında ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ses tellerinde meydana gelen polip, kist, tümör gibi cisimler için öncelikli olarak ses terapisi yapılır ve sonrasında cerrahi operasyonlar uygulanır.

Eğer ses teline cerrahi müdahale gerekiyorsa vakit kaybedilmemelidir. Kötü huylu tümörler varsa bunların ortadan kaldırılması için ışın tedavisi uygulanabilir. Midede meydana gelen asit kaçaklarına bağlı oluşan tahrişler için uzun dönemli ilaç tedavileri çözüm olabilmektedir.

Boğaz tahrişine neden olan bir diğer neden de kuru hava solumaktır. Evde ya da iş yerinde soluduğunuz hava nemli değilse boğazınız tahriş olabilir. Bu aşamada odanızı havalandırmalı nemlendirmelisiniz. Bir buhar makinesi ile de odanızı nemlendirebilirsiniz. Ayrıca kalorifere ıslak havlu asmak gibi basit bir yöntemle de sağlayabilirsiniz. Ilık bir duş almak da boğazınızın nemlenmesine vesile olacaktır.

Boğaz ağrılarınızın azalması için pastil kullanabilirsiniz.

Ses kısıklığını yok etmek için küçük bir bardak suya 2 yemek kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip içiniz.

Doğal antibiyotik olarak geçen sarımsak tüketmelisiniz bu ses kısıklığının tedavisine yardımcı olacaktır.

Begonya Kadın YouTube kanalımızı ziyaret ederek daha fazla içeriğe erişebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
‘3 YILDA 1 TL MAAŞ ALMADIM’

Antalya Haberleri: ‘3 YILDA 1 TL MAAŞ ALMADIM’

Kınıkspor son dakika gölüyle yenildi

Kaş Haberleri: Kınıkspor son dakika gölüyle yenildi