Spirulina nedir? Nasıl tüketilir? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Merak edilen konulardan birisi de spirulina nedir, nasıl tüketilir, faydaları ve yan etkileri nelerdir? Soruların cevaplarını ayrıntılı olarak ele aldık. Spirulina bir besin takviyesidir. Mavi – yeşil bir alg türüdür. İçinde yüksek miktarda protein, doğal demir, B vitamini ve beta karoten bulundurur. Ayrıca çok sayıda vitamin ve mineral de vardır. Spirulina ayrıca Antioksidanlar, esansiyel amino asitler, klorofil ve phycocyanobilin (fikosiyanin) içerdiği içim vegan diyetlerinde çok kullanılmaktadır.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre pek çok hastalığa iyi geldiği, antikanser, antiviral ve antialerjik etkilere sahip olabileceği sonucuna varmıştır. Bunun yanında, spirulina takviyesinin sizin için uygun olup olmadığını ve diğer ilaçla risk yaratıp yaratmadığını tam olarak bilemeyiz. Bu nedenle kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Bazı hastalıklara sahip olan kişilerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir. Ve bilimsel araştırmalara göre spirulina başta koronavirüs olmak üzere influenza ve bazı diğer viral hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Spirulina bir besin takviyesidir. Mavi – yeşil bir alg türüdür. Hem tatlı hem de tuzlu suda yetişmektedir. Mavi-yeşil algler olarak bilinen tek hücreli mikroorganizmalar (siyanobakteri) ailesindendir. Çok belirgin mavi-yeşil bir rengi ve yumuşak bir tadı vardır. Hücreleri sert ve lifli değildir bu sebeple kolay sindirilebilmektedir. Yüksek miktardan klorofil bulundurur çünkü enerjisini bitkiler gibi güneşten almaktadır.

Spirulina dünya üzerinde yaşayan en eski canlılardandır. Orta Amerika’daki Aztekler Spirulina’yi kullanmışlardır. NASA astronotların kullanması için uzayda spirulina yetiştirilmesini önermiştir. Bundan sonra yeniden popüler hale gelmiştir. Bu yosun türü gezegende bulunan en zengin besin kaynaklarından birisidir.

Spirulina kolay yetişir ama sadece yüksek pH değerine sahip alkali göllerde ve kontrollü koşullar altında büyük dış mekan havuzlarında gelişir. Spriulina’nın en rahat yetiştiği ülkeler Yunanistan, Japonya, Hindistan, ABD ve İspanya’dır. Bu ülkelerin iklimi bu algin üretilmesi için idealdir.

İlginizi Çekebilir:Mor Lahananın Faydaları Nelerdir?

Bir yemek kaşığı (7 gram) kurutulmuş spirulina tozu;

Ayrıca az miktarda B6 (pridoksin), B9 (folik asit), D, A ve E vitaminleri, krom, selenyum, çinko gibi vücudunuzun ihtiyacı olan hemen her besini içermektedir.

Bu nedenle spirulananın protein kalitesi mükemmel olarak değerlendirilir. Çünkü yüzde 50 ile 61 arasında net protein sağlamaktadır. Ayrıca içinde bulundurduğu demir miktarı da oldukça yüksektir. Et tüketen kişiler için bile yüksek oranda emilebilen bir formuna sahiptir. Ve spirulinadaki kalsiyum miktarı, sütün içinde olan kalsiyumun 26 katından fazladır.

Spirulina alginin iltihap giderici bir özelliği vardır. Gama Linolenik Asit (GLA) içerir. GLA’nın bir besin kaynağında bulunması zordur ve vücut tarafından üretilmesi gerekir. Spirulina, doğal GLA içeriğine sahip az sayıdaki gıdalardan biridir. Spirulina alginin içinde bulunan B12 vitamini vücutta iyi emilmez. Bu nedenle spirulina, iyi bir B12 vitamini kaynağı olarak değerlendirilemez.

Spirulina başarılı bir antioksidandır. Aktif bileşeni phycocyanin (fikosiyanin) ile oksidatif hasara karşı etkili bir antioksidan kaynağıdır. Fikosiyanin spirulinaya mavi-yeşil rengini de veren maddedir. Bu madde, serbest radikallerle savaşarak antioksidan ve anti-enflamatuar etkiler yaratabilir.

Az miktarda bir spirulina dozu bile kalp krizi, felç ve kronik böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları tetikleyen yüksek kan basıncını düşürebilir. Yapılan çalışmalara göre kan basıncı seviyesinin düşmesi için günde 4,5 gr spirulina gereklidir.

Spirulinanın bir diğer faydası LDL yani kötü kolesterolü düşürmesidir. Trigliseritleri, kötü kolestrolu düşürürken iyi kolesterol yani HDL kolesterolü yükselir. Vücutta bulunan yağ yapıları oksitlenip hasara yol açmasına engel olabilir. Spirulina algi kolesterol düşürücü, antienflamatuar ve antioksidan etkileri nedeniyle kalp hastalıklarını önlemede rol oynayabilir.

Alerjik rinit belirtilerini ortadan kaldırır. Alerjik belirtileri yok etmek için günlük 2 gram spirulina alınması yeterlidir. Alerjik belirtileri olan burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi semptomlarını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür. Spirulinanın antialerjik etkisiyle vücudun besin eksiğini tamamlar bu da bağışıklık sistemini güçlendirmesine bağlanabilir.

Yapılan çalışmalara göre spirulina OSMF (Oral Submukoz Fibrozis) adı verilen ağızdaki bir tür kanser öncesi lezyona karşı etkilidir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kanser oluşumunu engelleyebileceğini ve tümör boyutunu küçültebileceğini göstermektedir.

