Spordan Önce Ne Yemeliyiz?

Spor yapan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Peki spordan önce ne yemeliyiz, merak edilen bu sorunun cevabını sizler için ele aldık. Spordan önce kaliteli beslenmezsek vücudumuza uygun yakıtı vermezsek egzersiz sırasında çabuk yorulabilir, istediğimiz sonuçları alamayabilir. Spora başlamadan önce tüketeceğiniz besinlerin karbonhidrat değeri yüksek, proteini orta ayarda yağ ve lif oranları da düşük olmalıdır.

Yağ ve lif, sindirimi yavaşlatır ve egzersiz sırasında mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Karbonhidratlar, egzersiziniz için ana yakıt kaynağınızdır ve aynı derecede önemli olarak, beyniniz için de birincil yakıt kaynağıdır.

Protein ve karbonhidratlar, spor öncesi için harika seçimlerdir; ancak, egzersiz öncesi yiyeceğiniz şeylerin, iyi hissetmenizi sağlayacak şeyler olması gerektiğini unutmayın.  “Peki, ne yiyeceğiz?” diyorsanız, aşağıda, spordan önce yiyebileceğiniz 8 besini bulabilirsiniz…

Spora başlamadan önce doğru besinleri tükettiğiniz takdirde enerjiniz ve performansınız artacaktır. Doğru besinleri tükettiğinizde açlık ve yorgunluk hissiniz azalacaktır. Fakat besin seçiminiz yanlış olursa sindirim sorunu yaşayabilirsiniz. Pancar çiğ olarak da tüketilse, haşlanmış olarak da tüketilse besleyici bir sebzedir. Bu nedenle egzersize başlamadan önce rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ayrıca pancar suyunun performansı arttırdığı da söylenmektedir.

Performansı arttırıcı özelliği olduğu için sporcu beslemesine pancar eklenebilir. Sağlıklı ve düşük kalorili bir yiyecektir. 100 gram haşlanmış pancarın içinde yaklaşık 35- 40 kalori vardır, yağ ve kolesterol içermez. Ve 8 gram karbonhidrat, 7 gram şeker ve 2 gram lif içerir. Yani 100 gram pancar günlük 2000 kalori ile beslenen birinin günlük C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Bunun yanında pancar B vitamini açısından zengin bir besindir. İçinde potasyum, magnezyum, demir ve manganez bulunur.

Doğal bir enerji takviyesi olan kordiseps Çin’de yetiştirilen bir mantar çeşididir. Bu mantar çeşidi özelliğinden dolayı yorgunluk ve kas güçsüzlüğü ile mücadele etmeye yardımcı olur, zihinsel enerjiyi geliştirir cinsel gücü arttırır ve yaşlanma hızını yavaşlatır. Kordiseps, spor sırasında performansı arttırır ve kapasiteyi geliştirir. Bunların yanında 50-75 yaş aralığında 20 kişinin performansını test eden bir çalışma yapılmıştır. Egzersizden önce kordiseps tüketen bu yaş aralığındaki kişilerin performansının gelişmesine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.

Hindistan cevizi yağının çok sayıda faydası vardır. Bu yağ doymuş yağların tam tersi sporcu besinidir. Her sporcunun beslenmesinde bulunmalıdır. Hindistan cevizi yağı olgunlaşmış Hindistan cevizi çekirdeğinden çıkarılır. Aynı zamanda harika bir pişirme yağıdır. Vücut tarafından kolay sindirilir, hızlıca enerjiye dönüşür.

Yapılan bir araştırmaya göre Hindistan cevizi yağı vücuttaki yağı yakmaya yardımcıdır ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Hindistan cevizi yağı düzenli bir şekilde tüketildiğinde vücutta yağ yakımı hızlanır ve yağ seviyesi azalır. Bir güzel özelliği de yağ yakarken kas kütlesinin korunmasını sağlamaktadır.

Meyve tüketmek pratik ve kolaydır. Bu özelliği ile sağlıklı bir atıştırma olan meyvelerden birisi de orman meyveleridir. Spor yapmadan önce atıştırmalık olarak orman meyvesi tüketirseniz enerjiniz yükselecek ve kan seviyeniz düzenlenecektir. Orman meyveleri olarak bilinen çilek, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen antioksidan bakımından zengindir. Ayrıca kardiyovasküler yararlar sağlar ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi suyu içeriği ve faydaları ile harika bir içecektir. Özellikle yaz sıcaklarında çok iyi bir kurtarıcıdır ve aynı anda etkili bir enerji kaynağıdır. Hızlı bir şekilde enerjinizin artmasını isterseniz doğal spor içeceği olarak Hindistan cevizi suyu içebilirsiniz. Kalorisi düşüktür ve içinde potasyum gibi doğal enzimler ve mineraller bulundurur. Hindistan cevizi suyunu istediğiniz saatte içebilirsiniz. Ancak doğru zamanda içerseniz elde edebileceğiniz fayda iki katına çıkabilir.

Hindistan cevizi suyunun bir faydası da vücudunuzu nemlendirmesi ve enerjinizi arttırmasıdır. Enerjiyi arttırdığı için etkili bir antrenman içeceğidir. Egzersizden sonra içildiğinde de kaybedilen elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olur. Hindistan cevizi suyu içmek vücuttaki yorgunluk ve bitkinliği yok eder ve enerjinin artmasına yardımcı olur. En iyi doğal enerji arttırıcı içeceklerden birisidir.

Son zamanlar ismi çok duyulan chia tohumunu birçok şekilde tüketebilirsiniz. İsterseniz chia tohumunu suyla karıştırıp bir içecek olarak içebilirsiniz. Ya da hazırladığınız tariflere ekleyebilir, meyve tabağınıza ekleyebilirsiniz. Chia tohumunun vücuda çok faydası vardır. Enerji verici özelliğinden dolayı egzersiz öncesinde güvenli bir şekilde alabileceğiniz besinlerden biridir. Yani chia tohumu vücudunuza farklı egzersizler yapma konusunda da enerji verir.

Ispanak çok faydalı, tam bir demir deposu olan bir sebzedir. Yapılan bir araştırmaya göre ıspanak ve roka gibi yeşil yapraklı ve pancar gibi kök sebzeler egzersiz performansını doğrudan arttırabilmektedir. Bu nedenle spor yapmadan önce ıspanak tüketebilirsiniz. Ne kadar ıspanak tüketmelisiniz sorusunun cevabı da şu şekildedir; 2-3 su bardağı ıspanak yeterlidir. Yani isterseniz bir salata olarak tüketebilirsiniz, isterseniz de spor öncesi yeşil smoothie hazırlayarak yapabilirsiniz.

Spordan önce ne yemeliyiz sorusunun cevabını sizler için ele aldık. Sizlerde bu besinleri spordan önce tüketerek enerjinizin daha uzun sürdüğünü görebilirsiniz. Begonya Kadın youtube kanalımıza aboneo larak video içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalya OSB çalışanlarına kanser taraması

Antalya Haberleri: Antalya OSB çalışanlarına kanser taraması

Önce memurlar sürgüne sonra orman arazisi ranta