Su zammını böyle yapamazsın! Önce yüzde 40’lık kaçak suyu önle

Su zammını böyle yapamazsın! Önce yüzde 40'lık kaçak suyu önle

  Antalya Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda konuyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: “Su ve atıksu tarife tespit ve hesabının maliyetlere dayalı olarak yapılmaması.

Kurumun asli geliri niteliğinde olan 2023 yılı su ve atık su tarifelerinin kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak tespit edilmediği, yapılan hesaplamalarda gerçek maliyet değerlerinin kullanılmadığı görülmüştür. Yapılan incelemede, kurum tarafından 2023 yılı için su ve atıksu tarife tespitine yönelik mevzuatın öngördüğü şekilde herhangi bir maliyet hesabının yapılmadığı, aksine tarife tutarlarının genel kurul kararları ile belirlenerek aylık ÜFE ve TÜFE ortalaması doğrultusunda güncellendiği tespit edilmiştir.

ASAT GENEL KURUL KARARI UYGUN DEĞİL
Kamu idaresi cevabında, enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle ASAT Genel Kurulu’nun 2022 yılında aldığı karar doğrultusunda hem tüketiciyi hem de kurumu zarara uğratmayacak şekilde tarife fiyatlarında aylık (ÜFE+TÜFE)/2 değişim oranında güncelleme yapıldığı ifade edilmiştir.
Tarife tespitinin kanun ve yönetmelikte belirtildiği şekilde yapılmaması neticesinde tarifeye esas teşkil eden unsurlara göre daha yüksek tutarlı bir tarifeye sebep olunabileceği gibi tarifenin düşük belirlenmesine ve buna bağlı olarak maliyetlerin karşılanamamasına da yol açılabilir. Şeffaflık, hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Kurum tarafından su ve atıksu tarife bedellerine ilişkin gerçekçi bir maliyet hesabının yapılarak kuruma ait internet sitesinde açıklanması ile abone konumunda olan vatandaşın faturalara yansıtılan bedellere ilişkin maliyet ve kâr oranlarını apaçık denetleyebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi vatandaşın kuruma olan güvenini artırarak yükümlülüklerini yerine getirme noktasında istekli davranmasına vesile olacaktır. Sonuç olarak, su ve atıksu tarife bedellerine ilişkin mevzuatın öngördüğü şekilde maliyet hesaplamasının yapılarak aylık ÜFE ve TÜFE ortalaması oranında güncelleme uygulamasına son verilmesi ve ilgili tarifelerin maliyet hesabı doğrultusunda güncellenmesi gerekmektedir.”

BORÇ TAHSİLATI YOK
Su zammı dışında ASAT’a gelir getirecek konularla ilgili gerekli işlemlerin yapılmadığının da yer aldığı raporda şu tespitler de yapıldı: “Su kullanım ücretlerini ödemeyen abonelerin sularının kesilmemesi ve gerekli takibin yapılmaması. İdarece su kullanım ücreti borçlarını ödemeyen abonelerin suyunun kesilmediği ve ödenmemiş borçlarının takibinin yapılmadığı görülmüştür.
Yapılan incelemelerde; idareden, fatura bildiriminde belirtilen son ödeme tarihinde borçlarını ödemeyenlerin listesi istenmiş ve 68.857 abonenin borçlarını ödemediği, bu abonelerin toplam borç tutarlarının ise 188.444.000,38 TL olduğu tespit edilmiştir. Merkez ve ilçede görevli birimlerin borçlarını son ödeme tarihinde ödemeyen aboneler için gerekli işlemleri zamanında yapmadığı görülmüştür. Ayrıca borçlarını yasal süresinde ödemeyen aboneler için gerekli takibin zamanında yapılmadığı ve su kesme işlemlerinin ilgili birimler tarafından yerine getirilmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, faturada belirtilen son ödeme tarihinde borcunu ödemeyen abonelerin su aboneliklerinin sonlandırması ve ilgili birimlerle gerekli koordinasyon sağlanarak yasal takip süreçlerinin takip edilmesi gerekmektedir.

SU KAYIPLARI YÜZDE 40

Antalya il genelinde içme ve kullanma sularının temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp ve kaçaklarının yüksek olduğu görülmüştür. Kurumun su temin ve dağıtım sistemlerinde, beş ilçeden (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa) oluşan Antalya merkezi ile 5 ilçenin yüzde 40’ın üzerinde, diğer 9 ilçenin ise  yüzde 30’un üzerinde kayıp kaçakları olduğu bu haliyle söz konusu oranların, yönetmelikteki seviyelerin oldukça üzerinde seyrettiği görülmektedir. İçme ve kullanma suyuna yönelik kayıp ve kaçakların önlenmesi için ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda, SCADA sistemine veri aktarması için debimetrelerin kullanılmaya başlanması dahil su temin ve dağıtım sistemlerine yönelik kontrol mekanizmalarının kurulması gerekmektedir.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargı Reformu Strateji Belgemiz, demokrasimizi ileriye taşıyacak yol haritası olacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargı Reformu Strateji Belgemiz, demokrasimizi ileriye taşıyacak yol haritası olacak

Konyaaltı Belediyesi, ‘İş Kulübü Eğitimi’ düzenledi