Kan şekerini dengeleyen spirulina bazı durumlarda diyabet ilacı olarak bile kullanılabilmektedir. Hayvanlar ile yapılan çalışmada düşük kan şekeri, daha yüksek insülin seviyeleri ve gelişmiş karaciğer enzimi belirteçleri gözlemiştir.

Spirulina kan şekerini düşürürken aynı zamanda da kan şekeri seviyelerinin uzun vadeli belirteci olan HbA1c’yi de düşürebilmektedir. Tip 1 diyabet hastalarında da spirulinanın antioksidan etkisinden faydalanılabilir.

Spirulina algi yüksek besleyici özelliğe sahip olduğu ve kalorisi düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak kalorilerin yakılmasını sağlar. Bu nedenle spirulinayi diyetinize eklerseniz beslenme kaybı yaşamadan fazla kalori alımının önüne geçersiniz.

Spirulina antioksidan özellikte olduğu için egzersizin neden olduğu oksidatif hasarı ve kas yorgunluğunun en alt düzeye inmesini sağlar. Yapılan çalışmalara göre spirulina kullanan kişilerin yorulma süreleri önemli oranda uzamıştır.

Spirulina ile ilgili yapılan bir başka çalışmada da yaşlanma sürecinde bağırsağınızdaki sağlıklı bakterileri korumaya yardım edebileceğini gösteriyor. Fakat spirulinanın içinde fazla lif olmadığı için diyetinize yüksek lifli gıdalarla birlikte eklemeniz önemlidir.

Spirulinanın içinde klorofil vardır. Bu da kanın içinde bulunan toksik maddeleri temizler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Spirulinanın vücuda giren arsenik, florür, demir, kurşun, cıva gibi toksik maddelere karşı koyabilecek özellikler taşıdığı tespit edilmiştir. Ağır metal zehirlenmelerde klinik tedavinin yanında çinko ile birlikte spirulina kullanılabileceğini belirtilmiştir.

Kansızlık yani anemi önemli bir sağlık sorunudur. Çok rastlanan bu durum için yapılan bir araştırmaya göre spirulina takviyelerini kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin içeriğini arttırmaktadır. Böylece bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilmektedir.

Araştırmacılara göre göre spirulina bir triptofan kaynağıdır. Bu nedenle duygudurum bozukluklarının tedavisinde spirulinanın potansiyel bir role sahip olduğunu savunurlar. Spirulina triptofan, serotonin üretimini destekleyen bir amino asittir.

Spirulina toz halindeyse bir kaşık ile direkt olarak tüketebilirsiniz. İsterseniz smoothie türü içeceklere ekleyebilir, hazırladığınız salata, çorba, meyve ve sebze sularına karıştırılabilirsiniz. Spirulinayı tablet olarak kullanacaksanız suyla yutabilirsiniz.

Spirulinayı kilo vermek için kullanıyorsanız yapmanız gereken her öğünden yaklaşık 20 dakika önce tüketmektir. Fakat kilo almak için tüketecekseniz öğünden sonra tüketmelisiniz. Spirulina için henüz doz önerecek kadar bilimsel veri bulunmuyor ve size uyacak günlük spirulina dozu yaşınız, cinsiyetiniz ve tıbbi geçmişiniz gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Spirulina piyasada genellikle toz, kapsül ve tablet halinde satışa sunulur.

Hawaiian Spirulina Pacifica, Solgar, Naturiga, Gano C’Real, Egert en sık tüketilen spirulina markalarıdır.

Gano C’Real Spirulina, Gano Excel firması tarafından doğal Ganoderma Lucidum mantarı, doğada bulunan spirulina mikro algleri, yulaf, sütsüz krema ve şekerin birleşimiyle hazırlanmış bir gıda takviyesidir.

Bu besin takviyesini yetişkinler ve 14 yaş üzerindeki çocuklar kullanabilir. Tüketirken sabahları bir kase yoğurt veya bir bardak süte karıştırılabilir. İsterseniz spirulinanın besin değerinin artması için ve tokluk hissini yükseltmek için içerisine yaş, kuru meyve veya sebzeler ekleyebilirsiniz.

Spirulina almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta gerekli onayları almış markaları tercih etmektir. Doğru markalar ürünün uygun şekilde üretildiğine, etikette listelenen bileşenleri içerdiğine ve zararlı kirletici maddeler içermediğine dair güvence sağlar.

Spirulina almak için gıda takviyeleri satılan mağazalara, ilaç depolarına veya güvenilir çevrimiçi mağazalara bakabilirsiniz.

Farklı markalara ait spirulina tablet veya kapsülleri 50 – 200 TL arasında, 100 gramlık spirulina tozu paketleri ise 60- 150 TL fiyat aralığında satılmaktadır.

Spirulina 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre çoğu insan tarafından iyi tolere edildiği tespit edilmiştir. Herhangi bir yan etkisi olmadığı gözlenmiştir. Spirulina kullanımı bazı durumlarda baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kas ağrısı, terleme ve uykusuzluğa neden olabilir.

Piyasada bulunan ürünlerin büyük bir kısmı laboratuvarda üretilmektedir. Doğal ortamda yetişen spirulinanın, karaciğer hasarına neden olduğu bilinen mikrosistinlerden veya çevre kirliliğinden etkilenmesi, ağır metaller gibi sudaki toksinleri emme ihtimali vardır.

Begonya Kadın YouTube kanalımızı inceleyerek daha fazla video içerikli bilgiler edinebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

‘Karamollaoğlu Antalya’dan 50 bin üye istiyor!’

Ömer Toprak resmen Antalyaspor’da